Med utgångspunkt i det nationella kvalitetssystemet

Det nationella kvalitetssystemet för skolväsendet


De nationella målsättningarna, delmålen och indikatorerna ingår, tillsammans med verksamhetens förutsättningar och faktorer för framgångsrik skolutveckling i det nationella kvalitetssystemet för skolväsendet. I kvalitetssystemet ingår även skollagens regleringar av det systematiska kvalitetsarbetet, Skolverkets kommande föreskrifter om det systematiska kvalitetsarbetet, kvalitetsdialogerna och Skolinspektionens tillsyn.

Målsättningar, delmål, indikatorer, verksamhetens förutsättningar och faktorer för framgångsrik skolutveckling kan användas som utgångspunkt för det systematiska kvalitetsarbetet och ska bidra till stärkt utveckling och lärande, höjda kunskapsresultat, ökad kvalitet och en mer likvärdig utbildning inom det svenska skolväsendet.


Fokus på lärdomar

Förskole- och skolenheter följer en bestämd årsrytm, med rutiner och instruktioner för reflektion, analys- och förbättringsarbete. Utgångspunkten är pedagogernas möte med barn och elever, undervisningen, och deras reflektioner och bedömning av sin pedagogiska praktik. Enheterna har stor frihet att addera frågor som de är nyfikna på. Syftet med kvalitetsarbetet är att ge samtliga våra förskolebarn och grundskolelever en likvärdig utbildning, alla ska lyckas.

Aktiviteter 

Ett ord som är viktigt i det systematiska kvalitetsarbetet är begreppet Lär. Rent praktiskt utgör det stommen i vårt årshjul där vi tolkar statens författningar. 


KVALITETSRAPPORT OCH ENHETSPLAN

Kvalitetsrapporten är rektorernas uppföljning och utvärdering av förskole- och skolenhetens måluppfyllelse avseende utbildningsuppdraget. 

Enhetsplanen är rektorernas prioriterade utvecklingsmål för kommande läsår.

LÄRVENTILERING

Lärventilering är en kvalitetsdialog där rektorerna får återkoppling på enhetens kvalitetsrapport av förvaltningen. Syftet är att stärka rektorerna i skrivandet samt att de som möts har ett lärande samtal.

LÄRSEMINARIUM

Lärseminarium är en kvalitetsdialog mellan förvaltning och rektorernas ledningsgrupper med fokus på uppföljning av enheternas utvecklingsarbete. Syftet är att de som möts har ett lärande samtal om det planerande arbetet.

LÄRRAPPORT

Lärrapport är ett verktyg i huvudmannens uppföljning av utbildningsuppdraget med fokus på likvärdighet. I Lärrapporten  presenteras måluppfyllelse, reflektion och vad som ska förbättras i utbildningen.

LÄRSTÄMMA

Lärstämma är kvalitetsdialog mellan politiker och professionella med utgångspunkt i Lärrapporten. Kvalitetsdialogen utgår från områdena likvärdighet, kvalitet samt hälsosam lärmiljö och frågor som förvaltningen identifierat som viktiga att diskutera. Syftet är delande av kunskap och erfarenheter från sådant som har fungerat, varit framgångsrikt och utmaningar som verksamheterna ställs inför.