Suomi, Eurooppa ja muuttuva maailma

Oppimateriaali lukion moduuliin YH3 (LOPS 2021)

Lukijalle

Silmäilet juuri toisen asteen oppimateriaalikustannusten alentamishankkeen (OPH 70/2289/2018) tuloksena syntynyttä opetusmateriaalia lukion yhteiskuntaopin kurssille tai moduuliin YH3: Suomi, Eurooppa ja muuttuva maailma (lukion opetussuunnitelma 2016, s. 179 tai lukion opetussuunnitelma 2021, s. 294).

Tämän sivuston nöyränä tavoitteena on tarjota vaihtoehtoista, maksutonta oppimateriaalia kurssikirjan tilalle tai sen rinnalle. Sivuston oppimateriaali on hyvin tiivis ja osin valikoitu esitys moduulin oppisisällöistä ja teemoista, ja se on tarkoitettu ennen kaikkea eräänlaiseksi runkoasiakirjaksi, johon sitoa opetusta tai itseopiskelua. Tavoitteena on – yhteiskuntaopin oppiaineen painopisteiden mukaisesti – rohkaista opiskelijaa itsenäiseen tiedonhakuun, mitä myös oppimateriaalin tehtävät heijastelevat. Opettajan pienellä lisävaivannäöllä tämä oppimateriaali mahdollistaa kurssin toteuttamisen hyvin ilman oppikirjaakin.

On kuitenkin syytä korostaa, kun kyse on kurssikirjaa rajatummasta kokonaisuudesta, että kaikki moduulin sisältöalueet eivät tämän oppimateriaalin laajuuteen sovi. Ylioppilaskirjoituksiin valmistautuessa voinee siis harkita erillisen kirjallisuuden lisäämistä tähän yhtälöön, mutta sivustoa voi ilman muuta käyttää myös kokeeseen harjoittelun tueksi. Lukijan tulee tiedostaa, että oppimateriaali painottuu vahvasti Euroopan unioniin liittyviin aiheisiin, vaikka se globaalia mittakaavaa toki sivuaakin.

Sivustoa navigoidaan yläpalkista (tai käytettävästä laitteesta riippuen myös vasemmanpuoleisesta vetovalikosta) löytyvien linkkien avulla, jotka on otsikoitu neljän keskeisen teeman mukaan: Euroopan yhdentyminen, Euroopan unionin hallinto, Euroopan unionin lainsäädäntö sekä globaalitalous ja talouskriisit. Teemat muodostavat laaja-alaisia kokonaisuuksia, joissa on monipuolisia opetus- ja saatetekstejä sekä joitain soveltavia tehtäviä. Valtaosa tehtävistä on testattu ja pilotoitu opetuksessa, joten ne toimivat todistettavasti sellaisenaan. Kaikenlainen tehtävien muokkaaminen ja soveltaminen omiin tarpeisiin on kuitenkin ilman muuta mahdollista ja kannustettavaakin.

Sivusto on suunniteltu isoja näyttöpäätteitä silmällä pitäen, ja tällä tavoin saatkin parhaimman käyttäjäkokemuksen, mutta sen toimivuus ja skaalautuvuus on testattu myös pienemmillä laitteilla. Saavutettavuus on huomioitu lisäämällä tarvittava kuvailutulkkaus kaikkiin kuviin ja videoihin, joilla on oppimateriaalissa jokin pedagoginen tarkoitus tai joihin liittyy jonkinlainen pohdintatehtävä. Sivusto on siis kaikilta oleellisilta osin luettavissa käyttöjärjestelmien tai selainten saneluominaisuuksien avulla.

Euroopan unioni on aihe, josta monet tunnustavat tietävänsä vähän – liian vähän. Ilmiön puolesta puhuvat myös eurobarometri-kyselytutkimusten tulokset, joten kysyntää kaikenlaiselle EU-valistukselle vaikuttaisi olevan. Tämä opetusmateriaali tarttuu tähänkin haasteeseen ja toimii yhtä hyvin resurssina kelle hyvänsä, joka mielii oppia lisää Euroopan unionin toiminnasta, tapahtui se sitten koulun penkillä tai ei.


Toivotan siis sinulle, lukija, antoisia lukuhetkiä ja työn iloa!

– Mikko Ulfves

Tämä teos on lisensoitu CC BY SA 4.0 -lisenssillä.

Sivuston bannerien kuvalähteet: