Tervetuloa Digimajakkaan!

Opetus- ja kulttuuriministeriö käynnisti syksyllä 2020 Uudet lukutaidot -kehittämisohjelman vuosille 2020-2023 ja se on osa ministeriön laajempaa Oikeus oppia -kehittämisohjelmaa.  

Kehittämisohjelmassa julkaistiin keväällä 2021 osaamisen kuvaukset tieto- ja viestintäteknologiselle osaamiselle, medialukutaidolle ja ohjelmointiosaamiselle. Osaamisen kuvaukset pohjautuvat varhaiskasvatussuunnitelman ja esi- ja perusopetuksen opetussuunnitelman perusteisiin. Kuvausten kehittämisestä vastaavat yhteistyössä Kansallinen audiovisuaalinen instituutti ja Opetushallitus.

Keväällä 2023 tehtiin Kirkkonummella TVT opetussuunnitelmaan (OPS) kevyt päivitys. Päivityksen tavoitteena oli selkeyttää OPS:n sisältöä. Lisäksi päivitys koski käytettävissä olevia ohjelmia ja sovelluksia. Sisältöihin tehtiin tarkennuksia Uudet lukutaidot –hankkeen linjausten mukaisesti.

Uudet lukutaidot –hankkeessa medialukutaidon opettamisella on entistä suurempi rooli. Informaatiovaikuttaminen on muuttuvassa maailmassa arkipäivää ja siksi kriittisen lukutaidon ja median tarkastelun opettaminen on entistä tärkeämpää. Sisältöjä on äidinkielen opetussuunnitelmassa, mutta muutama keskeinen käsite napattiin mukaan TVT OPS:aan. Lisäksi uutta on yhdessä tehtävä ohjelmointi.

Digimajakka on työväline opettajille. Täältä löydät valmista materiaalia ja linkkejä tvt-, ohjelmointi- ja medialukutaitojen opetukseen. Materiaalipankki kasvaa ja kehittyy. 

Hankkeen läpiviennistä ja materiaalipankista Kirkkonummella vastaa suunnittelija Ninja Somersalmi. Materiaalia on tehty yhteistyössä sekä oman että muiden kuntien opettajien kanssa sekä Kirkkonummen aluetutoreiden kanssa. Projekti on tuotettu Opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämän avustuksen turvin ja siten kaikki tämän sivuston materiaalit ovat vapaasti käytettävissä CC-BY-SA 4.0 -lisenssillä. Huomioi kuitenkin, että Digimajakan ulkopuolelle linkattua materiaalia tämä lisenssi ei automaattisesti koske. 

Digimajakka on rakennettu kesän ja syksyn 2023 aikana. Materiaalia koostaessa on pyritty huomioimaan Kirkkonummen tietosuojavaatimukset, mutta samaan aikaan kunnan Luuppi-ohjeistus on ollut työn alla. Tästä syystä on mahdollista, että Digimajakan materiaalista löytyy linkkejä ohjelmiin tai sovelluksiin, jotka eivät täytä Kirkkonummen tietosuojavaatimuksia. Varmistathan siis, että käytät vain sivustoja ja ohjelmia, jotka täyttävät ajantasaiset vaatimukset. Lisää tietoa Luupista ja tietosuojavaatimuksista löydät Opetusportaalista. Mikäli löydät materiaalista tällaisia epäkohtia, voit laittaa viestiä ninja.somersalmi@kirkkonummi.fi 

Miten käytän materiaalia?

Materiaali on jaoteltu Kirkkonummen TVT OPS:n mukaisesti. Vuosiluokat on niputettu pareittan alakoulussa ja alaotsikkoina toimivat OPS:n osa-alueet. Materiaali itsessään on tehty diaesityksinä, jotka on linkattu nettisivulle. Tämän ajatuksena on, että opettaja voi halutessaan helposti näyttää diasarjaa oppilaille tai vaikkapa printata sen tarvittaessa itselleen. Esityksen ensimmäinen dia kertoo, mihin OPS:n tavoitteeseen materiaalilla pyritään vastaamaan, mahdolliset tunnille tarvittavat materiaalit sekä arvion siitä, paljonko aikaa kannattaa varata. 

Vuosiluokkajaottelun lisäksi sisältöä on jaoteltu aihealueittain; media, tvt ja ohjelmointi. Kaikki vuosiluokkakokonaisuuksien alla oleva materiaali löytyy myös näiden painikkeiden alta. Tämä toivottavasti helpottaa materiaalin löytämistä. Näiden otsikoiden alla on myös muuta sisältöä, joka ei ole suoraan sidoksissa OPS:aan. Suosittelen lämpimästi tutustumaan niihinkin, sillä saatat löytää näppäriä työkaluja oman opetustyön tueksi.

Mikäli sinulla on palautetta tai ehdotuksia sivustoa tai materiaalia koskien, älä epäröi laittaa sähköpostia: ninja.somersalmi@kirkkonummi.fi

Vuosiluokkakokonaisuudet

Mediakasvatuksen vuosikello

Oheiseen kalenteriin on koottu linkit vuodenkierron eri teemaviikkoihin, jotka tarjoavat erilaista valmista materiaalia mediakasvatuksen ja medialukutaidon opetuksen tueksi. Kalenterin linkit vievät suoraan sivuille.

Koulutyön ohella ei mitenkään ehdi kaikkea. Alakoulun puolella voisi valita vuosittain yhden teemaviikon, johon osallistuu jollain tavalla osana omaa opetusta. 

Esim.

2.lk Kansainvälinen lukutaitoviikko

3. lk Elokuvaviikko

4. lk Peliviikko

5. lk Uutisten viikko

6. lk Mediataitoviikko






HUOM! Oppiainekohtaiset ideajulisteet linkkeineen löytyvät yläkoulun sivuilta eli vuosiluokkakokonaisuuden 7-9 alta.