Hem > Presentation > Anneli Gustafsson > Modellskrivande

Modellskrivande

Ofta möter jag elever som tycker att det är svårt att skriva texter. Helt klart är  att skrivande innebär en utmaning för många elever, och att utmaningen följer med upp i åldrarna, då kvaliteten och nivån på texter givetvis förväntas öka. Språkets roll i alla ämnen understryker ju ytterligare behovet av att arbeta aktivt med skrivandet. Hur kan man då angripa detta?

För egen del ser jag det gemensamma modellskrivandet som en bra väg. Att ”modella” text har blivit en stor del av min undervisning under senare år. Modellskrivande tillsammans med eleverna är ju på inget sätt något unikt och många har säkert mött och använt det t ex via cirkelmodellen. Själv började jag på allvar se fördelarna då jag arbetade med ASL – Att Skriva sig till Läsning – på lågstadiet. I ASL är gemensamt skrivande en självklar del; allt från de allra första försöken tidigt i år 1, till mer avancerade texter i år 3. Det fungerar utmärkt att modellskriva alla typer av texter och därmed också i alla ämnen.

Skrivandet kan förstås se ut på många sätt. Det kan röra sig om att författa en gemensam faktatext utifrån en tankekarta, bygga en beskrivande text utifrån ett vardagligt föremål eller skriva en argumenterande text kring ett ämne som engagerar. Det kan också handla om en berättande text utifrån en bild, en läst bok eller någon annan form av skrivstöd. Det senare är ofta den mest utmanande texttypen, då många tycker att det är svårt att ”hitta på”, men också den mest tillfredsställande när växelspelet mellan eleverna kommer igång och olika idéer och förslag tillsammans blir till en rolig eller spännande berättelse. Min roll i den typen av skrivande blir en blandning av sekreterare och ”dirigent” och eleverna får uppleva hur en text relativt enkelt och snabbt växer fram


Ett annat sätt att modellskriva går ut på att förbättra redan befintliga texter. Inom ASL rekommenderar man ibland att man ska lyfta elevers egna texter till diskussion i grupp. Det är jag personligen inte så bekväm med, då det kan slå väldigt fel ut. Då föredrar jag istället att själv skriva mindre lyckade texter som vi sedan tillsammans kan förbättra. Ett tips är att använda texter från Skolverkets bedömningsstöd; med de lite äldre eleverna fungerar det utmärkt att arbeta med textbearbetning utifrån kunskapskrav och betygskriterier. Extra intressant brukar elever tycka att det är att betygssätta texter och det kan leda till väldigt intressanta diskussioner!

Något som jag tycker är oerhört viktigt att lyfta i sammanhanget kan tyckas självklart: skrivutvecklingen måste pågå hela vägen genom skolan. Men är det så självklart? Nja, inte när en förstaklassare ska skriva sin första faktatext om svampar och inte heller när sjätteklassaren ska författa en argumenterande text om klimatförändringar. För att inte tala om när de 17 – åriga sönerna har till uppgift att skriva en ”nyanserad reflektion” kring en dokumentär om det fruktansvärda våldtäktsmordet på en indisk buss 2012. Samtliga skribenter i dessa exempel har en viktig sak gemensam: de kan inte prestera med bra kvalitet om de inte fått lära sig hur man ska göra. Det är lika viktigt att få modeller att testa tillsammans, diskutera, ändra, vända och vrida på oavsett om man är 7 eller 17 år. Här spelar modellskrivandet en oerhört viktig roll, oavsett elevernas ålder och oavsett vilket ämne eller vilken texttyp som är aktuell.

För att kunna vara den som stöttar i skrivandet behöver jag fråga mig själv:

Vilka är vinsterna med modellskrivandet?

Ja, det kan vara skönt att släppa fokus på det individuella för att tillsammans hitta fler och nya vägar att komma vidare och få prova olika modeller. Vi får tillgång till allas fantasi och idéer, samarbetar, lär av varandra och blir nöjda tillsammans. Dessutom lär vi oss om struktur och disposition och att använda ord och begrepp på rätt sätt

→  vi höjer kvaliteten och därmed resultaten i skrivandet, men minst lika viktigt är att skrivandet blir ett verktyg för livet.  

Boktips till dig som vill läsa lite ”nytt” om skrivandet är Anne Hålands Skrivdidaktik i alla ämnen (Lärarförlaget 2020).

Anneli Gustafsson

Parkskolan F-6