Hem > Presentation > Catarina Segerström Junibackens skola >Faktorer för en lyckad undervisning.

Faktorer för en lyckad undervisning

Mitt blogginlägg kommer den här gången handla om vad som är viktiga faktorer för en lyckad undervisning. Jag har valt att ta stöd för mitt resonemang i John Steinbergs bok ”Ledarskap i klassrummet”.

Mina lektioner präglas av en tydlighet och struktur. Jag vet vad jag vill med min undervisning och jag har ett tydligt syfte och mål. Mina elever vet att jag har höga förväntningar på dem. Lyckan är att se elever som mår bra, utvecklas och ständigt lär sig nya saker. De är dessa saker som driver mig framåt som lärare och ger mig glädje och kraft att vilja fortsätta att utveckla mig själv men också mina elever. I mitt resonemang har jag tagit hjälp av Steinbergs sju framgångsfaktorer:

Värderingar.

Jag stävar efter i min undervisning att ett inkluderande arbete där alla elever känner att de är en del av en helhet. Målen för arbetsområdet har jag presenterat för eleverna när vi började arbetet. Jag presenterar alltid mina pedagogiska planeringar för mina elever. Även om det är elever som går i årskurs ett. Jag undervisar i år i en årskurs trea och självklart är det lättare att förtydliga mål för elever som är lite äldre. Men även för yngre barn är det viktiga att berätta vad arbete går ut på och vad som ska läras och hur det ska läras och varför det ska läras.

Inlärning.

Jag vet varför jag gör som jag gör i min undervisning. Jag är trygg i min roll som pedagog men också som ledaren i klassrummet. Jag använder mig ofta av de pedagogiska frågorna för att känna mig trygg i min ledarroll. De pedagogiska frågorna använder jag mig ofta av och alltid med bildstöd till. Bildstöd underlättar för alla elever i skolan även de som inte är diagnostiserade. Även om jag är trygg i min pedagogiska roll så stävar jag efter att fortsätta utvecklas. Den dagen jag inte gör det är det dags att sluta som lärare.

Påverkan.

Mina relationer till eleverna är A och O för att jag ska lyckas. Även mina relationer till mina elevers vårdnadshavare är av största vikt. Jag är mån om mina elever och vill få dem att känna att jag vill dem väl. Att jag vill att de ska lyckas och att de ska fortsätta framåt i sin kunskapsutveckling. Jag pratar också om på föräldramöten att jag har höga krav på mina elever. Att jag har en tro på dem, att de ska lyckas så långt de kan utifrån deras förmåga.

Framtiden.

Processen hur man lär sig i förhållande till innehållet alltså det man lär sig är en balansgång. Det behöver vara en god balans mellan dessa för att det ska bli bra. Jag jobbar aktivt med att utveckla min undervisning. Att det ska vara kvalitet på undervisningen. Att inte fastna i ”gamla rutiner” utan att försöka att tänka nytt. Om man som jag har arbetat många år som lärare så är det här i alla fall för mig något som är extra viktigt att ständigt ha med sig. Viljan att vilja utvecklas.

Beteende.

Det är jag och ingen annan än jag som har det pedagogiska ansvaret för mina elevers resultat. Jag måste fundera på hur jag kan påverka. Varför blev det som det blev och vad kan jag göra för att det ska bli bättre nästa gång. Att ifrågasätta mig och hur jag kan göra annorlunda för att nå ett bättre resultat nästa gång.

Klassrumskultur.

Klassrumskulturen byggs upp av mönster, rutiner och regler. Jag lägger mycket tid åt att bygga upp en positiv stämning i gruppen och i klassrummet. I början av läsåret ägnas mycket tid åt olika aktiviteter för att få en positiv stämning i elevgruppen. Sammanhållningen är viktig så att eleverna förstår att jag är mån om att alla ska må bra och att klassrummet är en plats där de kommer att må bra.

Kärlek och struktur.

Jag vill att mina elever ska känna att jag tycker om dem. Jag hälsar på alla elever varje morgon. Jag ser dem i ögonen och bekräftar dem. Jag försöker att varje dag ha min entusiasm kvar så att de ska känna att jag tycker om dem. Här är också struktur viktigt. Eleverna måste veta att det är jag som är ledaren i klassrummet och vilka spelregler som gäller i vårt klassrum. Kärlek med ramar.

Ina Segerström

Junibackens skola