Policy

POLICY

Barn- och bildnings verksamheter är arbetsplatser med samma krav och skyldigheter som andra arbetsplatser. Ansvaret för att exempelvis skolan är en hälsosam arbetsplats ligger på alla som vistas i skolan. Därför har vi en gemensam och tydlig handlingsplan kring alkohol, drog- , tobak- samt spelmissbruk och dopning. Planen följer gällande lagstiftning med syfte att förebygga, upptäcka och ingripa mot tobak, alkohol, dopning och andra droger samt spelmissbruk oavsett om de är kriminaliserade eller inte. En gemensamt mål är att våra verksamheter ska vara fria från droger och andra beroenden. Utifrån detta är alla arrangemang som sker i Barn- och bildnings regi drogfria oavsett tid eller plats.


Rektor och undervisande lärare har ett ansvar för att i olika ämnen integrera ämnesövergripande kunskap och risker med tobak, alkohol, dopning och andra droger samt spelmissbruk. Kunskap om de olika områdena ANDTS är en viktig del av det hälsofrämjande och förebyggande arbetet inom skola, därför ska dessa frågor ständigt bearbetas bland både elever och personal.




Inom skolan finns elevhälsan dit både elever, föräldrar och personal kan vända sig och få stöd om man misstänker att någon använder alkohol och/eller andra droger, dopning eller har ett spelmissbruk. Elevhälsan ansvarar för att arbeta hälsofrämjande och förebyggande för att följa alla elevers hälsa, utveckling och att stödja eleverna att nå utbildningens mål. I detta ansvar ingår också att upptäcka barn och unga i risk- och missbruk.

Skolan ska samarbeta med andra myndigheter i hälsofrämjande och förebyggande syfte men också för att ge stöd och hjälp till enskilda elever. Det är viktigt att vi alla, personal, föräldrar och elever, hjälps åt i arbetet med att förebygga bruk/missbruk av alkohol och/eller droger, dopning eller spel och att vi samarbetar för en trygg, sund och hälsosam miljö. Myndigheter har en lagstadgad skyldighet att samverka enligt 6§ FL. När det gäller frågor som rör barn som far illa eller riskerar att fara illa finns även en särskild skyldighet att samverka, vilket regleras i lagstiftningen för polis, förskola och skola, socialtjänst samt hälso- och sjukvård. En polismyndighet och en skola har större möjligheter att lämna ut uppgifter sinsemellan och till socialtjänsten främst genom att generalklausulen i 10 kap. 27§ OSL är tillämplig för dessa myndigheter. Från 2020 är barnkonventionen lag i Sverige. I denna är det tydligt att barnen ska skyddas från narkotiska preparat och olaglig narkotikahandel samt att barnen har rätt till bästa möjliga hälsa och till den hälso- och sjukvård de behöver.

Aktiviteter kopplade till ANDTS i skolan

  • ANDTS-frågor ingår i undervisningen utifrån läroplaner och ges en naturlig plats i skolans ordinarie undervisning.

  • Elever, föräldrar och personal informeras i tillämpliga delar om skolans drogpolicy och handlingsplan.

  • Skolans personal ska erbjudas återkommande fortbildning inom ANDTS .

  • Det tobaksförebyggande programmet Tobaksfri Duo ska erbjudas elever i årskurs 6 till och med årskurs 9 i samverkan med Region Värmlands tandhälsa, fritidsförvaltningen och näringsidkare i kommunen.

  • Samordna ANDTS- föreläsningar för elever i årskurs 9 och årskurs 1 på gymnasiet.

ELEVSKÅP

Elevskåpen tillhör skolan. Om skolan misstänker att en elev förvarar något som kan störa ordning och säkerhet i sitt elevskåp, och eleven vägrar att öppna det, har skolan möjlighet att öppna med exempelvis en huvudnyckel och även omhänderta föremål. Rektor fattar beslut, och vid öppning ska rektor och ytterligare en personal medverka. Innan beslut fattas ska rektor överväga att ta kontakt med vårdnadshavare för att se hur de kan vara behjälpliga. Rektor ska även överväga att samråda med polisen och ta ställning till om en polisanmälan ska upprättas.

Utifrån skolans policy i arbetet mot droger kan det förekomma att polis, i förebyggande syfte, genomsöker skolans lokaler med narkotikahundar.