פיתוח חשיבה מיחשובית

צילום של שימוש בתבנית כללים על-ידי ילדי גן חובה לצורך הנחיית ניווט ותנועה במרחב.  תבנית זו קשורה בחשיבה על תופעות והתנהגויות במבנה אלגוריתמי שכולל כללים. השימוש בתבנית הוא חלק מתכנית לימודים שבה נלמדו מיומנויות חשיבה שונות הקשורות בחישוביות.


האתר פתוח למשתתפי הקורס בשנה זו בלבד.

פרופ' שרונה ט. לוי

- - - - - - - - 

חשיבה חישובית/מיחשובית (computational thinking - CT)  הופכת  בהדרגה לערכת מיומנויות בסיס בין יכולותיהם האנליטיות של ילדים ומבוגרים. במערכת החינוך בעולם ובישראל, אנו רואים תנועה בשנים האחרונות לכלול לימוד ידע זה במסגרת האוריינות הבסיסית.  עם זאת, התחום טרם זכה להגדרה מוסכמת ואף חוקרים והוגים עדיין מתקשים להגדיר סוג חשיבה זה, להעריך, לחקור ו"לראות" אותו בפעולה. 

ארבע שאלות מנחות  את הלמידה בקורס:

·      מהי חשיבה חישובית? נתחיל מאיסוף של הגדרות ומיון שלהן, עד לבנייה של הגדרת עבודה שלה בקורס שתמשיך להיבדק ולהיבחן במהלכו.

·      כיצד חשיבה חישובית משנה את צורת החשיבה בתחומי דעת שונים?  נפגוש בדוגמאות מגוונות של יישומים מחיי יומיום ומחיי בית-הספר, שבהן אנו רואים טרנספורמציות בעקבות כניסת החישוביות.

·      אילו תהליכים קוגניטיביים קשורים בחשיבה חישובית ולמידתה?  לצורך הבנת הדבר, נחקור את התנסותנו אנו בתהליכים של למידה בתחום, וגם נלמד מתוך יישומים ומחקרים קיימים.

·      כיצד נוכל לתאר את מגוון הסביבות המאפשרות טיפוח חשיבה חישובית בצורה שיטתית?  תוך כדי הסמסטר, נכיר מגוון של סביבות מסוג זה – עם/בלי מחשב, עם קוד טקסטואלי/עם קוד קוביות, מחובר לעולם האמיתי/רק בתוך המחשב. תוך כדי הכרת סביבות אלה – בצורה סדנאית ובצורה של הכרות – נבנה בהדרגה כלי מיון של הקורס שיאפשר להסתכל על המגוון בצורה בוחנת.