Hem > Presentation > Åsa Olsson > Skola och AI

Skola och AI

När man pratar om AI i skolan så nämns ofta hur vi ska undvika att eleverna använder det för att fuska, som t.ex. att eleverna låter AI skriva en text istället för att skriva själv. Detta är ett stort problem som vi måste lära oss att hantera. De verktyg vi har idag är där vi kan låsa datorerna så att man inte kan komma åt internet är Google Formulär och Digiexam. Med dessa kan man dock inte följa elevernas arbete eller gå in och ge feedback. Vi skulle behöva ett arbetsverktyg där eleverna inte kan lämna sidan de arbetar på samtidigt som vi vill kunna se vad eleverna gör och kunna fortsätta arbeta vidare med det de gör, vilket säkert kommer längre fram. Innan dess behöver vi fokusera ännu mer på processen och inte slutresultatet, det vill säga formativ bedömning. Inlämningsuppgifter kan t.ex. följas upp med muntliga diskussioner för att säkerställa att eleverna lärt sig det de ska. Det finns fler sätt att säkerställa att det är elevernas kunskaper som vi bedömer och inte någon annans. 

Vi kan som lärare även använda oss AI och det är främst det som jag kommer att fokusera på i detta inlägg. Vi kan använda det till planering, uppgifter, källkritik, bedömning och prov, bara för att nämna några.

Planering

Ett sätt att använda AI är att göra en planering, skapa uppgifter eller provfrågor. Om man låter AI skapa en planering eller uppgift så gäller det att kontrollera att fakta stämmer och anpassa den till den elevgrupp man har. Man använder då AI som en idéspruta och bollplank. 

Uppgifter och provfrågor

Man kan även be AI göra en uppgift eller provfrågor utifrån bestämda kriterier. Jag ska här ge ett exempel:

Jag: 

Skriv en provfråga om ekosystem.

ChatGPT:

Fråga 1: Ekosystem och Näringskedjor

a) Definiera begreppet "ekosystem" och ge exempel på två olika typer av ekosystem. (2 poäng)

b) Beskriv hur energi och näringsämnen överförs i en näringskedja och nämn de olika trofiska nivåerna. (3 poäng)

c) Varför är näringsvävar viktiga för att förstå komplexiteten i ett ekosystem? (2 poäng)

d) Ge exempel på mänskliga aktiviteter som kan påverka ekosystemen negativt och diskutera potentiella konsekvenser. (3 poäng)

e) Välj ett specifikt ekosystem och skriv ner två organismer från varje trofisk nivå i dess näringskedja. (2 poäng)

Totalt: 12 poäng

Som biologilärare så kan jag säga att detta är en väldigt bra fråga även om jag skulle ändra språket och innehållet för att anpassa frågan till mina elever.

Källkritik

Man kan använda AI när man undervisar om källkritik. Genom att skapa fejkbilder så kan man få en diskussion om vad som är fakta och vad som är fejk. Man säger att en bild säger mer än tusen ord och det vi ser måste vara sant. Med hjälp av AI kan man dock skapa realistiska bilder som är fejk.

Isbjörn vid Eiffeltornet! Sant eller falskt? 

Man kan även skapa andra bilder som man vill använda i sin undervisning. Ju mer specifik man är när man skapar bilden, desto bättre blir den.

Bedömning

Man kan även låta AI bedöma en text. Det gör man genom att skriva in texten och låta AI ge feedback, förslag på förbättringar eller bedöma texten. Även här får man vara noga med att använda sin egen erfarenhet för att bedöma om AI gjort rätt, alltså använda AI som ett bollplank som kan göra en första bedömning. Viktigt är också att inte skriva in elevens namn eller något annat som kan identifiera vem som skrivit texten, eftersom detta kan sparas av det företag som äger verktyget.

Vi behöver diskutera mera kring hur vi i skolan ska hantera allt med AI. För eleverna använder detta mer och mer och vi måste bemöta det på något sätt.

Länkar

Här är några länkar till sidor där man kan skapa med hjälp av AI. Det finns många olika sidor, några kostar tyvärr pengar.  Vi som lärare får logga in med vårt edu-konto.

Åsa Olsson

Lorensberga 7-9