Hem > Presentation > Isabelle Yngström Lorensberga skola 7-9 > Escape Room i undervisningen

Escape Room i undervisningen

Jag och min kollega M delar årskurs 8 i engelska på Lorensbergaskolan. I början av varje termin gör vi en grovplanering ihop, vi delar upp olika arbetsområden och vem som fixar vilka moment osv. Det underlättar arbetsbelastningen enormt när man är två! Vi har just avslutat ett arbetsområde där hela årskursen läst och analyserat boken Charlie and The Chocolate Factory av Roald Dahl. Det har fungerat bra men eleverna behövde få göra någonting nytt och kreativt. Särskilt då vi har slutspurten innan betygssättning kvar och många elever har både motivation och ork nere vid fotknölarna. De behöver piggas upp och belönas för sitt hittills hårda slit!

Interaktiva spel i klassrummet….

Min kollega M föreslog därför att vi testar ett Escape Room, ett spel med fokus på samarbete där eleverna måste ta sig ut ur ett låst rum med hjälp av ledtrådar etc. De får bara kommunicera på engelska och allt material är på engelska. Win win! Jag var orolig för hur eleverna skulle lyckas med uppgiften, dels p.g.a. att jag själv aldrig gjort något liknande förut samt att eleverna behövde samsas och kommunicera med varandra för att lyckas. Men jag blev så positivt överraskad när det gick så otroligt bra! Alla bidrog med något och gjorde så gott de kunde för att hjälpas åt. Vi beslöt oss för att dela upp klasserna i 2 grupper, där de fick alternera mellan momenten: göra Escape room ena lektionen och sedan ett annat moment nästa lektion. Vi valde då att göra en tipspromenad (20 frågor, rundan tog ca 30-50 minuter att gå) med frågor kopplade till boken Charlie and the Chocolate Factory samt olika faktauppgifter från engelsktalande länder. 

Vissa grupper löste sitt Escape Room helt medan andra inte gjorde det alls, mycket beroende på gruppens samarbete givetvis! Vi noterade tid och tänker att det får bli något slags pris för snabbaste gruppen. De gillar ju att tävla mot varandra så why not! Huvudsyftet med Escape Room är att prata och göra sig förstådd på engelska, och de flesta kan bidra med någonting oavsett vilken nivå man befinner sig på. Men en tävling kan ju också få eleverna att inte berätta detaljer ur spelet för sina kamrater i de andra grupperna.

Då jag inte hinner förklara allt i detta inlägg så kan man om du är sugen på att testa i din egen undervisning följa denna länk, där finns allt material som du behöver: https://www.thegamegal.com/diy-escape-room-science-lab-breakout/ 

Det finns flera uppgifter på denna sida som vi kanske provar någon annan termin, vi har väl någonstans känt att vi behöver vidga våra vyer och undervisningssätt. När vi utvärderat med klasserna om eleverna t.ex. skulle vilja prova ett nytt Escape Room nästkommande termin, så var svaret från de flesta ja. Så bara det sporrar i varje fall oss lärare att vilja testa igen!

Givetvis är allt inte guld och gröna skogar...

Det finns vissa nackdelar att ha i åtanke. Min kollega M har printat ut, laminerat och grejat med alla delar till vårt Escape Room, så ja, det är lite tidskrävande men efter det så kan uppgiften återanvändas flera gånger. Om inte eleverna får för sig att riva sönder viktiga ledtrådar vill säga, så en kopia på allt kan vara en god idé! 


En annan nackdel är att det tar tid att förbereda klassrummet, vi valde att använda ett klassrum till alla klasser. Då behövde vi inte packa ihop alla saker och förflytta mellan salarna. Så det kan vara en utmaning om man inte har engelska i samma klassrum jämt. Jag och kollegan M kunde byta våra klassrum sinsemellan då vi mer eller mindre ligger parallellt i schemat. 


En ytterligare nackdel som vi behövde tänka på var att det var en del passiva elever under spelet. Detta medför att det inte ger särskilt mycket underlag för bedömning i just den uppgiften. I sådana fall har vi valt att då lägga in en kompletterande muntlig uppgift för att få underlag för just den eleven. 


Another place, another time and still to come...

Jag har även gått en kurs om hur man gör ett digitalt Escape Room i Google Formulär, men det kan jag skriva om en annan gång. Denna gång ville jag bara delge en rolig uppgift som gör att eleverna får kommunicera och göra muntliga framställningar på engelska i en annan form. Och varför stanna där? Man kan koppla Escape Room till flera ämnen och inte bara engelska. Bara fantasin sätter gränser. Superkul i varje fall när man väl kommit in i spelet! Det är nog snarare en utmaning för oss som lekledare att inte lägga sig i för mycket….

Ett par frågor på vägen...

Isabelle Yngström

Lorensberga  7-9

#spelbaserat lärande  #engelska #kommunikation #escape room