Hem > Presentation > Caroline Sunderberg Solviksskolan F-6 > Vad är språkstörning och hur kan man hjälpa elever med språkstörning?

Vad är språkstörning och hur kan man hjälpa elever med språkstörning?

I min etta så är det många elever som har språkstörning. Tyvärr så räcker inte speciallärarnas tid till för att kunna ge eleverna med språkstörning det stöd de behöver. Med anledning av detta så måste jag som klasslärare ta ett större ansvar i mitt arbete med mina elever som har språkstörning. Jag behöver fylla på min kunskapsbank om vad forskningen säger om språkstörning och hur man hjälpa elever med språkstörning i klassrummet. Jag har fyllt på min ryggsäck genom att läsa om språkstörning på SPSM:s hemsida. Jag har också läst boken Förstå och arbeta med språkstörning av Anna Eva Hallin.

 Vad är då språkstörning för något? 

Språkstörning eller DLD (Developmental Language Disorder) är en funktionsnedsättning som handlar om att man har svårigheter med att uttrycka sig både verbalt och skriftligt och att man har svårt att tolka både muntlig och skriftlig information. Om en elev är flerspråkig så har eleven svårigheter på alla sina språk. Men man kan inte alltid höra att en elev har en språkstörning. Detta på grund av att många elever med språkstörning har inga uttalssvårigheter och de kan också ha kommit på egna strategier, som att till exempel inte delta i diskussioner eller låtsas att de förstår. Det är svårt att veta exakt vad det är som eleverna inte förstår och det medför att det också är svårt att ge det stöd som eleverna behöver för att förstå.


Elever som har en språkstörning har ofta svårt med att kommunicera och samspela med andra. De kan också ha svårt med att använda och tolka ögonkontakt, kroppsspråk och mimik, att vänta på sin tur i samtalet eller att förstå underförstådda budskap. Det är väldigt viktigt att vi pedagoger är medvetna om detta och kan hjälpa eleverna i mötet med deras jämnåriga, så att inte onödiga konflikter uppstår.


Många elever som har en språkstörning har svårt med de exekutiva funktionerna, till exempel så kan de ha svårt med planeringsförmåga och förmåga till att kunna styra och skifta fokus. Det är ganska vanligt att elever med språkstörning också har en annan diagnos, ofta inom NPF (neuropsykiatriska funktionsnedsättningar).

AI-genererad bild (DALL·E 3)

En språkstörning visar sig på olika sätt i olika åldrar.  I förskolan har barn med språkstörning ofta problem med uttal och meningsbyggnad. Barnen byter ut eller utelämnar språkljud och eller kastar om ordföljden i meningar. I grundskolan kan elever med språkstörning ha olika läs och skrivsvårigheter, alltså svårt med språkets innehåll. Eleverna kan till exempel ha ett litet ordförråd, ha svårt med att plocka fram ord ur minnet, svårt med att sortera och kategorisera ord som hör ihop och svårt med att förstå instruktioner. För eleverna med språkstörning krävs det mycket kraft och energi för att kunna berätta något, de har svårt med att hitta orden och att formulera meningar. Det krävs också mycket kraft och energi för de eleverna att lyssna och sätta ihop alla ord till en helhet, som går att förstå och tolka av dem.

Eleverna kan också ha svårigheter i matematik, där det finns många lästal men också både fackspråk och symbolspråk. Elever med språkstörning har en mycket långsammare progression inom skolans alla ämnen. Det innebär att de lätt hamnar efter sina klasskamrater när det gäller kunskapsinhämtning. Det är också vanligt att elevernas förmåga att prestera i skolan kan variera från timme till timme. Det kan bero på att eleven inte har möjlighet just då att använda sin befintliga kunskap.

En språkstörning är inte statisk utan den kan förändras mellan olika individer och situationer. Det är på grund av detta som det är så viktigt att varje elev som visar tecken på språkstörning kartläggs av en logoped. När sedan kartläggningen är genomförd så behöver alla (vårdnadshavaren, klassläraren, fritidspedagogen/fritidsresursen, specialläraren och rektorn) sitta med på genomgången av kartläggningen, så att vi på bästa sätt kan stötta eleven.

Hur kan jag i min undervisning stötta elever med språkstörning?

För att kunna stötta mina elever som har språkstörning så måste jag vara medveten om vilka språkliga krav jag ställer på eleverna i mitt klassrum.

Jag kan stötta eleven genom att:

För mig är det väldigt viktigt att vi skapar en språklig miljö som är tillgänglig för alla våra elever i klassrummet och att vi visar förståelse och respekt för elevernas olika behov.

Caroline Sundberg

Solviksskolan