Hem > Presentation > Anna Törnkvist > Tankar om bedömning

Tankar om bedömning

Mitt inlägg handlar om formativ bedömning och några övergripande tips på strategier som främst vänder sig till dig som nyss blivit lärare. I vår förstelärargrupp läser vi Per Kornhalls bok Förstelärare en handbok och till våra digitala träffar diskuterar vi förutbestämda kapitel i mindre grupper. Boken väcker många tankar om formativ bedömning och jag tänkte delge er några av mina. Senaste träffen behandlade formativ bedömning och en diskussion uppkom om hur formativ- och summativ bedömning har gått från att vara begrepp som är svåra att förstå till att de idag är de begrepp vi gjort till våra. Bedömningen ligger idag till grund för vår undervisning. Jag hade också svårt att komma ihåg vilket begrepp som betydde vad. Med den tillbakablicken så har vi ändå kommit en bit på väg. Fast har vi det, eller rättare sagt, hur vet vi att det är formativ bedömning som sker?

Formativ bedömning benämns olika, som till exempel; pedagogisk bedömning eller bedömning för lärande (BFL). Oavsett vilken benämning vi väljer så betyder den samma sak, nämligen att vi inte utvärderar eleven utan hjälper eleven att lära sig mer. Det är jag, som pedagog, som med hjälp av den formativa bedömningen ska hjälpa eleven att lära sig mer. I min undervisning måste jag hela tiden ställa mig frågan hur jag ska ändra och variera mig så att eleven får bästa möjliga förutsättningar.

De tre centrala frågorna i formativ bedömning är:

Någon gång har jag läst eller hört att man kan tänka sig att man orienterar och står ute i skogen med kartan när man ställer sig de här frågorna. För eleven kan det  förhoppningsvis bli enklare att förstå.

Dylan Wiliam är en av de främsta företrädarna för formativ bedömning och han har skrivit flera böcker kring hur man jobbar med det i sin undervisning. Enligt Wiliam bygger man upp undervisningen i fem strategier:


Bild på Dylan Williams nyckelstrategier.

Jag ska här med hjälp av Wiliam och min undervisning kort utveckla de fem strategierna:

Det jag tycker är viktigt är att eleverna känner att de är ägare av sitt eget lärande. Det är inte enkelt att få dem att förstå det och det tar tid. Min uppgift är att så frön och få eleverna att tro på sin förmåga att lyckas. Det är en utmaning att få eleverna att ta till sig det jag säger vid återkopplingar eller skriftliga kommentarer och inte bara fokusera på om de är godkända. Uttrycken “bra/dålig”, “lyckad/misslyckad” är djupt rotade.

Anna Törnkvist

Parkskolan 1-6

Dylan Williams bok, "Att följa lärande"  är en del av Ludvikas skolors vetenskapliga grund. Läs mer här

Bild på Dylan Wiliams bok att följa lärande