Tankar om läsning   

Även mitt andra blogginlägg kommer att handla om Läs och skriv! Jag tänker fortsätta att berätta hur vi på vår skola fortsatt arbetet med att lyfta läsningen bland elever. Efter lite diskussioner i kollegiet beslutade vi att försöka fortsätta att utveckla läsningen, försöka få de äldre eleverna att fortsätta sin läsning även efter att de knäckt läskoden.


I vårt kollegium är vi ganska vana vid att vi tar tag i saker, startar projekt, inser att detta kommer vi inte att ro iland med och sedan slutar det i något slags mellanting av det vi startade med. Det finns en oerhört stor drivkraft hos oss alla vilket medför att det är inte svårt att komma med idéer som genomförs utan snarare det att vi måste lära oss att göra saker på ett annorlunda sätt. Därför kom vi fram till att vi borde börja med grunden och grunderna för hur läsning kan utvecklas, vilka svårigheter som kan uppstå och hur läsningen kan fortsätta att utvecklas i takt med stigande ålder på elever.

Vi gjorde ett inlägg på Unikum till vårdnadshavare innan jul, där vi uppmuntrade vårdnadshavare att läsa mycket tillsammans under lovet, speciellt nu i dessa tider när vi inte får åka bort och många aktiviteter är inställda. Vi skickade även med en liten kort, helt underbar film (i mitt tycke) som lite inspiration.

Vet du om att du kan förändra ditt barns liv?

En av de första studiedagarna på vårterminens start ägnade vi åt att planera ett upplägg. Vi diskuterade en del och kom fram till att vi skulle börja “från grunden” genom att gå igenom SPSM studiepaket Läs och skrivsvårigheter 1-3. 

Läs- och skrivsvårigheter F–3 

Modulerna bygger på kollegialt lärande och består av fem moduler med dels några filmer, kompendier att läsa samt diskussionsfrågor. I modulerna diskuteras bl a orsaker till att elever kan utveckla allmänna läs- och skrivsvårigheter och eller dyslexi, varför det är viktigt att kartlägga elevers läs- och skrivutveckling samt förmågor som är viktiga att uppmärksamma och analysera i samband med den tidiga läs- och skrivinlärningen.


Vi har planerat in dessa fem moduler under vårterminen. Det är alltid mycket som sker på en skola och det är inte alltid planeringen håller men det finns en bra grundplanering. 

Detta innebär att vi kommer att börja arbetet med de yngre eleverna och kanske egentligen inte så som det var tänkt från början och det som var önskemålet från oss, att utveckla läsningen bland de lite äldre eleverna. Men nu får vi en fin plattform att stå på att bygga vidare  från.

En av våra slutsatser från den första träffen är vikten av att i ett tidigt stadium kartlägga och sätta in insatser för de elever som behöver det. Om vi utvecklar arbetetet med att kartlägga, utveckla och förstå elevens svårigheter kan vi kanske få med fler elever på “läståget”. Det väckte även den del frågor hos oss. T ex så påpekas det att kontinuitet är oerhört viktigt. 20 min/ dag. Hur löser man det som klasslärare när det kanske är flera elever i en grupp som behöver stöttning? Hur kan man lösa det när äldre elever behöver sitta tillsammans med en vuxen och få lite hjälp med läsningen? Med stigande ålder så blir det lätt “pinsamt” och jobbigt att läsa tillsammans med en vuxen. Kan det lösas så att en grupp med kanske 4-5 st som behöver ungefär liknande stöttning, sitter och läser tillsammans? Det bidrar kanske till att det blir mindre “pinsamt”? Kan det kännas bra att få gå och läsa för yngre elever, ex åk 5 läser för förskoleklass?

Bild: Skolverket

Vår plan är att även gå igenom följande material från Skolverket. Men detta är fortfarande på planeringsstadiet. Jag har tittat igenom det och ser en hel del spännande tankar och idéer. 

Stimulera läsintresse utifrån ett jämställdhetsperspektiv 

 Hur kan elevers läsintresse stimuleras? Varför är det viktigt? Hur ser skillnaderna mellan flickors och pojkars läsning ut, och hur kan dessa skillnader utjämnas?

Många intressanta frågor och tankar! Där finns också tips på  hur man skapar mysiga läsande miljöer, boktips och mycket mer. 


Vi fick även möjligheten att köpa in en hel del nya böcker till biblioteket. Detta blev ett stort lyft och vi fick många positiva och glada kommentarer. Vi har även haft förmånen att köpa in ett läsförståelsematerial för mellanstadiet. 

Nu arbetar vi vidare!

Frågor att fundera över:

Ann-Christine Carlsson

Sörviks skola F-6