Voorstel voor jouw docu
Inhoud van deze pagina:
Invulbestand voor je schriftelijk werk
'Voorstel voor je docu': wat is dat en waarom start je daarmee?
Uitleg over vragen uit het 'Voorstel voor je docu'.
Checklist
Invulbestand voor je schriftelijk werk
Je hoofdvraag, je deelvragen, planning, research, filmplan, logboek, alles wat je op moet schrijven kan handig in dit worddocument dat we voor je hebben gemaakt. Alle hoofdstukken uit de site komen er in terug en daar staan handige linkjes bij waarmee je weer terug kunt gaan naar dat hoofdstuk op de site.
Rechts zie je een afbeelding van het bestand. Klik boven op de zwarte balk om het te downloaden. Het bestand komt uit Dropbox. Als je daar pop-ups van krijgt kan je die gewoon wegklikken. Linksboven klik je op 'File' en dan kan je het gewoon downloaden.
'Voorstel voor je docu': wat is dat en waarom start je daarmee?
Op veel scholen start je als je het profielwerkstuk gaat maken met een 'plan van aanpak'. Je bedenkt dan een onderwerp, een onderzoeksvraag, een aantal deelvragen en hoe je jouw onderzoek wil gaan aanpakken. Een 'Voorstel voor je docu' lijkt daarop. Kijk maar eens bij het gelijknamige hoofdstuk in je bestand voor schriftelijk werk.
Hieronder vind je uitleg over een aantal vragen uit het voorstel.
Inspiratie nodig? Blijf niet achter je bureautje zitten! Check hieronder de hulpmiddelen en kijk welke bij jou past.
Hulpmiddelen voor inspiratie
De een gaat gelijk los, de ander begint te zweten bij een vrije opdracht. Hierbij wat hulpmiddelen.
Praat erover met anderen
Vraag eens aan iemand die je goed kent wat voor film hij of zij vindt dat jij zou moeten maken. Of leg je idee, hoever je ook er mee bent, aan iemand voor. Als je er met mensen over praat zul je merken dat je ineens allemaal tips krijgt. “Heb je die film gezien? Die gaat daarover!” Of: “Wat jij nu beschrijft, dat heeft mijn oom meegemaakt.”
Beweeg
Je hersenen maken andere stoffen aan als je gaat lopen, gaat fietsen, gaat bewegen. Je wordt er creativer van! Dus blijf niet alleen aan je bureautje piekeren en staren achter die computer!
Veel films en documentaires kijken!
Bijvoorbeeld de winnaars van ons festival. Ga hiervoor naar de pagina 'Festivals', waar de documentaires staan die op ons festival in de prijzen zijn gevallen.
Op op IDFA Docschool online kan je veel korte docu’s vinden, gesorteerd op onderwerpen.
https://www.idfa.nl/nl/info/docschool-online
Log in met: leerlingmla@idfa.nl
Wachtwoord: docukijken
Ook op 2Doc.nl staan documentaires: https://www.2doc.nl/
Muziek luisteren
Goed om concentratie te krijgen en in een bepaalde stemming te komen.
Waar maak je je kwaad over? Welk probleem moet aangepakt worden?
Een film maken vanuit een ergernis, woede of passie! Gedrevenheid voelen om aan de buitenwereld iets te laten weten hoe iets zit! Of om er aandacht voor te vragen! Zoals racisme, of dierenleed, of de zinloosheid van al die kennis die je moet leren op school!
Maak een mindmap
Schrijf ALLES op wat in je opkomt. Maak een mindmap, of schrijf gewoon alles door elkaar en verbind het bijvoorbeeld later met lijntjes. Begin door het onderwerp waar je inspiratie voor wilt krijgen in het midden te zetten en schrijf.
Kijk naar quotes of luister naar speeches die je inspireren
Zoals de speech van Martin Luther King, I have a dream...
Houd pauzes. Je hoeft er niet binnen een uur uit te komen. Ga ff lekker naar buiten, wandelen of tegen een bal aantrappen ofzo.
Uitleg over vragen uit het 'Voorstel voor je docu'
Wat wordt je onderwerp
De één weet het gelijk, de ander loopt er weken mee te worstelen. Voor hulp: kijk hieronder bij 'Hulpvragen bij het vinden van een goed onderwerp.'
Ruby en Paula wonnen in 2024 het Documaken Filmfestival met hun documentaire Keep calm and listen to music. Ze kozen het onderwerp 'stress en muziek' , omdat zij zelf en jongeren om hun heen veel stress ervaarden. Ze wilden laten hoe muziek je daarbij kunt helpen.
Het onderwerp van Ruby en Paula ligt heel dicht bij henzelf. Dat werkt vaak heel motiverend om mee aan de slag te gaan. Hieronder nog een aantal hulpvragen om tot een onderwerp te komen die motiverend werken.
Klik hier voor hulpvragen bij het vinden van een goed onderwerp
Waar ligt je persoonlijke interesse? Wat is een onderwerp waar JIJ graag meer over wil weten? En wat heb jij persoonlijk met dit onderwerp?
Is er een onderwerp waar je je kwaad om kan maken? Een onderwerp waar je graag meer aandacht voor zou willen vragen? Of iets over aan de kaak zou willen stellen? Of een bijdrage aan zou willen leveren om het beter te maken?
Is er een onderwerp waar veel mensen in je nabije omgeving mee bezig zijn dat jou fascineert? Bijvoorbeeld onder leerlingen op school, je vrienden of vriendinnen, op je sportclub, in de familie of kennissenkring?
Kan je al wat mensen en locaties bedenken om dit onderwerp beeldend weer te geven?
Nog meer hulp nodig?
Wat wordt je (voorlopige) onderzoeksvraag
Op welke vraag wil je graag een antwoord? Hoe bedenk je een onderzoeksvraag die je binnen de tijd die je voor je pws krijgt naar tevredenheid en met kwaliteit kunt beantwoorden? We hebben drie hulpmiddelen voor je.
Vijf voorwaarden. In het filmpje hiernaast worden vanaf minuut 1.18 de vijf voorwaarden uitgelegd die we daaronder nog even voor je op een rijtje hebben gezet. Deze vijf voorwaarden zijn ook prima toepasbaar om onderzoek dat niet puur 'wetenschappelijk' is.
Voorwaarde 3 willen we even uitlichten: een niet te brede/grote onderzoeksvraag. Je hebt 80 uur waarin je een docu gaat maken van maximaal 10 minuten. Die 80 uur lijkt veel. Maar onze ervaring leert ons dat een te brede onderzoeksvraag leidt tot een oppervlakkig antwoord. En oppervlakkigheid leidt vaak tot een saaie documentaire...
Een goede onderzoeksvraag voldoet aan 5 voorwaarden:
Is het 1 vraag? (En niet bijvoorbeeld per ongeluk twee binnen één zin?)
Is de onderzoeksvraag helder geformuleerd?
Is de vraag afgebakend?
Is het haalbaar om deze vraag te beantwoorden?
Is de onderzoeksvraag niet Google-baar? (Wordt verder niet uitgelegd, wellicht maar het profielwerkstuk is bedoelt om je onderzoeksvaardigheden te trainen, dus je kanje er misschien iets bij voorstellen.)
3. Probeer een vraag te bedenken waar jij zelf graag een antwoord op wil vinden. Meestal is dat iets dat dichtbij jezelf ligt.
Zoals je boven al las wonnen Ruby en Paula in 2024 het Documaken Filmfestival met hun documentaire Keep calm and listen to music. Tegen wijkkrant Zuid zeiden ze over het ontstaan van hun onderzoeksvraag:
"Het begon een beetje met het idee een film te maken over gevoelens te uiten. Dat was een beetje vaag: welk gevoel dan? We kwamen al snel uit op stress. Het is toch een examenjaar. We zagen het om ons heen en het was veel in het nieuws. Dat was toch nog iets te breed en al snel zijn we ons gaan richten op jongeren die muziek gebruiken om stress kwijt te raken."
En zo kwamen ze bij hun onderzoeksvraag: 'Hoe helpt muziek tegen stress bij jongeren?'
Wat is je persoonlijke interesse bij dit onderwerp en deze onderzoeksvraag?
Waarom wil JIJ nou heel graag deze docu maken? Wat heb JIJ met dit onderwerp en deze onderzoeksvraag? Hoe dichter je het bij jezelf houdt, des te beter. Alle prijswinnende docu's, maar ook vele andere goede docu's die bij ons worden ingezonden, staan dichtbij de makers zelf.
Tess Elbers van het Montessori Lyceum Amsterdam won in 2024 het Nationaal Filmfestival voor Scholieren in de categorie non-fictie met haar docu 'Meet the bitch'. Die 'bitch' is de ziekte Anorexia, waar zij zelf mee heeft geworsteld. Dit openhartige verhaal geeft weer hoe sterk het werkt als je persoonlijk geïntresseerd bent in het onderwerp en de onderzoeksvraag.
Waarom vind jij het belangrijk dat deze documentaire gemaakt wordt?
Voor wie maak je de documentaire? Wie is je doelgroep? Waarom is jouw documentaire belangrijk voor diegenen voor wie je jouw documentaire maakt?
Daniel Sheng en Josefien Bloemendal wonnen met de docu '(on)zeker perfect' de 4e editie van het Documaken Filmfestival. Zij vonden het belangrijk dat andere jongeren weten dat het normaal is dat je als jongere regelmatig onzeker bent en dat je begrijpt waar dat door komt.
Is het idee haalbaar?
Tenslotte kijk je naar de haalbaarheid. Soms is het erg lastig om personen en locaties te filmen. Denk bijvoorbeeld aan:
Bij het onderwerp criminaliteit wil je misschien graag (ex)criminelen interviewen. Maar die willen vaak niet voor de camera.
Eenzaamheid onder ouderen: verzorgingshuizen geven zelden toestemming.
Als je een gevoelige kwestie wil gaan behandelen, bedenk dan of je mensen dichtbij jezelf hebt die open en kwetsbaar durven zijn voor de camera.
In de pws-docu 'Een tweede kans' vertellen twee ex-criminelen openhartig over hun terugkeer in de maatschappij. Chapeau voor de leerlingen, want het gebeurt niet vaak dat deze groep voor camera kwetsbaar durven zijn.
Checklist
Download hieronder de bijlage Schriftelijk werk documentaire pws. Ga in dit bestand naar 'Voorstel voor jouw documentaire' en vul dit in.
Achter je bureautje blijven zitten kan verstikkend werken voor je inspiratie. Kijk hierboven bij Hoe kom je aan inspiratie? naar de lijst van manieren welke bij jou past om die creativiteit bij je aan te wakkeren!
Meer hulp nodig bij het zoeken naar een onderwerp? Check Hulp bij het zoeken naar een onderwerp, die biedt je allerlei handvatten.
Haal inspiratie uit eerder gemaakte documentaires voor pws. Ga hiervoor naar de 'Festivals', waar de documentaires staan die op ons festival in de prijzen zijn gevallen.
Maak een afspraak met je begeleider om dit voorstel te bespreken.