Hem > Presentation > Ann-Christine Carlsson Sörviks skola F-6 > Stimulera läsintresse ur ett jämställdhetsperspektiv

Stimulera läsintresse ur ett jämställdhetsperspektiv   

Som jag berättat om i tidigare blogginlägg så har vi på vår skola bestämt oss för att försöka arbeta med att eleverna behåller sitt läsintresse.

Vi har gått igenom vilka svårigheter som kan finnas och hur man kan diagnostisera dessa, även hur vi kan anpassa och hjälpa till läsutveckling. Så nu känner vi oss redo för att gå vidare.


Hur kan elevers läsintresse stimuleras? Varför är det viktigt? Hur ser skillnaderna mellan flickors och pojkars läsning ut, och hur kan dessa skillnader utjämnas?

Dessa frågor tar modulen “Att stimulera läsintresse ur ett jämställdhetsperspektiv och det väckte vårt intresse.” Vi bestämde oss för att fortsätta arbetet genom att arbeta med Skolverkets modul


Vi, jag och specialläraren på min skola, har lagt upp arbetet genom att vi har ett antal träffar, både tillsammans och uppdelade i grupper. Vi började med att göra en enkät som finns med i materialet och som kartlägger elevers läsvanor. Det var en ganska enkel enkät men ändå tyckte vi att den var intressant att göra. Utifrån resultatet skall vi sedan försöka analysera och fundera över vad vi kan arbeta vidare med och även hur. Vi vill ju att eleverna behåller sitt läsintresse och gärna fortsätter att utveckla det i takt med stigande ålder.


Det finns många olika delar i den här modulen. Några frågor som vi diskuterade på sista träffen var bl a:  Hur förändras elevernas läsvanor med den digitalisering som vi har i skolan och i samhället? Digitala medier är en del av elevers vardag. Hur påverkar det deras lust att läsa? Kan det påverka på olika sätt? I sådana fall vilka?

Vi “konkurrerar” med många olika saker i samhället. Utbudet är stort.


En annan intressant del är frågan om skolbiblioteken. Modulen tar upp vikten av skolbiblioteken och skolbibliotekarie. Jag tror att det många gånger ser ut som på vår skola, obemannade bibliotek. Vissa läsår har det varit någon lärare som haft ett litet uppdrag att sköta biblioteket men tiden för det är liten och en sak som  lätt prioriteras bort. 

Hur ser det ut på era skolor? Hur fungerar det med era skolbibliotek? 


V 44 kallas Läslov. För att få läsflyt och lust att läsa behöver elever bli inspirerade och motiverade till läsning. Att uppmärksamma läslovet på skolan kan vara en del i ett gemensamt läsfrämjande arbete – som varar hela året, men hur? Hur arbetar ni med inspiration inför läslovet? 

Bild: Pexels

Ibland känns det som om man fastnar i det “gamla vanliga”. För vår del brukar det vara någon form av Läsbingo, vissa år har vi läst mycket i klasserna både veckan innan lovet och veckan efter lovet, lite extra inspiration i skolbiblioteket, lagt lite extra tid på att låna böcker som passar osv. Men att komma på nya inspirerande saker kan vara svårt.

En rubrik i modulen är just Läslov. Läsrörelsen och Nätverket LÄSLOVs talesperson Johan Unenge har många roliga och spännande tankar om läsning.

Årets tema är idrott och läsning. Hur kan dessa två saker kombineras? I år finns det en önskan att “ läsningen skall kliva ut från biblioteken och in i omklädningsrum, arenor och stall”. Han skriver vidare att “ årets läslov skall inspirera till läsning i alla dess former.” “Måste det vara så att idrott och läsning inte kan förenas?” 

 

Read Hour, är en rubrik som väcker mitt intresse. Hur skulle det kunna se ut? Det arrangeras för tredje året i rad och kulminerar på FN:s läskunnighetsdag den 8 september med en timmes gemensam läsning. Detta skulle kunna bli förödande för de som har besvärligt och jobbigt med sin läsning finns det kanske någon som tänker men där får ju vi pedagoger hitta sätt att läsa och lösa problemet.


Det finns många roliga och inspirerande idéer under rubriken läslov. Vi har inte hunnit planera klart än men jag hoppas verkligen att vi i kollegiet kan komma fram till något. En annan rolig sak är att man kan tipsa om vilka aktiviteter som är planerade och om man då delar med sig så läggs de ut på sidan. Rolig idé!

Hoppas ni alla får en skönt läslov! 

Ann-Christine Carlsson

Sörviks skola F-6

#läsning #jämställdhet