Riktlinjer för utredning och åtgärder

RIKTLINJER FÖR UTREDNING OCH ÅTGÄRDER VID KRÄNKNINGAR OCH TRAKASSERIER


Så snart lärare eller annan personal fått kännedom om att ett barn eller elev anser sig ha blivit utsatt för trakasserier eller kränkande behandling ska detta anmälas till rektor.( Skollagen 6 kap 10 § )

  • Det är allas ansvar att ingripa så att kränkningarna upphör omedelbart.

  • Berörda mentorer kontaktas.

  • Mentorerna följer utarbetad rutin för arbetsgång vid misstanke om kränkande behandling och trakasserier.

  • Rektor ansvarar för att händelsen snarast utreds. Utredningen dokumenteras.

  • Åtgärderna ska vara grundade på utredningen av vad som skett och riktas till såväl det barn som blivit utsatt som till dem som utövat kränkningen eller trakasserat.

  • Rektor underrättar huvudman genom att skicka in blanketten ”Anmälan om kränkande behandling” och återkopplar inom två månader samt när ärendet är avslutat.



ARBETSGÅNG VID MISSTANKE OM KRÄNKNING ELLER TRAKASSERIER ELEV - ELEV

  1. Den personal som ser händelsen samtalar med berörda barn/elever enskilt för att få en bild av det inträffade. Samtalen dokumenteras på blanketten ”allvarssamtal”.

  2. Personalen informerar mentor.

  3. Om allvarssamtalen visar att det handlar om en kränkning anmäler mentor detta inom två skoldagar till rektor på blanketten ”Anmälan om kränkande behandling”. Rektor ansvarar för att händelsen snarast utreds. Rektor underrättar huvudman genom att skicka in blanketten ”Anmälan om kränkande behandling” och återkopplar inom två månader samt när ärendet är avslutat.

  4. Utredningsteamet kopplas in och har så snart som möjligt ett samtal med de berörda barnen/eleverna för att få information om hur de uppfattat situationen. Samtalen dokumenteras.

  5. Vårdnadshavare till de berörda barnen/eleverna informeras av utredningsteamet.

  6. Utredningsteamet informerar rektor.

  7. Utredningsteamet har uppföljningssamtal med berörda barn/elever och återkopplar till mentor samt rektor. Ett första uppföljningssamtal sker efter en vecka och ett andra efter ytterligare två veckor. Samtalen dokumenteras.

  8. Om kränkningarna/trakasserierna upphör avslutas ärendet.

  9. Om ingen ändring sker – konferens med rektor, berörd personal, vårdnadshavare, elev.

  10. Rektor ansvarar för att anmälan till polis/socialtjänst görs vid misshandel eller annan allvarlig kränkning.



VUXNA KRÄNKER ELLER TRAKASSERAR ELEV

Om man upptäcker att någon vuxen agerar mot denna plans syfte och mål rapporteras detta omedelbart till rektor som skyndsamt utreder och vidtar lämpliga åtgärder. Skolan ser till att barnet omedelbart får hjälp av den vuxne som hon/ han har störst förtroende för. Rektor kontaktar vårdnadshavare och meddelar vad som hänt. Om inte konflikten av båda parter upplevs som utredd förs händelsen vidare till skolchefen. Ärendet handhas i fortsättningen av skolledningen tillsammans med den berördes fackombud och kommunens personalenhet.

.


KRÄNKNING ELLER TRAKASSERIER MELLAN VUXNA

Om man upptäcker att någon vuxen agerar mot denna plans syfte och mål rapporteras detta omedelbart till rektor som skyndsamt utreder och vidtar lämpliga åtgärder (agerar utifrån arbetsmiljölagen).



VID ELEVERS KRÄNKNING ELLER TRAKASSERIER AV VUXNA

Om en vuxen upplever sig kränkt eller trakasserad av en elev rapporteras detta omedelbart till rektor som skyndsamt utreder och vidtar lämpliga åtgärder.


DOKUMENTATION

Alla samtal ska dokumenteras oavsett om det handlar om mindre allvarliga händelser eller riktigt akuta lägen. Dokumentation förs av berörd personal på respektive blanketter. Blanketterna finns i trygghetspärmarna som förvaras i respektive arbetsrum.

Allvarssamtalens dokumentation förvaras i arbetslagen.

Utredningsteamets dokument finns digitalt.

ALLVARSSAMTAL/UTREDNINGSSAMTAL

De som utreder en händelse samlar in följande information:

  • Vad har hänt?

  • Vem/vilka är inblandade?

  • Hur har de inblandade agerat?

  • Hur upplever de inblandade att representanter för skolan agerat?

  • Andra viktiga synpunkter?

Därefter drar utredarna slutsatser och gör en plan för hur ärendet ska hanteras så att inte händelserna upprepas. De dokumenterar också:


  • Slutsatser av utredningen

  • Åtgärder som ska vidtas

  • Plan för uppföljning

  • Effekter av åtgärderna

  • Ytterligare åtgärder


UPPFÖLJNING

Efter Utredningsteamets arbete är det viktigt att det sker en uppföljning av det som skett för de inblandade parterna. Det sker genom flera samtal kring det inträffade. Första uppföljningssamtalet sker efter en vecka och det andra efter ytterligare två veckor. Samtalen leds av två personer från trygghetsteamet.

Den utsatta eleven ska få klart för sig att han/hon inte ska skuldbelägga sig för det som varit. Även om eleven genom sitt eget beteende haft del i det inträffade, finns det inga ursäkter för kränkande handlingar.

Den som har utövat kränkningar ska uppleva att han/hon kan ändra sin roll och bryta sitt beteendemönster. Han/hon ska inför kamrater kunna ta avstånd från tidigare handlingar.