Hem > Presentation > Bente Staff Hagen Knutsbo skola F-4 > Digitalisering  i skolan

Digitalisering i skolan

Google Jamboard i åk 1

I 2017 beslutades det om en nationell digitaliseringsstrategi inom skolväsendet. Det övergripande målet i den nationella strategin är enligt Skolverket: ”att det svenska skolväsendet ska vara ledande i att använda digitaliseringens möjligheter på bästa sätt för att uppnå en hög digital kompetens hos barn och elever och för att främja kunskapsutvecklingen och likvärdigheten.” Detta målet ska var uppnådd inom 2022. Vissa känner att de redan är där i sin egen och elevernas utveckling, medans andra stänger öronen och vägrar ens tänka tanken. Hur ska man gå tillväga för att komma dit? 

Idag vill jag dela med mig av ett digitalt tips som jag tycker är lätt att använda och som har fungerat väldigt bra helt ned i årskurs ett. Förra läsåret jobbade jag och min kollega i årskurs ett på Knutsbo skola, och vi hade stort fokus på våra elevers digitala kompetens. 

Vad är det man faktisk kan få till med en etta?  Svaret på det är: mycket! 

När man tittar i “våfflan” i Google Chrome över olika Google tillägg så ser man att det ligger fullt med olika program, men hur använder man dem? Som nybörjare väljer man ofta det säkra kortet, nämligen Google dokument. Det påminner om Word och man känner sig själv bekväm med att använda det. Men varför inte heller börja med något annat som kan vara ännu lättare för barnen? Vi testade förra året att använda Google Jamboard i undervisningen i både matematik, NO, svenska och SO. Google Jamboard är ett digitalt verktyg som kan användas på den nivå som man själv önskar. Programmet använder sig av “fästisar” som både du som lärare och eleverna kan lägga in på en sida. Det enda man behöver bry sig om är stor bokstav och punkt. Här kan man inte ändra typsnitt, textstorlek eller annat. Det största valet man tar är vilken färg ”fästisen” ska ha. Vi har jobbat med att alla barnen kan skriva i samma Jamboard, och också på var sin sida. Det är ett fint program för att spåna kring ett nytt tema, uppsummera ett tema, eller även arbeta med problemlösning i grupp.  

Det lättaste är att tilldela en Google Jamboard i Google Classroom. Men man kan också be eleverna öppna programmet på egen dator. 

Jag har lagt med en film som visar hur man hittar tillägget i Google Chrome. Filmen är en instruktionsfilm som vi gjorde till eleverna för att de som var hemma över längre tid i våras, också skulle kunna vara med på det vi gjorde i klassrummet. 

Tankekarta om kor.webm

Exemplet är lagt på en nivå anpassat för lågstadiet , men hur kan man använda det på mellanstadiet eller på högstadiet? När hade du velat använda programmet;  i början av en lektion/tema eller i slutet på en lektionen/tema?

Det är ett program med oändliga möjligheter. Jag utmanar dig till att testa det om du inte redan använder det i din undervisning. 

Mvh Bente Staff Hagen

Knutsbo skola