FUSK & PLAGIAT

Det är viktigt att känna till vad man får och inte får göra som studerande och det är inte alltid lätt att veta vad som gäller.

Fusk (t ex att man använder otillåtna hjälpmedel vid prov eller muntlig examination) tror vi att de flesta förstår är oacceptabelt. Det är t ex inte tillåtet att låta någon annan lösa uppgifterna i uppdragen åt dig - även om det är du som håller i "pennan". Detta betraktas som fusk. Inte heller får du skriva av en lösning som du hittat på nätet - detta är ju en form av plagiat även om du skriver själv - och det är alltså inte tillåtet. Men hur är det med texter och annat material man t ex hittar på internet och använder i sina uppdrag?

Tumregeln är den att om man ska använda något som någon annan producerat så måste man ange källa noga. Det ska framgå exakt var man hittat det och helst vem som har skrivit det. Du ska också återge innehållet korrekt.

Våra lärare har tekniska hjälpmedel som enkelt känner igen texter och söker upp dem på nätet. Om du då angivit att du själv producerat texten anses det vara plagiat, vilket inte är tillåtet. Plagiat eller fusk på enskild uppgift leder till att man får underkänt på den aktuella uppgiften och instruktioner från läraren om hur du ska redovisa det kursmomentet.

Om det bedöms som uppsåtligt och/eller omfattande och/eller återkommande tar vi upp fallet med rektor för Vuxenutbildningen.


Om du vill kan du läsa mer i URKUNDS tips och råd till elever och studenter (pdf-fil) om plagiat.