Hem > Presentation > Caroline Sunderberg Solviksskolan F-6 > Att ta tillbaka ledarrollen i sin klass

Att ta tillbaka ledarrollen i sin klass

I mars förra året tog jag över en årskurs 2:a. En klass där många elever var svagpresterande, omotiverade och utmanande. Det var en klass där eleverna trodde att de fick bestämma det mesta inne i klassrummet. Jag hade två val, att antingen kasta in handduken eller att anta utmaningen. Jag bestämde mig för det sistnämnda och antog utmaningen att återta ledarrollen. Så hur gick jag tillväga?

 Jag började med att införa de regler som skulle gälla i klassrummet:

 

Införandet av dessa regler bidrog till en viss del att vi fick arbetsro i klassrummet, men så fort eleverna var klara med arbetsuppgiften, blev det snabbt väldigt rörigt och pratigt. För att lektionerna skulle bli mera strukturerad så startade jag varje lektion med att skriva upp målen för lektionen på tavlan och vad eleverna skulle arbeta med samt i vilken ordning. Jag såg alltid till att det fanns extra uppgifter i olika svårighetsgrader till alla mina lektioner. Detta gjordes för att bibehålla arbetsron i klassrummet då mina elever annars fyllde tiden med att göra annat, så som att prata och störa sina klasskompisar. Jag avslutade också varje lektion med en reflektion kring vad vi hade lärt oss och hur det hade gått på lektionen (eleverna fick visa med tumme upp/tumme ner).

 

Mina elever hade väldigt svårt för att sitta lugnt och titta på faktafilmer, oavsett hur korta filmklippen var. Istället för att det skulle vara ett tillfälle för lärande, blev det en väldigt rörig situation där ingen kunde tillgodogöra sig undervisningen. Återigen fick jag göra en förändring. Vid nästa tillfälle då vi tittade på faktafilm, så arbetade vi aktivt med klippen. Jag pausade filmen flera gånger och vi diskuterade det vi precis hade hört. Ibland fick jag förtydliga begreppen/orden ytterligare med att antingen ta fram bilder eller rita på tavlan. Det här var en enkel förändring att genomföra, som hade mycket positiv inverkan på vår gemensamma arbetsmiljö och som faktiskt också ledde till att eleverna fick med sig kunskaper från faktafilmerna.


Med ett tydligt ledarskap, strukturerade lektioner samt användandet av språk och kunskapsutvecklande arbetssätt så kan du komma långt när du ska återta ledarrollen i klassrummet.  Men för att komma hela vägen in i mål så måste du skapa individuella relationer med varje enskild elev som går i klassen. Det ansvaret ligger på oss pedagoger och inte på eleverna, för oavsett om eller hur eleven svarar på din hälsning eller svarar på din fråga så måste vi fortsätta att uppmärksamma och kommunicera med eleven. Det gäller också att du som pedagog bjuder in till samtal och kanske delar med dig av små delar ur ditt privatliv för att bygga på relationen, men framför allt är det viktigt att du visar att du finns där i alla lägen.

Jag tror att en vacker dag kommer varje elev att ge gehör för den tid du har lagt ner i relationsbyggandet och det är just där och då magin i klassrummet kan ske. 

Håll i och Håll ut!


Om du vill läsa mera om vikten av att skapa goda relationer med sina elever så kan jag rekommendera skriften: Pedagogiska relationer och strategier för elever med adhd skriven av: Daniel Östlund som är publicerad av SPSM.

https://webbutiken.spsm.se/fou-pedagogiska-relationer-och-strategier-for-elever-med-adhd/

Om du vill läsa mera om ledarskap i klassrummet kan jag rekommendera skriften: Relationellt klassrumsledarskap - för kunskapsutveckling, inkludering och välbefinnande skriven av: Åsa Hirsh som är publicerad av Skolverket.

https://www.skolverket.se/download/18.675e1d8e17d2dfa8fcf176b/1639999896225/relationellt-klassrumsledarskap.pdf

Om ni funderar på att arbeta kollegialt med ledarskap i klassrummet så har Skolverket tagit fram en modul som ger inspiration och stöd i arbetet kring ledarskap.

https://www.skolverket.se/skolutveckling/inspiration-och-stod-i-arbetet/stod-i-arbetet/stod-for-ledarskap-i-undervisningen

 

Frågor att fundera över:


Caroline Sundberg

Lorensberga skola F-3