Vi ser följande lärdomar inom förskola och pedagogisk omsorg

När det gäller förskola och pedagogisk omsorg har många viktiga steg tagits under det gångna läsåret och vi ser en allt högre grad av ökad likvärdighet. Ny organisation, återkommande forum för erfarenhetsutbyten, lärande på alla professionsnivåer, ny modell för systematiskt kvalitetsarbete har banat väg för den här utvecklingen.

Lärandeperspektivet som utgör vår utgångspunkt för systematiskt kvalitetsarbete bygger på tre kvalitetsområden: 1) utveckling och lärande 2) normer och värden 3) trygghet och inflytande.

Förskolorna tar i sina analyser fram följande som framgångsrikt i arbetet inom utveckling och lärande

Pedagogernas lyhördhet, följsamhet och aktiva närvaro

Beprövad erfarenhet i Lomma kommun

Kvalitetsrapporterna visar på vikten av vara goda relationsskapare och uppmärksamma det individuella barnets utveckling. Det görs genom genom daglig kontakt med varje barn där det i mötet ges möjlighet att och öka barnets självförtroende och självständighet. Barnskötarens och förskollärarens är lyhörda för alla barns intressen, tankar, idéer och genom tillvaratagande av barnens önskemål sker verksamhetens planering. I Kvalitetsrapporterna framgår att arbetslagen försöker göra sitt bästa för att tillgodose barnens olika behov. Lusten att lära fångas därmed via en kombination av barns intressen, erfarenheter och pedagogernas yrkesskickliga kompetenser tillsammans med läroplanen som grund. Vi måste hela tiden ha som målsättning att anpassningar i verksamheten sker för att stimulera varje barn, d.v.s. undervisningen i Lomma kommuns förskolor ska bedrivas för att nå alla.

Vetenskaplig grund

Att vara relationskompetent som pedagog handlar om att se barnen och att deras behov hamnar i fokus. I arbetet med barnen så ska utgångspunkten för pedagogerna handla om en omsorg för barnens intressen. Utöver detta så blir pedagogernas förmåga att kunna visa inlevelse och förståelse för varje enskilt barn viktig då arbetet i verksamheten många gånger kräver att man har en helhetssyn på barnet och dess behov (Gannerud och Rönnerman, 2007).

Juul och Jensen ser professionella pedagoger som lyhörda och med god förmåga i det pedagogiska hantverket att se det enskilda barnet på dess egna premisser och anpassa sitt beteende efter detta, utan att därigenom frånhända sig ledarskapet (Juul & Jensen, 2003).

Lek- och lärmiljöer

Beprövad erfarenhet i Lomma kommun

Det är tydligt i kvalitetsrapporterna att leken beskrivs som av stor vikt för barnens lärande och utveckling. Såväl forskning som läroplanen betonar vikten av leken. Som framgångsexempel i det pedagogiska hantverket nämns att ibland behöver pedagogen delta i leken och vissa gånger räcker det med att en pedagogen finns i närheten och ”puffar på”. I de fall där förskolorna har skapat rum där lek kan få fritt spelrum och där fantasin får råda och barnen kan hänge sig åt att låtsas samt få vara nyfikna, ser vi har en gynnsam effekt. Vi arbetar för att miljöerna i våra förskolor ska vara anpassade till den aktuella barngruppens behov.

Vetenskaplig grund

Barnen ska få en överblick och förstå vad det finns att välja på och det är förskollärarens uppgift att synliggöra materialet och miljön (Nordin- Hultmans, 2004).

Tematiskt arbete

Beprövad erfarenhet Lomma kommun

Lärdomar från flera förskolor visar att barn söker och erövrar kunskap genom utforskande och skapande, genom lek och socialt samspel, men också genom att iaktta, samtala och reflektera. Samlat ser vi framgångar i det pedagogiska hantverket genom att arbeta tematiskt med barnen, vilket bidrar till att deras lärande bli sammanhängande och mångsidigt. Förskolläraren har en central roll att bedöma barngruppens behov och därmed bestämma inriktning på tema.

Vetenskaplig grund

Ingrid Pramling Samuelson, professor i pedagogik och Sonja Sheridan, fil.dr. i pedagogik , forskar båda om barns lärande. De lyfter fram tematiskt arbetssätt som en metod där barn får möjlighet att lära och utveckla kunskaper inom ett specifikt område. De menar att tematiskt arbete leder till att barns nyfikenhet och lust för att lära utvecklas eftersom att man i ett tematiskt arbetssätt utgår från barnens intressen och anpassar sig efter deras erfarenheter och frågor (Samuelson och Sheridan, 2006).

Utvecklingsarbete framöver inom utveckling och lärande

Förutsättningar för och färdigheter i kvalitetsarbete

Förskollärare leder eller handleder kvalitetsarbetet på avdelningen. Kvalitetsarbete ska hjälpa arbetslaget att skapa meningsfulla sammanhang för barnen. Vi ska inte bara kunna visa vad vi gjort utan även vad avdelningen/enheten uppnått med hjälp av dokumenterade analyser. Det är vanligt i Lomma kommun att förskolläraren ger uttryck för att det sällan finns tid att gemensamt i arbetslaget, reflektera kring eller diskutera pedagogiska frågor. Därför är det av stor vikt att tid för reflektion och bedömning samt fördjupade kunskaper i vad analysarbete innebär ses över.

Frågor

Vilka förutsättningar behöver förskolläraren för reflektion? Vad är en god analys? Vad skiljer analys från beskrivning? Hur bedömer arbetslaget arbetsprocessen och drar rätt slutsatser? Finns det skillnader mellan arbetslagets självskattning (BRUK ) och vårdnadshavarens upplevelse (Förskolebarometer)?

Den fysiska miljöns påverkan för lärande

Som förskollärare är det av stor vikt att se vilka signaler ett rum sänder ut, att gå ner på knä och med nya granskande ögon titta in i rummet och ställa frågan: Vad inspirerar detta rummet barnen till att göra? I Kvalitetsrapporterna framträder behov av ökade kunskaper om materias påverkan för utveckling och lärande. Miljön skapas av pedagoger som utvecklar och lägger till och tar i från material i de olika rummen där barnen befinner sig dagligen. Miljön innefattar både rummen, materialet och klimatet. Som exempel nämns alfabetet som är uppsatt, siffror som de kan se i läsriktningen och självförtroendehöjande aktiviteter som att sätta upp det som barnen har gjort.

Frågor

Vilken grundsyn på materias påverkan vilar vår verksamhet på? Varför krockar det ibland? Hur kan vi dela med oss av material över avdelningar? Hur medvetna är vi om den fysiska miljöns påverkan på barnens lärande? Hur anser förskollärarna att en pedagogisk inomhusmiljö bör utformas för att utveckla barns lärande?

Undervisningen

Vi ser att professionen uppvisar blandade reaktioner inför begreppet undervisning, som av vissa betraktas som alltför grundskoleinriktat. En del kvalitetsrapporter har valt att markera förskolans särart genom att tala om förskolepedagogisk undervisning eller lärande. Vi behöver utveckla en samsyn på vad undervisning i förskolan och pedagogisk omsorg är.

Frågor

Vad menas med undervisning i förskolan? Hur definierar förskollärare begreppet undervisning?

Förskolorna tar i sina analyser fram följande som framgångsrikt i arbetet inom normer och värden

Sätta ord på vad barnen känner

Beprövad erfarenhet i Lomma kommun

Det finns många situationer i vardagen för arbetslaget i Lomma kommuns förskolor och pedagogisk omsorg där pedagogerna stöttar de små barnens möjlighet till utveckling inom normer och värden. En del i detta är att pedagogernas förhållningssätt påverkar barnens förståelse och respekt för de mänskliga rättigheter som gäller i ett demokratiskt samhälle. Vi ser att det är framgångsrikt i arbetet mot strävansmålen att sätta ord på vad barnen känner.

Vetenskaplig grund

Samspel är något som ständigt förekommer under en dag i förskolan och sker överallt i verksamheten. Det kan handla om allt från vilken lek som ska lekas till samspelet mellan pedagog och barn vid påklädningen innan man går ut. I samspelet är det viktigt att förstå vilka upplevelser det är som barnet försöker förmedla. För att kunna det så kan man behöva försöka se bortom uppenbara saker som det verbala språket och istället fokusera på barnens uttryck (M. Öhman, 2006).

Positiva förebilder

Beprövad erfarenhet i Lomma kommun

Något som framkommer i kvalitetsrapporterna är att värdegrunden är något som genomsyrar allt arbete. Genom att vara positiva förebilder och lyssna på varandra och vara mån om att alla känner sig delaktiga och kommer till tals, sätter positiva spår i verksamheten. Barn gör inte som vi säger, utan som vi gör. Därför är det framgångsrikt att på alla sätt sätta en kultur i arbetslaget där alla hela tiden eftersträvar att vara den bästa versionen av sig själv, så ofta som möjligt.

Vetenskaplig grund

I det lärande mötet lär både barn och pedagoger av varandra. Engagerade pedagoger visar intresse för barnens vetgirighet, och för deras värld och genom att ställa följdfrågor utmanas barnen (Juul & Jensen, 2003).

Tilltro till barnets kompetens

Beprövad erfarenhet i Lomma kommun

Gemensamt för flera analyser i kvalitetsrapporterna är att barnens självkänsla stärks i de möten där barnen blir bekräftade. Förskollärarna menar att i ett relationellt möte är barnperspektivet centralt och det är viktigt hur barnet blir sedd och känner sig delaktig. Med en ökad fokusering på tilltro till barnets kompetens når vi längre i vårt arbete mot strävansmålen. Den barnsyn vi har påverkar hur vi förhåller oss i mötet med barnen och är helt avgörande för utfallet.

Vetenskaplig grund

Att betrakta barn som kompetenta innebär att ha en barnsyn där man väljer att fokusera på de kompetenser ett barn har istället för att se barnets brister (B. Olofsson, 2010).

Utvecklingsarbete framöver inom normer och värden

Att välja rätt väg

Våra förskolor och pedagogisk omsorg har betydelse för vilken syn barnen får på sig själva och sin omvärld och vilka värderingar de utvecklar. Vi ser att det finns fördelar med att ständigt diskutera vår syn på mångfald, genus och värden som enligt kvalitetsrapporterna alltid är närvarande i det pedagogiska hantverket. Samarbete i dessa frågor skiljer sig mellan arbetslag och avdelningar. Därför är det av vikt av att återkomma till varför vi gör det vi gör, ha tydliga mål, gemensamma visioner och pedagogiska diskussioner för ett bra värdegrundsarbete.

Frågor

Vad lägger du i begreppet värdegrund i förskolan? Vad menas med att bedriva verksamheten i demokratiska former? Hur utmanar vi barnen ytterligare?

Dokumentation med processfokus

Samlat ser vi att dokumentationen handlar om att fånga vad barnen gjort. Det kan till exempel handla om att se vad barnen är intresserade av men också förstå hur de pedagogiska miljöerna ger effekt på barnens lärande. Dokumentation med ökad fokus på process tror vi är en nyckel till förskolans undervisningsuppdrag.

Frågor

Hur delaktiga är barnen i sin egen utvecklingsprocess? Vad har vi observerat? Hur tänker vi kring det vi observerat?

Barnen ska visa respekt för varandra

I Förskolebarometern 2018 ser vi som gott som i samtliga enheter sjunkande resultat i vårdnadshavarnas upplevelse av förskolornas arbete med att barnen ska lära sig respekt för varandra. Därför ser vi att det är viktigt att ta fram strategier och att systematiskt diskutera vad detta kan bero på.

Frågor

Vad är respekt? Respekt - hur synliggörs det i förskolans vardag? Vad är lämpliga metoder för att öka respekten barn emellan? Hur kommunicerar vi detta med vårdnadshavarna?

Förskolorna tar i sina analyser fram följande som framgångsrikt i arbetet inom trygghet och inflytande

Tydliga rutiner

Beprövad erfarenhet i Lomma kommun

Arbetslagen lyfter fram rutiner i lärandemiljön som betydelsefullt för barnens trygghet. Det är genom tydliga rutiner i kombination med att pedagoger finns tillgängliga som det skapas goda förutsättningar för trygghet hos barnen. I kvalitetsrapporterna framhävs vinster med att det måste vara ett positivt bemötande av barnet så att de känner att de vågar prata och tala om vad de vill och vem de är. Det som också framkommer är att flera av pedagogerna uppfattar att det är viktigt att barnen får chansen att vara med och påverka det som sker i verksamheten. Flera förskolor beskriver att extern handledning har haft positiv påverkan samt förändrat och utvecklat personalens förhållningssätt.

Vetenskaplig grund

Rutinsituationerna är det som tar störst plats i förskolans vardag, därför är det av stor vikt att dessa tillfällen tas i akt för barnens lärande och utveckling (Mårdsjö- Olsson, 2010).

Lära barnen konflikthantering

Beprövad erfarenhet i Lomma kommun

Vi ser att konflikter tillhör vardagen i förskolan och pedagogisk omsorg. I regel handlar det om att de yngre barnen vill ha samma leksak eller att något barn har tagit en leksak från någon annan.

I kvalitetsrapporterna framhävs att det finns stora vinster med lågaffektivt bemötande. Likaså beskriver pedagogerna att det är deras uppgift att lära barnen redskap i konflikthantering och förstå varför man t.ex säger förlåt. Framgången i arbetet för ökad trygghet ligger i att ge barnen verktyg så de själva kan lösa sina konflikter.

Vetenskaplig grund

Som pedagog är det viktigt att kunna vara lyhörd och kunna se hur olika barnen är i en konflikt, och hur de vill förmedla sina budskap. Man måste kunna uppmärksamma och försöka förstå varför konflikten uppstod (Thornberg, 2006)

Bra relationer med vårdnadshavare

Beprövad erfarenhet i Lomma kommun

Den första perioden, när föräldrar ska lämna sitt barn på förskolan kan vara mycket känslig för både barn och föräldrar. Av stor betydelse är därför hur pedagoger kan hantera situationen samt skapa förtroendefullt klimat och relation mellan förskola och hem. Vi ser att förutsättningar för barnens trivsel och trygghet till stor del bygger på öppen kommunikation och goda relationer med barnens vårdnadshavare. Barnet påverkas av stämningen mellan förälder och pedagog och vi ser i kvalitetsrapporterna en välfungerande relation mellan förskola och hem. Detta bekräftas av vårdnadshavarnas upplevelse i Förskolebarometern.

Vetenskaplig grund

När föräldrar känner tillit till de pedagoger som tar hand om deras barn på ett betryggande sätt, underlättar det för barnet att vara i förskolan. Det är betydelsefullt för barnet att föräldrar och förskola samarbetar, deras gemensamma fokus ska ligga på att barnet mår bra och att de respekterar varandras olika synpunkter och åsikter, för barnet spenderar mycket tid på båda ställena (Jensen & Jensen, 2008).

I förskolans värld är förtroendefullt samarbete, delaktighet och samverkan väldigt betydande för barnens trygghet (Harju & Tallberg Broman, 2013).

Utvecklingsarbete framöver inom trygghet och inflytande

Digital kommunikation

Lomma kommun har en pågående digitaliseringsresa. Läsåret 2017/2018 har nätverkstillgången ökat för förskolorna och under hösten införs en för förskolorna gemensam lärplattform. Det innebär att vi får en digital mötesplats för personal och vårdnadshavare som kommer att öka kollaborationen. Arbetet med digitalisering i förskolan ska främja samarbete, kommunikation och kreativitet.

Frågor

Hur förändrar detta förskolans arbetssätt?