Waarom kooivrij?

De broedmachine

Kippen zijn zeer intelligente dieren en volgens vele kenners wordt hun intelligentie enorm onderschat. Eigenlijk begint een kuiken al te leven voordat hij of zij uit het ei komt: moeder kip communiceert namelijk al met uitgebreide vocabulaire tot haar kuikens tijdens het broeden. Het lijden van een legkip begint zodra ze uit haar ei kruipt. Niet onder de vleugels van zijn of haar moeder, zoals je wellicht zou verwachten, maar in een broedmachine. Hier sterven kuikens van de honger en dorst omdat de machine pas na 21 dagen wordt nagekeken. Kuikens die eerder uit het ei komen, zitten daardoor een paar dagen zonder eten en drinken en sterven de hongerdood, door uitdroging of verbranding aan te warme lampen.


hennen versus hanen

De hennetjes worden gescheiden van de haantjes. De haantjes zijn voor de industrie onnuttig en worden daarom levend in een versnipperaar gegooid of vergast. Ze leggen immers geen eieren en zijn ook niet geschikt voor de vleesproductie. Een vrije hoender (kip) in de natuur legt ongeveer één keer per maand een ei en bij de boer zijn ze zo doorgefokt dat er (bijna) iedere dag een ei uit moet komen: een zeer onnatuurlijke situatie die hun lichaam volledig uitput. Stoppen ze met voldoende eieren leggen, dan worden ze gedood. Bij de hennetjes wordt de snavel afgeknipt. Dit is een zeer pijnlijke ingreep omdat er veel zenuwuiteinden in de snavel zitten. Dit wordt gedaan omdat de dieren met zovelen bij elkaar zitten en elkaar door die geconcentreerde massahuisvesting tot bloedens toe verwonden met hun scherpe snavels.


de nieuwe standaard?

Hoewel kooivrij publiekelijk de nieuwe internationale standaard aan het worden is, komen de eieren in de wereldwijde toeleveringsketens van veel grote bedrijven nog steeds van boerderijen die kippen in krappe, smerige kooien opsluiten. Deze kooien zijn zo klein en vol met vogels dat de kippen niets kunnen doen dat natuurlijk of belangrijk voor hen is. Vaak komen lichaamsdelen vast te zitten in de tralies van de kooien, wat resulteert in gebroken botten, misvormingen en verlies van het verenkleed. Soms worden kippen, uitgeput of niet in staat om te bewegen, doodgetrapt door hun lotgenoten. De eieren afkomstig uit deze situaties zijn verborgen als ingrediënten in gerechten en kant-en-klare producten zoals sauzen en baksels.