NTA digitaliserad

Den här terminen har jag och min klass arbetat med NTA-lådan “Fasta ämnen och vätskor. Ett tema som har varit populärt, engagerande och som bjudit in till mycket elevaktivitet. Det som dock inte har varit lika populärt, är när vi har kommit till punkten där elevbladet ska fyllas i. För trots att alla har pärmar eller plastfickor, så är det alltid någon som har råkat tappa bort sitt blad. När elevbladet ska fyllas i är det flera som har tyckt att uppgiften snabbt har blivit tråkig och det har slarvats. Andra har inte tyckt om antalet gånger man ska ha rita samma sak igen och igen. Den glädjen man såg bland eleverna när uppdraget började, försvann fort i deras frustration kring elevbladet. Frågan blev då: Vad är det jag och klassen är bra på som vi kan nyttja istället?”. 


Svaret blev att försöka digitalisera elevbladen genom att använda de apparna i Google som eleverna är duktiga på. Just den här årskursen har arbetat mycket digitalt sedan årskurs 1 och har stora kunskaper för att gå i årskurs 3. De använder både Classroom och de olika Google-apparna dagligen. Jag gjorde därför iordning en kurs i Classroom som vi kallade NTA.

Varje vecka dök det upp ett nytt uppdrag som skulle genomföras. Istället för tabeller på papper har vi använt Google Dokument med tabeller som eleverna har fyllt i själva. Istället för att göra jämförelser med VENN-diagram på ett elevblad, så har de fått tilldelad Google Jamboards där de har gjort egna diagram. Istället för att rita har de fått ta kort med sina Chromebooks eller gjort egna ritningar med former i Google Jamboard eller Google teckning. 


Det har inte alltid varit bekymmerslöst. Vi har fått lösa problem som har uppstått under resans gång. Men på det här sättet har både jag och eleverna lärt oss mycket mer om de digitala verktygen som vi har tillgång till i vardagen. Ibland har det varit jag som har hittat lösningen, och ibland har det varit eleverna. 

Att digitalisera elevbladen har gjort eleverna mer intresserade i att dokumentera och redovisa sina uppdrag. De har lagt ner mer tid och möda på sina dokumentationer. För mig som lärare är det lätt att visa upp elevernas resultat och fina prestationer, då allt ligger samlat på ett ställe. Jag tycker även att det är lättare att repetera, återkoppla och förklara för eleverna när man kan visa upp det på en stor skärm. Jag upplever också att eleverna har lättare för att komma ihåg vad de har gjort på de olika uppdragen, när vi diskuterar gamla uppdrag innan vi börjar med ett nytt. 



Tipsa mig gärna om du har testat något liknande som du vill dela med dig!

Mvh Bente Staff Hagen

Knutsbo skola