Hem > Presentation > Malin Gärds Solviksskolan F-6 > Flerspråkiga elever - rätten att få lyssna och uttrycka sig på sitt modersmål

Flerspråkiga elever - rätten att få lyssna och uttrycka sig på sitt modersmål

Som jag tidigare skrivit så har jag och min kollega Maria fått i uppdrag att jobba med värdegrunden på vår skola och har då fått möjligheten att läsa in oss på ett material som heter “Bråka Smartare” som kommer från medlingscentrum. Vi har än så länge arbetat med tre delar: känslor, konflikthanteringsstilar och aktivt lyssnande.

Jag har nyligen genomfört övningen “aktivt lyssnande” i årskurs 2. Det blev en rolig lektion där eleverna fick rollspela. Detta är något som vi kanske inte tränar så mycket med de yngre eleverna utan de tror att man lyssnar aktivt bara man är tyst. Att kunna lyssna aktivt och få chansen att uttrycka sig är en viktig pusselbit vid konfliktlösning men även en viktig del i vår värdegrund.


När jag tog emot mina elever i år 1 var det en stor utmaning att få dem att prata med varandra i lärpar. Jag upplevde att de hade svårt att dela med sig av sina tankar och var rädda att det skulle bli fel. I efterhand har jag funderat mycket kring detta och har idag reflekterat mycket kring flerspråkiga elever och hur de kan känna sig när de måste uttrycka sig på ett språk som de inte känner sig trygga i. Jag har under detta läsåret fått förmånen att gå en kurs via Högskolan Dalarna “Det globala klassrummet”. Under kursen gång har jag verkligen insett svårigheten för flerspråkiga elever att kunna lyssna eller uttrycka sig då de inte har språket. Det är viktigt att elever får uttrycka sig på sitt språk vid t.ex konflikter, på lektioner m.m. Om vi inte låter dem använda sitt språk så signalerar vi tyvärr att deras språk inte är ok i vårt samhälle. Eleverna blir då osäkra och deras identitet hamnar i skymundan. 


Jag kan varmt rekommendera boken “Flyktens barn - medkänsla, migration och mänskliga rättigheter” av Elmeroth och Häge. I boken berättar de om hur flykt påverkar människan och man får en ökad förståelse kring hur mycket ett barn kan påverkas och vilka konsekvenser som senare ger sig uttryck i våra elevers vardag. 


Gudrun Svensson skriver i boken “Trans språkande - i praktik och teori” om hur viktigt de är med skolans bemötande av flerspråkiga elever och att se eleven som en tillgång i klassrummet! Hur eleverna utvecklas genom att få använda alla sina språkresurser. 

Jag har förstått hur viktigt det är för alla barn att prata om känslor, att våga uttrycka sig och att någon verkligen lyssnar på vad som sägs. Med hjälp av många bra kooperativa övningar ger jag mina elever den chansen, och givetvis får de använda det språk som de känner sig trygga i.

Malin Gärds

Solviksskolan