Projektin esittely

Matka maailman ympäri on ympäristöopin projekti luokille 5-6. Projekti alkoi orientoitumisvaiheella, jonka aikana kerättiin oppilaiden ennakkotiedot aiheesta. Orientoitumisvaihe jatkui oppilaiden toiveiden keräämisellä. Tätä ennen projekti oli lyhyesti esitelty oppilaille. Oppilaiden toiveiden perusteella projektiin sisällytettiin muun muassa eläintehtävä jokaiseen matkakohteeseen.

Projektin sisällyt ja tavoitteet nousevat vahvasti ympäristöopin opetussuunnittelmasta. Lisäksi projektissa on äidinkielen ja kirjallisuuden, kuvataiteen ja matematiikan sisältöjä ja tavoitteita.

Projektissa on 10 matkakohdetta, jotka oppilaat saavat opiskella haluamassaan järjestyksessä. Järjestys suunnitellaan ennen matkan aloittamista. Matkakohteissa on ilmoitettu ainoastaan opiskeltavat asiat. Oppilaat suunnittelevat omaa oppimistaan itse valitsemalla itselleen siihen hetkeen sopivimman työskentelytavan. Tämä mahdollistaa helpon ylös- ja alaspäin eriyttämisen, sillä oppilaat opiskelevat omalle tasolleen sopivin tavoin.

Erilaisia opiskelutapoja tutkittiin ja pohdittiin ennen projektin aloittamista. Orientoitumisvaiheeseen kuului myös oman oppimisen arviointia.

Opiskelutavan valitseminen itse myös mahdollistaa tiedon soveltamisen. Joku voi esimerkiksi opiskella Grönlantiin liittyvät asiat lukemalla matkakertomuksen blogista, etsimällä tietoa netistä ja kuvaamalla lyhyen vlogin kuvitteellisesta Grönlannin matkastaan. Lisäksi oppilailla on mahdolllisuus paneutua niihin aiheisiin hieman enemmän, jotka heitä kiinnostavat eniten. Oppilaat saavat myös opiskeluhetken aikaisen vireystilan mukaan valita oman työskentelypaikkansa ja -seuransa.

Projektin aikana on tärkeää, että opettaja ohjaa oppimista vahvasti. Projektissa ei ole vain yhtä oikeaa vastausta, koska työskentelytavat vaihtelevat. Tämän vuoksi ohjaus ja opettajan antama palaute oppimisen aikana on erityisen tärkeää. Projektin puolivälissä oppilaat arvioivat oppimistaan ja työskentelyään itsearvioinnilla. Projekti päättyy kirjalliseen itsearviointiin.

Tämä verkkosivu toimii päiväkirjana ja oppilaiden tuotosten esittelypaikkana. Oppilaat ovat saaneet itse valita, millaisia tuotoksia julkaisevat tänne ja mitä näyttävät vain opettajalle.

Vieressä esittelyvideo projektistamme ja opetuskäytänteestä.

Oppilaille jaettu materiaali

Oppilaille jaettiin materiaali, joka sisälsi kaikki matkakohteet ja asiat, jotka matkakohteista tulee oppia. Materiaali jaettiin Google Classroomissa. Näille nettisivuille oppilaat keräävät tietoa, kokemuksia ja tuotoksia omista matkakohteistaan.

Matkakohteet

Projekti koostuu 10:stä matkakohteesta. Matkakohteet on valikoitu siten, että ne edustavat mahdollisimman monipuolisesti erilaisia elinympäristöjä. Esimerkiksi Sahara edustaa aavikkoa, Grönlanti jäätikköä, Alaska tundraa ja Tokio kaupunkia.

Orientoituminen aiheeseen: Ennakkotiedot

Keräsimme oppilaiden ennakkotietoja aiheesta ryhmätyön keinoin. Jokainen ryhmä piirsi maailmankartan, ja täydensi siihen niin paljon tietoja kuin yhdessä oppitunnissa ehti. Maailmanosat ja meret hahmottuivat melko hyvin ja eräs ryhmä sai valtavasti eri valtioitakin paikoilleen täysin ilman oppikirjaa tai nettiä.

Orientoituminen aiheeseen: Oppilaiden toiveet

Projekti esiteltiin oppilaille pääpiirteittäin. Oppilaille kerrottiin, että kyseessä on ympäristöopin projekti, jonka aikana on tarkoitus matkata maailman ympäri ja tutustua erilaisiin elinympäristöihin. Tämän jälkeen oppilaat kirjasivat omia toiveitaan Googlen Jamboard -sovellukseen.

Orientoituminen aiheeseen: Tavoitteiden arviointi

Oppilaat arvioivat monisteiden avulla omaa osaamistaan suhteessa projektin tavoitteisiin. Nämä tavoitteet nousevat ympäristöopin opetussuunnitelmasta.

Orientoituminen aiheeseen: Oma opiskelusuunnitelma

Kun erilaisia opiskelutapoja oli tutkittu yhdessä, oppilaat tekivät oman opiskelusuunnitelmansa monisteelle. Jokaiseen matkakohteeseen on varattu aikaa noin 1 oppitunti. Lisäksi eläintehtäviä tehtiin äikän tunneilla ja läksyinä.

Tilastoja matikan tunneilla

Matematiikan tunneilla teimme tehtäviä liittyen tilastoihin. Tilastot liittyvät muun muassa ilmastoon ja eläimiin. Lisäksi oppilaat saivat valita aiheita, joista halusivat etsiä tilastoja ja muodostaa diagrammeja. Jakson aikana opimme erilaiset diagrammit, tilastojen lukemisen, tilastolliset tunnusluvut ja diagrammien tekemisen Google Sheets -sovelluksella.


matka_maailman_ympäri_TILASTOT.pdf

Tilastojen käsittelyyn luokanopettajaopiskelija Otto teki materiaalit, joiden avulla matikkaa saatiin osaksi ympän projektia.

Lepotauot

Ensimmäinen lepotauko on, kun matkakohteista on opiskeltu puolet. Projektin puolivälissä oppilaat tekevät itsearvioinnin oppimisestaan ja työskentelystään. Tämä ohjaa oppilaita valitsemaan projektin toisen puolikkaan aikana opiskelutavat vielä paremmin oppimistaan tukeviksi.

Väliarvioinnin yhteydessä oppilaat pääsevät tutustumaan johonkin aiheeseen, joka kiinnostaa heitä, mutta ei ole valmiiksi osana projektia. Erilaiset raaka-aineet ja kasvit olivat kiinnostavia!

Projektin päättyessä oppilaat arvioivat oppimistaan uudelleen suhteessa tavoitteisiin. Tämä on toinen lepotauko.