Hem > Presentation > Emma Risberg Kyrkskolan 7-9 > Tankar om digitalisering

Tankar om digitalisering  

Mitt andra blogginlägg kommer att ta vid där mitt första inlägg slutade. I dagsläget finns det mycket skrivet om digitaliseringen av skolan men det gör inte att mina egna tankar kring ämnet minskar, snarare tvärtom.


För några år sedan, i samband med uppstarten av ett nytt läsår, tog min rektor fram en bild med fyra olika nivåer av digitalisering. Den bilden har funnits i mina tankar sedan dess och nu tänker jag dela den med er. Modellen är tänkt att användas av lärare för reflektion kring hur digitala verktyg används i undervisningen men också som guide vid konstruktion av uppgifter. 

(Bilden ovan: Steinberg, J.M. (2013). Lyckas med digitala verktyg i skolan: pedagogik, struktur och ledarskap. Stockholm: Gothia)


När jag började min lärarkarriär för drygt ett decennium sedan använde eleverna skolans datorer för att skriva i ordbehandlingsprogram, vilket motsvarar nivå 1. Elevens analoga papper ersattes med en digital motsvarighet vilket uppskattades av många elever som inte tyckte om eller hade svårt att skriva. I nästa steg började eleverna göra egna presentationer, vilket motsvarar nivå 2. Möjligheten att få använda digitala verktyg ökade motivationen hos en del elever. Min upplevelse som lärare var att båda dessa nivåer resulterade i en förbättring av elevens lärande. När jag fick ovanstående bild presenterad för mig blev det extra tydligt för mig att det fanns fler dimensioner av digitaliseringen. Sedan dess har jag regelbundet funderat över var jag som lärare och min undervisning befinner sig i digitaliseringsprocessen.  


Nivå 3 handlar om att förstärka presentationer och arbetsmetoder exempelvis med att lyfta in film, bild och ljud i elevarbeten. Det handlar också om att kunna få digital feedback för att därefter redigera. Eleverna kan agera på ett sätt som inte vore möjligt utan digitala verktyg. I nivå 4 sker själva lärandet med hjälp av digitala verktyg. På denna nivå vore det inte möjligt för eleven att utföra uppgifterna utan tillgång på digitala verktyg och Internet. 

Det senaste året har varit en tid när vi alla fått utveckla våra digitala förmågor. Inte ens i min vildaste fantasi hade jag kunnat förutspå alla digitala möten som nu sker, eller för den delen, den distansundervisning som vi just nu bedriver bland annat hos oss på Kyrkskolan 7-9. I olika forum kan man läsa om hur skolans digitalisering tagit flera steg framåt pga den rådande pandemin. 


För egen del har har jag under en längre tid haft en idé om hur jag ska gå vidare i min egen digitaliseringsprocess och detta läsår har mitt mål varit att komma igång med mer ljud och bild i min undervisning. När en kollega önskade hjälp att få sina elever att komma igång med ljudinspelningar i sin språkundervisning fick jag själv den puff jag behövde för att sätta igång mer aktivt med Screencastify. Det är fortfarande en pågående resa men på vägen har jag hittat några varianter som jag tänker dela med mig av. 


En sak som många elever efterfrågar är tydliga instruktioner. Jag hör ofta att det är en utmaning att få elever att förstå skriftliga instruktioner fast att läraren upplever att man gjort det så tydligt som det går. Utifrån det har jag provat att göra en ljudinspelning där jag går igenom instruktionen som syns på skärmen. Klippet publicerar jag sedan tillsammans med uppgiften i classroom. För elever som har en extra anpassning att få en genomgång av instruktionen enskilt av läraren möjliggör detta att dessa elever kan komma igång mer på egen hand. 


En annan utmaning för mig som lärare är att hinna ge eleverna ordentlig individuell återkoppling. Min lösning har blivit att prova ljudinspelning. Det enda negativa som jag upplevt med feedback i form av ljudinspelning är att det varit tidskrävande för mig som lärare. Utifrån det funderar jag nu på hur jag kan utveckla detta för att börja spara tid. Så för att knyta an till det jag började med, så är digitaliseringen en pågående process, som aldrig blir klar. Snart kommer Googles egna verktyg för ljudinspelning och min förväntan är att den blir ännu enklare att använda än de appar som används idag. Min rekommendation är prova ljudinspelningar, om du inte redan gjort det. Det värsta som kan hända att det inte går som man tänkt sig, men det är väl då vi lär oss som allra bäst.


För dig som vill komma igång med Screencastify: 

https://docs.google.com/presentation/d/1kBSS4qmXeZervV_gu2lZGtF3k67qDZ_k-FVxuKiVZM8/edit I presentationen kan du även klicka på en länk till en instruktionsvideo.

Om du har några frågor är du välkommen att höra av dig.

Frågor att fundera över:


Emma Risberg

Kyrkskolan 7-9