Hem > Presentation > Caroline Sunderberg Solviksskolan F-6 > Ökad skrivglädje med hjälp av Sagomattan och EPA-metoden

Ökad skrivglädje med hjälp av Sagomattan och EPA-metoden

I mina andra bloggar har jag skrivit att jag använder mig av EPA-metoden, (att eleverna först tänker enskilt, sen pratar i par och sen pratar vi i hela klassen), när vi jobbar med problemlösning. I den här bloggen tänker jag skriva om det nya jag har börjat med, nämligen att använda mig av EPA-metoden när vi arbetar med Sagomattan i min årkurs etta. Vad är då Sagomattan? Sagomattan var ett barnprogram som sändes för några år sedan, som handlade om att barn skrev sagor och skapade bilder till sagorna utifrån de olika byggstenarna i en saga/berättelse. Om du vill se ett avsnitt av sagomattan, följ länken.

När jag och min klass startar upp ett nytt arbete med Sagomattan så börjar vi alltid med att titta på planscherna på de olika byggstenarna: 

Sen är det dags för alla elever att funderar enskilt ca 1 min på vilka huvudpersoner de vill ska vara med i sagan, sen pratar de i par ca 1 min om vad de har kommit fram till och sedan pratar vi i helklass. Samtidigt som eleverna berättar för klassen vilka personer de vill ska vara med i sagan/berättelsen så skriver jag upp det på blädderblocket. 

Efter det så ska eleverna fundera och prata om vilka egenskaper huvudpersonerna ska ha. Även denna gång utgår jag från EPA-metoden och fyller sedan på blädderblocket med egenskaperna eleverna lyfter fram att våra huvudpersoner ska ha. 

I byggstenen Huvudperson ska man också bestämma var någonstans sagan/berättelsen ska utspela sig. Vi fortsätter med EPA-metoden, men när alla eleverna har berättat vilka platser de vill att sagan/berättelsen ska utspela sig på så röstar vi. Platsen som får flest röster skriver jag upp på blädderblocket.

Nu är vi klara med det första steget i byggstenen Huvudperson, nu är det dags för det andra steget nämligen att alla eleverna ska rita en bild till det vi har skrivit och pratat om. När eleverna ritar sin bild så läser de eller ber mig att läsa på blädderblocket så att de är säkra på att de får med allt som vi har skrivit.

Jag tycker att det är väldigt viktigt att alla elever är färdiga med sina bilder innan vi börjar med nästa byggsten. Vi arbetar på samma sätt med alla de 5 byggstenarna.

När vi har skrivit och ritat till de 5 byggstenarna så är det dags att skriva ihop de korta texterna till vår saga/berättelse. Vi skriver sagan/berättelsen tillsammans på min dator. När vi skriver sagan/berättelsen går vi hela tiden tillbaka till blädderblocket och läser vad vi har skrivit. Detta är en process som tar väldigt lång tid. Men jag tror att det är viktigt att eleverna förstår att saker får ta tid. När sagan/berättelsen är klar får alla elever en utskrift som de sätter ihop med alla de fina teckningarna de har skapat.

Jag tycker att eleverna har blivit mycket mera aktiva och att det är flera elever som tycker om att skriva sagor/berättelser sen jag införde att vi skulle skriva sagor/berättelser utifrån Sagomattans struktur och EPA-metoden. Om ni vill läsa mera om Kooperativt lärande (där EPA-metoden ingår) kan jag rekommendera boken: 

Grundbok i kooperativt lärande –vägen till det samarbetande klassrummet skriven av bland annat Niclas Fohlin. Om du är intresserad av titta och läsa i boken kan du följa länken.

Bild på boken "Grundbok i kooperativt lärande"

Bild: studentlitteratur.se

Nästa steg med vårt arbete med Sagomattan är att eleverna ska jobba två och två när de går igen de 5 byggstenarna. Det ska bli spännande att se om de är redo för detta steg eller om vi får fortsätta ett tag till med att jobba i helklass med att skriva sagor/berättelser tillsammans.

Vad har du för metod för att få dina elever till att skriva sagor/berättelser? Hur går du tillväga för att hjälpa dina elever att sätta ihop stödorden/meningarna till en saga/berättelse?

Caroline Sundberg

Lorensberga skola F-3