Järjestyssäännöt


Järjestyssäännöt

Itä-Ikaalisten koulujen  järjestyssäännöt on laadittu opetushallituksen antamien ohjeistuksien mukaisesti yhdessä  koulun henkilökunnan, oppilaiden ja heidän huoltajiensa sekä Ikaalisten koulutoimen kanssa. 

Yleisen hyvän järjestyksen ja ilmapiirin kohentaminen lähtee oppilaan kyvystä kontrolloida käytöstään ja tunteitaan. Tärkeää on oppilaan oman tilannetajun ja ajattelen kehittyminen, sekä omien tunteiden tunnistaminen ja hallinta. Tavoitteenamme on antaa lapsille keinoja selviytyä erilaisissa tilanteissa. Lasten kehitystaso ja ikä huomioidaan.

1 Koulun nimi ja osoite

Tevaniemen koulu


Luhalahden koulu

Luhalahdentie 698

Koulunmäentie 13

39590 TEVANIEMI

39410 LUHALAHTI


2 Järjestyssääntöjen tarkoitus ja soveltaminen

Tässä laadittujen järjestyssääntöjen tarkoituksena on edistää koulun sisäistä järjestystä, opiskelun esteetöntä sujumista sekä kouluyhteisön turvallisuutta ja viihtyisyyttä.

• Järjestyssäännöt on laadittu ja ne velvoittavat opetushallituksen antamien ohjeistusten mukaisesti (www.oph.fi/ jarjestyssaantojen laatiminen).

• Järjestyssäännöt ovat voimassa lukuvuoden 2021-2022 kaikkina koulupäivinä koulujen  rakennuksissa ja piha-alueilla.

3. Oppilaiden yhdenvertaisuus ja tasa-arvo sekä muut oikeudet

Jokaisella oppilaalla on hallinto- ja perusopetuslain mukaisen oikeudet sekä velvollisuudet liittyen opetukseen ja kasvatukseen koulussa. Näihin kuuluvat mm.  perus- ja ihmisoikeudet, oikeus maksuttomaan perusopetukseen, oikeus yhdenvertaiseen ja tasa-arvoiseen kohteluun, oikeus henkilökohtaiseen vapauteen ja koskemattomuuteen sekä oikeus yksityiselämän suojaan.

Oppilailla on oikeus erilaisuuden nojalla tasavertaiseen kohteluun niin oppijoina, sukupuolten välisenä eroina, kielellisten ja uskonnollisten vähemmistöjen edustajina . Tevaniemen koulu edistää kaikessa toiminnassaan tasa-arvoisuutta sekä kulttuurisesti moninaisen ilmapiirin ja kulttuurien välistä ymmärtämisen edistämistä.

Oppilailla on oikeus saada opetusta kaikkina koulun työpäivinä sekä oikeus turvalliseen kouluympäristöön sekä muihin lainsäädännössä määriteltyihin etuuksiin ja palveluihin.

Oppilaalla on oikeus opiskeluun ilman kiusaamista, väkivaltaa ja häirintää. Koulussa on käytössä mm. KiVa koulu-ohjelma kiusaamisasioiden hoitamista varten.

Lukuvuoden 2021-22 aikana laaditaan Ikaalisten peruskouluille uusi yhdenmukaisuus- ja tasa-arvosuunnitelma.

4. Oppilaan velvollisuudet

Oppivelvollisuusikäisellä koulun oppilaalla on velvollisuus osallistua opetukseen, kunnes oppivelvollisuus peruskoulun alakoulun osalta on suoritettu.

Oppilaan velvollisuuksiin koulussa kuuluu velvollisuus suorittaa tehtävänsä tunnollisesti ja käyttäytyä asiallisesti.

Oppilaalla on velvollisuus osallistua opetukseen, ellei hänelle ole myönnetty lupaa poissaoloon.

 5. Turvallisuus, viihtyisyys ja opiskelun esteetön sujuminen

Hyvä käytös !

Itä-Ikaalisten koulujen  oppilailta edellytetään toisten huomioon ottamista, työ-  ja opiskelurauhan edistämistä ja kunnioittamista, tervehtimisen  sekä ohjeiden noudattamisen osaamista.

Oppilas on tietoinen ja noudattaa  tietolähteiden käytöstä ja plagioinnista annettuja lakeja sekä ikärajoituksia. Hänen tulee tietää ja hyväksyä sekä noudattaa oppilastöissään kopiointirajoituksia,  lähteiden merkitsemisvelvollisuutta sekä tekstin/kuvien julkaisuoikeudet.

Hyvä käytös edellyttää hyvien ruokailutottumusten noudattamista.

Asiallinen pukeutuminen koulussa tarkoittaa tarkoituksenmukaista pukeutumista toisia loukkaamatta tai hyvän tavan vastaisesti.

Oppilailta edellytetään määrätyistä ja sovituista aikamääreistä kiinni pitämistä ja täsmällisyyttä

Toisesta henkilöstä otettua valokuvaa tai videota ei oppilas  saa julkaista ilman asianomaisen (kuvatun, videoidun) lupaa internetissä, sosiaalisessa mediassa tai muussa julkisessa paikassa.

Oppilas tietää ja osaa hyvän käyttäytymisen kriteerit sekä noudattaa niitä, kuten myös terveellisiä elämäntapoja.

Kouluun ei tuoda arvoesineitä, makeisia ja energiajuomia. Koulu ei ole missään vastuussa ko. esineistä (esim. puhelimista).

6. Oleskelu ja liikkuminen

Kouluun saapuessa ja välitunneilla oppilaat viettävät aikaansa koulun määrittelemällä alueella. Koulun päättyessä oppilas lähtee heti kotimatkalle,  jää odottamaan kyyditystä tai siirtyy iltapäivätoimintaan (Tevaniemi).

Oppilas ei saa poistua koulun alueelta koulupäivän aikana ilman opetukseen liittyvää tai muuta perusteltua syytä.

Suositellaan koulumatkojen kulkemista jalan sekä pyörällä pyöräilykypärää käyttäen ja liikennesääntöjä noudattaen (mieluusti vasta toisesta luokasta lähtien).

Ikaalisten koulukuljetussääntöjen mukaisesti osalla oppilaista on oikeus koulukuljetukseen koululle ja koululta takaisin joko bussilla tai taksilla. Oppilailta odotetaan asiallista käyttäytymistä kuljetusten aikana. Kuljettajalla on vastuu koulukuljetusista.

7. Siisteydestä ja ympäristöstä huolehtiminen

Oppilaan tulee huolehtia ja kunnioittaa niin omaa kuin koulun tavaroita ja välineistöä sekä opetustiloja.

Jos oppilas roskaa koulun tiloja, tulee hänen huolehtia myös jälkien siivoamisesta.

Oppilaan velvollisuuksiin kuuluu velvollisuus vahingonkorvaamiseen ja likaamansa tai epäjärjestykseen saattamansa koulun omaisuuden puhdistamiseen tai järjestämiseen.

8. Turvallisuus

Koulun henkilökuntaan kuuluvilla on velvollisuus ilmoittaa kaikista turvallisuuteen liittyvistä vioista ja puutteista.

Polkupyörille ja suksille on koululla osoitettu omat säilytyspaikkansa.

Koulun alueella ei ilman henkilökunnan lupaa saa heitellä lumipalloja.

Välituntisin tulee noudattaa välituntivalvojien ohjeistuksia sekä muutoin kaikkia sopivia sekä soveltuvia sääntöjä välituntileikkeihin ja -peleihin tai muuhun olemiseen liittyen.

9. Tietokoneen, matkapuhelinten ja muiden mobiililaitteiden käyttö

Koulun tietokoneiden , matkapuhelinten ja muiden mobiililaitteiden, internetin ja koulun tietoverkon käyttö sekä oppilaiden omien laitteiden käytöstä oppituntien tai muun ops:n mukaisen opetuksen aikana sovitaan aina erikseen ja yhdessä niin henkilökunnan edustajien kuin kotien kanssa.

Kodeilta kysytään tietoa mm. SOME-käytön rajoittamisesta vuosittaisten oppilasilmoitusten kautta. Tiedot kattavat koko ala-koulun ajan, ellei jompikumpi osapuoli halua päätöksiin muutosta.

Koulu ei ole missään vastuussa oppilaiden kouluun tuomista ja käyttämistä matkapuhelimista , tableteista , kuulokkeista tms.

Koulun tietoverkko on oppilaiden saatavissa henkilökunnan luvalla.

Henkilökunnalla on oikeus rajoittaa/kieltää mobiililaitteiden käyttöä oppituntien tai muun opetussuunnitelman mukaisen opetuksen aikana opetusta häiritsevänä.

10. Päihteet ja vaaralliset esineet

Kouluun ei saa tuoda mitään lailla kiellettyjä, vaarallisia tai omaisuuden vahingoittamiseen tarkoitettuja esineitä tai asioita ( esim. alkoholi, tupakka, huumausaineet, veitset, ampuma-aseet. laser-osoittimet yms.)

11.Kurinpito

Kasvatuskeskustelu, kurinpitotoimet ja rangaistukset

Oppilaalla on velvollisuus perusopetuslain (POL) §:n 35 mukaan osallistua opetukseen, hoitaa tehtävänsä tunnollisesti ja käyttäytyä asiallisesti. Mikäli oppilas laiminlyö perusopetuslain mukaisten velvollisuuksien asianmukaisen noudattamisen tai esim. rikkoo koulun järjestyssääntöjä, häntä voidaan ojentaa tai häneen voidaan kohdistaa kurinpitotoimia.

Kurinpitotoimenpiteet alkavat aina oppilaan kuulemisella. Oppilaalla on silloin mahdollisuus selittää toimintaansa, oikaista mahdollinen väärinkäsitys tms. Kuuleminen tehdään aina mahdollisimman pian ja yleensä vasta sen jälkeen asiasta ilmoitetaan kaikille asiaan liittyvien  oppilaiden huoltajille.

Kaikissa ojentamisissa, kurinpitotoimissa ja rangaistuksissa on huoltajille ilmoitettava asiasta. Kuitenkin vain kirjallisessa varoituksessa ja määräaikaisessa erottamisessa on huoltajille varattava mahdollisuus tulla kuulluksi ennen rangaistuksen määräämistä.

Koulu käyttää lakisääteistä julkista valtaa. Huoltajan lupaa kurinpitotoimiin ei tarvita, eikä oppilaan kuulemisessa ole huoltajalla oikeutta vaatia olla läsnä. Huoltajat eivät voi myöskään mitätöidä koulun antamaa rangaistusta.

Jos huoltaja haluaa selvittää rangaistuksen syitä, tulee hänen olla ensisijaisesti yhteydessä rangaistuksen määränneeseen opettajaan ja vasta sen jälkeen tarvittaessa rehtoriin/koulunjohtajaan.

12. Oikeus turvalliseen opiskeluympäristöön

Opetukseen osallistuvilla on oikeus turvalliseen opiskeluympäristöön. Tämän vuoksi kouluun ei saa tuoda eikä koulussa pitää hallussa laissa kiellettyjä esineitä tai aineita, kuten alaikäisillä alkoholilain sekä tupakkalain mukaisia tuotteita tai vahingoittamiseen tai lyömiseen soveltuvia esineitä tai aineita (järjestyslaki) tai omaa tai toisen turvallisuutta vaarantavia tai erityisesti omaisuuden vahingoittamiseen soveltuvia esineitä tai aineita.

Koulun opettaja tai rehtori ilmoittaa tietoonsa tulleesta koulussa tai koulumatkalla tapahtuneesta häirinnästä, kiusaamisesta tai väkivallasta niihin syyllistyneen ja niiden kohteena olevan oppilaan huoltajalle tai muulle lailliselle edustajalle. Koululla ei ole kuitenkaan toimivaltaa määrätä rangaistuksia koulumatkoilla sattuneista tapauksista, koska järjestyssäännöt eivät ole voimassa koulumatkalla.

13. Oppilaan velvollisuus siivota jälkensä

Oppilaan tekemään vahinkoon sovelletaan vahingonkorvauslakia. Vahingosta ilmoitetaan aina huoltajille. Oppilaalla on velvollisuus siivota tai korvata tahallisesti tai huolimattomuuttaan aiheuttamansa vahinko. Koulun opettaja tai rehtori voi kasvatuksellisista syistä määrätä oppilaan puhdistamaan tai uudelleen järjestämään koulun omaisuuden, jonka tämä on tahallaan tai huolimattomuuttaan liannut tai saattanut epäjärjestykseen.

Oppilas ei voi jäädä pois opetuksesta siivoamisen ajaksi. Asiasta ilmoitetaan huoltajalle, mikäli  se suoritetaan koulupäivän ulkopuolella. Työtä valvotaan, ja se saa kestää enintään kaksi tuntia.

14. Kasvatuskeskustelu

Kasvatuskeskustelu on ensisijainen keino puuttua oppilaan häiritsevään ja epäasiallisen käyttäytymiseen. Kasvatuskeskustelu käydään, jos oppilas häiritsee opetusta, rikkoo koulun järjestyssääntöjä, menettelee vilpillisesti tai kohtelee muita epäkunnioittavasti tai heidän ihmisarvoaan loukkaavasti. Koulun opettaja tai rehtori/koulunjohtaja voi määrätä keskustelun enintään kahdeksi tunniksi. Keskustelu voidaan järjestää kerralla tai useammassa osassa koulupäivän aikana tai sen ulkopuolella. Koulut voivat halutessaan keskittää kasvatuskeskustelut tietyille opettajille.

Kasvatuskeskustelussa yksilöidään toimenpiteeseen johtanut teko tai laiminlyönti yhdessä oppilaan kanssa. Keskustelu kirjataan Wilmaan ja siitä ilmoitetaan oppilaan huoltajille. Huoltajat voivat osallistua keskusteluun, jos se katsotaan tarpeelliseksi.

15. Jälki-istunto

Jälki-istunnon toteuttamistavat ovat muuttuneet. Muun muassa kirjallisten ja suullisten tehtävien ja harjoitusten sekä muiden kasvatuksellisia tavoitteita tukevien esimerkiksi yhteisöllisyyttä ja osallisuutta edistävien tehtävien teettäminen on mahdollista.  Edelleenkin voidaan oppilas myös velvoittaa istumaan hiljaa. Jälki-istunto järjestetään aina kouluajan ulkopuolella ja istunto kirjataan Wilmaan.

16. Oikeus ottaa haltuun esineitä tai aineita

Opettajalla ja koulunjohtajalla on oikeus ottaa haltuunsa kielletty esine tai aine (esim. tupakkatuote tai sytkäri), sellainen esine tai aine, jolla oppilas häiritsee opetusta tai oppimista (esim. kännykkä) tai vaarallinen esine tai aine (esim. teräase tai spraypullo). Jos oppilas ei kehoituksesta huolimatta anna kyseistä esinettä tai ainetta, opettajalla on oikeus poistaa oppilas luokasta tai vaarallisen esineen ollessa kyseessä käyttää välttämättömiä voimakeinoja. Kun esine otetaan haltuun, siitä ilmoitetaan aina huoltajille.

17. Oikeus tarkastaa oppilaan tavarat

Koulun opettajalla ja rehtorilla on oikeus tarkastaa oppilaan mukana olevat tavarat, oppilaan hallinnassaan olevat koulun säilytystilat ja päällisin puolin hänen vaatteensa. Tarkastaminen koskee esineitä ja aineita, jotka vaarantavat oppilaan oman tai muiden turvallisuuden. Tällä taataan turvallinen ja rauhallinen toimintaympäristö kaikille. Tarkastaminen edellyttää epäilyä tai havaintoa. Läsnä tulee olla kaksi aikuista, joista toisen oppilas voi valita, mikäli mahdollista.

Tarkastamisessa ja esineiden haltuun ottamisessa on noudatettava hienotunteisuutta ja kunnioitettava henkilökohtaista koskemattomuutta ja yksityisyyttä mahdollisimman pitkälle.

18. Opettaja

Jos poistettava oppilas koettaa vastarintaa tekemällä välttää poistamisen, koulunjohtajalla ja opettajalla on oikeus käyttää sellaisia oppilaan poistamiseksi välttämättömiä voimakeinoja, joita voidaan pitää puolustettavina oppilaan ikä ja tilanteen uhkaavuus tai vastarinnan vakavuus sekä tilanteen kokonaisarviointi huomioon ottaen.

Kotitehtävänsä laiminlyönyt oppilas voidaan määrätä työpäivän päätyttyä enintään tunniksi kerrallaan valvonnan alaisena suorittamaan tehtäviään.


19. Rehtori/koulunjohtaja

20. Monijäseninen toimielin

21. Järjestyssääntöjen seuranta ja tarkistaminen

Järjestyssäännöistä tiedotetaan syyslukukaudella syystiedotteiden yhteydessä kodeille ja huoltajille. Henkilökunta käy lukukausien alussa läpi järjestyssäännöt yhteissuunnittelupäivänä tai viikkokokousten aikoina.

Oppilaat ovat olleet mukana laatimassa järjestyssääntöjä. Jokaisessa luokassa on käyty kootut järjestyssäännöt läpi ja käsitelty yhdessä oppilaiden kanssa. Näiden tietojen perusteella on tehty luokkiin tiivistetyt oppilasversiot järjestyssäännöistä.

Järjestyssääntöjen toimivuutta seurataan koulun toiminnan aikana ja tarkistetaan kerran syys- ja kevätlukukauden aikana sekä tarvittaessa.

-------------------------------------------------------------------------------------------

Oppilaan järjestyssäännöt Itä-Ikaalisten kouluissa 2024-25

 

KOULUJEN RAJA-ALUEET

Tevaniemen koulu

Luhalahden koulu

Koulun  fyysinen alue rajoittuu Luhalahdentiehen, Kyrösjärven ranta-alueeseen (luistinkaukalon taakse ei lupa mennä ) sekä piha-aluetta, että peltoaluetta rajoittavaan ojaan sekä ryhmäpäiväkoti Leppiksen piha-alueeseen koulujen työaikoina (lautakunnan hyväksymät) .

Suunnistuskaudella on maanomistajan lupa käyttää viereistä kiinteistöaluetta karttapohjan mukaisesti koulun liikunnantunneilla.

 

Koulun alue rajoittuu parkkipaikkaan, jonne Koulunmäentie Luhalahdentieltä johtaa. Parkkialueella ei oppilaiden ole lupa olla. Koulun alue rajoittuu uuden puolen rakennuksen oppilaiden ulkoa käytävien wc-tilojen kohdalta. Koulun piha ja ryhmiksen piha on rajattu aidalla. Vanhan koulurakennuksen taakse tai asunnon puoleiselle sivulle ei ole lupa mennä. Koulun ulkorakennus rajaa pihaa, kuten myös kaukalo. Kaukalon taakse ja ulkosivulle ympäristöön ei ole lupa mennä. Pururata on pihan rajana, jonka taakse pellolle ei ole lupa mennä.