Digitaliseringen av skolan  

Hem > Presentation > Emma Risberg Kyrkskolan 7-9 > Digitaliseringen av skolan 

För de som känner mig sedan tidigare är det säkerligen ingen överraskning att mitt första blogginlägg kommer handla om digitaliseringen av skolan. Det är ett ämne som jag har stort intresse för och funderar en del hel över när jag ska planera min undervisning. 

När jag började min lärarkarriär i en angränsande kommun fanns det i arbetsrummet två stationära datorer som flera kollegor delade på. Jag kommer ihåg hur det kunde det ta flera minuter från det att jag tryckte på startknappen tills enheten rasslat igång. I klassrummet använde vi fortfarande OH-apparat om man ville visa något på tavlan för eleverna. När det var dags för filmvisning rullade jag in den klassiska vagnen med tv och dvd på. Om jag berättar att detta var hösten 2008 är det inte svårt att inse vilken förvandling som svensk skola gjort på otroligt kort tid. I Ludvika kommun har idag både lärare och elever egna digitala enheter vilket gör att hela världen finns i klassrummet tillsammans med oss. Som lärare i samhällsorienterade ämnen upplever jag det som att jag i min yrkesroll vunnit högsta vinsten. Vilka möjligheter lärarkåren har idag!

Min upplevelse är att lärare idag pratar mindre om digitaliseringens vara eller icke vara  jämfört med för några år sedan. Kanske är det ett resultat av de uppdaterade kursplanerna och Skolverkets pågående arbetet med digitala nationella prov. Digitala verktyg i skolan är helt enkelt här för att stanna. Dock tycker jag att vi behöver prata mer om och fundera över när digitala verktyg är bra i undervisningen och när de inte är det. Ibland möter jag på föräldrar och elever, i olika skolstadier, som upplever att tiden framför skärmarna blir för stor. I en tid med digitala läromedel i flera varianter är det möjligtvis lätt hänt att elevernas lärande blir framför datorskärmen. Det som blir viktigt är att vi lärare finns där med eleverna för att bearbeta och diskutera innehållet tillsammans. Vi vet sedan tidigare att läraren är en av de allra viktigaste framgångsfaktorerna för att eleverna ska lyckas i skolan. Digitaliseringens intåg i skolan handlar för mig om att tekniken ska användas för att komplettera undervisningen, inte ersätta den. Tekniken är ett verktyg i min verktygslåda precis som exempelvis begreppskort eller papper och penna.

I Skolverkets sammanställning Digitaliseringen i Skolan - möjligheter och utmaningar s.53  står det att..

 “... varje undervisningssituation är unik och att det inte finns en lösning på hur teknik ska integreras i undervisningen som fungerar för varje lärare, ämne och elevgrupp. Istället måste arbetet med att integrera teknik i undervisningen anpassas till den unika undervisningssituationen. Lärare står därmed inför en utmaning när det gäller att integrera den digitala tekniken i undervisningen, inte överallt eller alltid, men där det utgör ett naturligt hjälpmedel”. 

Detta tolkar jag som att det är väldigt viktigt att jag som lärare har gjort medvetna val hur och när jag väljer att använda tekniken i undervisningen. I mitt klassrum använder eleverna sina Chromebooks regelbundet men det behöver inte vara varje lektion. Mitt utgångsläge är att tekniken ska användas när jag tror att det ökar elevens lärande. För att kunna göra dessa medvetna val är frågan om digitala verktyg viktig i planeringen av min undervisning. 

Slutligen vill jag passa på att tipsa om ett av mina favoritverktyg, fråga-funktionen i Classroom. Ett verktyg som är både tidseffektivt och enkelt att använda. Vanligtvis använder jag funktionen som en Exit Ticket exempelvis vad tar du med dig från dagens lektion? eller efter en genomgång där frågan oftast berör ett specifikt ämnesinnehåll till exempel “vad är det för skillnad på en majoritetsregering och en minoritetsregering? Förklara och ge exempel”. Funktionen ger även möjlighet till förutbestämda svarsalternativ av mig som lärare och jag kan även välja om eleverna ska se varandras svar eller inte. Elevernas korta svar hjälper mig att planera hur jag ska gå vidare och jag får alla svar samlade på samma ställe. Jag rekommenderar att prova funktionen när det kan passa i din undervisning om du inte redan gjort det.

Frågor att fundera över:

Emma Risberg

Kyrkskolan 7-9