Ruoka

Ruokapalveluiden vuosikello, ruokateemat 2024-2025.pdf

Alla on kolme ruokateemaista oppituntia luokka-asteittain 1.-2., 3.-4. ja 5.-6.-luokkalaisille. Painikkeiden takaa aukeaa yhden oppitunninmittainen tuntisuunnitelma. Ensimmäisellä sivulla lukee, mitä valmisteluja tunti vaatii. Sen jälkeen seuraavat sivut on tarkoitus käydä oppilaiden kanssa läpi. Lopussa on Bonus-osio, jossa on lisämateriaaleja. 

Oppitunneissa mainitut pelikortit yms. löytyvät Kiikarit - Kurkista kestävyyteen -materiaalikassista, joka on toimitettu Kirkkonummen kouluille syksyllä 2023.

7.-9.-luokkalaisille on koottu muiden tahojen tuottamia materiaaleja.

Luokka-asteittaisissa tunneissa on osittain samoja materiaaleja. Luokkatasoittaiset jaot ovat suuntaa-antavia eli voit hyvin hyödyntää myös eri luokka-asteiden materiaalia.

Materiaalit on koottu lukuvuonna 2023-2024. Käytä apunasi Bonus-osion materiaaleja, jos oppituntien materiaalit ovat tuttuja oppilaille.

1.-2. luokan ruokatunnit

3.-4. luokan ruokatunnit

5.-6.  luokan ruokatunnit

Lisämateriaalia alakouluun

WWF on tuottanut Kaiken maailman eväät -oppitunnin (2021) alakoululaisille. Oppituntiin sisältyy valmis diaesitys ja muistiinpanot dia dialta, mitkä ovat tarkoitettu opettajan tueksi. Esityksessä tutustutaan neljän esimerkkitarinan avulla ruuantuotannon ja -kulutuksen ympäristövaikutuksiin ja pohditaan omia mahdollisuuksiamme toimia.  Lisäksi materiaaliin sisältyy sanaselityskortit ja ohje erilaisiin harjoituksiin. Materiaaleihin pääset viereisistä painikkeista. 

Hyödyllisiä linkkejä:

Usein oppikirjoissa esitellään eläinperäisiä proteiininlähteitä enemmän kuin kasviperäisiä proteiininlähteitä. Täältä löydät tietoa palkokasveista ja sivun alalaidassa myös ohjeen omaan viljelykokeeseen. Materiaali sopii alakoulun ylimmille luokille ja yläkouluun.

7.-9.  luokan ruokatunnit

Alle on koottu eri tahojen tuottamia materiaaleja ruokateemasta. 

Tässä video, joka sopii esimerkiksi luokassa katsottavaksi aamunavaukseksi. Lähde: https://www.youtube.com/watch?v=tgLU8juTIFs lessfoodwaste.fi, Paulig Goup.

Saa syödä! -sivuston ruokahävikkimateriaaleihin pääset viereisestä painikkeesta. Sivustolla on kalvosarja ruokahävikistä (2022). Se toimii valmiina oppituntirunkona.

Viereisestä painikkeesta pääset Pauligin tuottamaan materiaaliin ruokahävikistä.

WWF:n tuottamiin materiaaleihin pääset viereisistä painikkeista. Molempiin oppitunteihin sisältyy valmis diaesitys ja muistiinpanot dia dialta, jotka ovat tarkoitettu opettajan tueksi.

Luonto lautasella (2022) -oppitunnilla (60-75 min) käsitellään ruuantuotannon ympäristövaikutuksia Suomessa ja maailmalla. 

Voiko maailmaa muuttaa syömällä? (2016) -oppitunnilla käsitellään ruuantuotannon ympäristövaikutuksia ja vastuullisia ruokavalintoja. Materiaaliin sisältyy myös erilliset tiedostot harjoituksista ja ilmastoystävällisistä resepteistä.

Global Meal -materiaaliin pääset viereisestä painikkeesta. Materiaalin tarkoituksena on helpottaa ruoka- ja vastamainosaiheiden käsittelyä koulussa. Materiaaleista löytyy muun muassa työpajakalvot, jotka toimivat valmiina oppituntirunkona (90-120 min).

Eettisen kaupan puolesta ry:n tuottamaan materiaaliin pääset viereisestä painikkeesta.  Materiaaleissa käsitellään ruuan elinkaarta, kuluttamista ja globaaleja vaikutuksia. Materiaaleista löytyy muun muassa valmis oppituntirunko Maailmanlaajuisesta ruokatuotannosta (45 min).