ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ GOOGLE WORKSPACE ΤΟΥ Δ.ΙΕΚ ΑΧΑΡΝΩΝ
Education Leaders Awards
"Εξ αποστάσεως και υβριδική εκπαίδευση"!! Με τον τίτλο "Distance makes our hearts grow fonder", η συμμετοχή μας βραβεύτηκε με silver award σε μια αναμέτρηση με τιτάνες της ιδιωτικής εκπαίδευσης!
Καταφέραμε να παραμείνουμε οικογένεια στην παγερή απομάκρυνση του lockdown και συνεχίζουμε να δίνουμε ευέλικτες λύσεις μέσα από την ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΗ πλέον εξ αποστάσεως και υβριδική εκπαίδευση του Θ.Δ.ΙΕΚ Αχαρνών!! Αφιερωμένο στους εκπαιδευτές μας που μοιράστηκαν το όραμα μαζί μας και στους σπουδαστές μας για την ανταπόκρισή τους!!! Μπράβο Θεματικό Δ.ΙΕΚ Αχαρνών!
400 τάξεις
φιλοξένησε ο χώρος Google Workspace (πρώην G-Suite for Education) του Δ.ΙΕΚ Αχαρνών για τα εξάμηνα 2020Β, 2021Α
Εξ αποστάσεως κατάρτιση στο Δ.ΙΕΚ Αχαρνών
Κατ' εφαρμογήν της της Δ1α/Γ.Π. οικ.: 71342/6.11.2020 Κοινής Υπουργικής Απόφασης (Β΄ 4899), τα μαθήματα στα ΙΕΚ συνεχίζονται διαδικτυακά έως 30/11/2020, όλα τα μαθήματα, θεωρητικά πραγματοποιούνται εξ αποστάσεως από Δευτέρα, 9 Νοεμβρίου 2020.
9 Νοεμβρίου 2020: Στιγμιότυπο από τα αποτελέσματα της 1ης ημέρας κατάρτισης
Η μετάβαση στην εξ αποστάσεως στο Δ.ΙΕΚ Αχαρνών ήταν άμεση, καθώς τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2020 πραγματοποιήθηκε το 98 % των μαθημάτων μέσω σύγχρονων και ασύγχρονων εξ αποστάσεως μεθόδων.
Περιγραφή
Το Δ.ΙΕΚ Αχαρνών υιοθετεί την μικτή μέθοδο εξ αποστάσεως κατάρτισης η οποία συνίσταται:
1. Σε τηλεδιασκέψεις σύμφωνα με το ωρολόγιο πρόγραμμα κατά 40% του συνολικού προβλεπόμενου χρόνου του μαθήματος
2. Στην ανάρτηση του διδαχθέντος υλικού σε πλατφόρμα ασύγχρονης εκπαίδευσης και την ανάθεση εργασιών στους καταρτιζόμενους, έως τη συμπλήρωση του συνολικού προβλεπόμενου εβδομαδιαίου χρόνου του κάθε μαθήματος.
Ο συνδυασμός αυτός διασφαλίζει την αλληλεπίδραση μεταξύ των εκπαιδευτών και των καταρτιζόμενων και την αποτελεσματικότητα της μάθησης, εφόσον οι πολύωρες συνεδρίες μπροστά στη συσκευή παύουν να είναι αποδοτικές μετά από ένα χρονικό σημείο.
Ταυτόχρονα διασφαλίζεται η μέγιστη δυνατή συμμετοχή και απόδοση των διαφορετικών μαθησιακών τύπων των καταρτιζόμενων: ακουστικοί, οπτικοί, κιναισθητικοί.
Εργαστηριακά μαθήματα, όπως μαγειρικής, ζαχαροπλαστικής, ποδολογίας μεταδίδονται ζωντανά από τους επαγγελματικούς χώρους.
Τα ιδιαίτερα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά της κάθε ειδικότητας επιβάλλουν διαφοροποιημένους τρόπους εξ αποστάσεως κατάρτισης, όπως συμφωνείται μεταξύ της Διεύθυνσης και των εκπαιδευτών κατά περίπτωση, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τις απόψεις των καταρτιζόμενων, οι οποίοι, ως ενήλικοι έχουν τον πλήρη έλεγχο της μάθησής τους.
Το Δ.ΙΕΚ Αχαρνών προβαίνει σε διαρκείς διαμορφωτικές αξιολογήσεις με σκοπό τα βέλτιστα δυνατά αποτελέσματα, αναδιαμορφώνει και συστήνει εκπαιδευτικές λύσεις, υποβοηθώντας την ομαλή προσαρμογή στην εξ αποστάσεως κατάρτιση, η οποία διέπεται από φιλοσοφία, αρχές και θεωρητικό πλαίσιο. Ταυτόχρονα, προτείνει εκπαιδευτικές εναλλακτικές λύσεις και επιμορφώνει τους εκπαιδευτές στις αρχές και τη χρήση διαδικτυακών πρόσφορων εργαλείων ηλεκτρονικής μάθησης για την μέγιστη δυνατή αξιοποίησή τους, ανάλογα με τις ανάγκες των μαθημάτων.
Τα εργαλεία
Το Δ.ΙΕΚ Αχαρνών εξασφάλισε ήδη από τον Σεπτέμβριο 2018 της ελεύθερη χρήση της G-Suite for Education, σύμπλεγμα εφαρμογών με ελέυθερη πρόσβαση σε όλους τους εξουσιοδοτημένους χρήστες, όπως είναι όλοι οι εκπαιδευτές του ΙΕΚ μας.
Μεταξύ των εφαρμογών αυτών συγκαταλέγεται η εφαρμογή Classroom, το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ο αποθηκευτικός χώρος επικοινωνίας και συνεργασίας Drive, τα έγγραφα, φύλλα εργασιάς και παρουσιάσεις Doogle και όλες οι διαθέσιμες εφαρμογές της Google διασφαλισμένες κάτω από την σκέπη της σουίτας του Δ.ΙΕΚ Αχαρνών.
Σημειωτέον ότι, αν και το Δ.ΙΕΚ Αχαρνών διέθετε ακόμη δύο δημοφιλή εργαλεία εξ αποστάσεως κατάρτισης (LMS), την Openeclass και τη Moodle, ωστόσο επέλεξε την G-suite for Education, την οποία έχει υιοθετήσει η πλειοψηφία των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στην Αμερική.
Συγκεκριμένα η συλλογική μετάβαση του ΔΙΕΚ Αχαρνών στη G-Suite for Education διασφάλισε τα ακόλουθα πλεονεκτήματα:
Γρήγορη και ανεμπόδιστη πλοήγηση, χωρίς τις ανασταλτικές καθυστερήσεις που παρουσίασε το και συνεχίζει να παρουσιάζει το ΠΣΔ.
Άνετο και καλαίσθητο περιβάλλον εργασίας.
Εύκολη διαχείριση και εκχώρηση αρκετών βαθμών ανεξαρτησίας στους εκπαιδευτές, για τη δημιουργία του δικού τους Classroom και τη διασφάλιση του απορρήτου των σημειώσεών τους.
Εκθέσεις Ελέγχου (Audit Reports) για την παρακολούθηση της δραστηριότητας.
Συνεχής, 7/24 υποστήριξη της Google μέσω mail, τηλεφώνου ή on line chat.
Άμεση μετάβαση των καταρτιζόμενων, με τη δημιουργία ενός Gmail για όσους δεν διέθεταν ήδη.
Πρόσβαση στα εργαλεία τηλεδιάσκεψης Meet και Zoom και αυτόματη αποθήκευση των τηλεδιασκέψεων στον αποθηκευτικό χώρο.
Πρόσβαση όλων των εκπαιδευτών σε ένα κοινό ημερολόγιο για τον συντονισμό και την αποφυγή επικαλύψεων.
Διευκόλυνση των καταρτιζόμενων που συχνά δεν διαθέτουν σταθερούς ή φορητούς υπολογιστές και εξυπηρετούνται από τα κινητά τους τηλέφωνα, εφόσον διατίθεται η εφαρμογή για android και iOS μέσω της Google play.
Διευκόλυνση των καταρτιζόμενων που δεν διαθέτουν Office, μέσω των εγγράφων, υπολογιστικών φύλλων, παρουσιάσεων, με την αξιοποίηση των Google Docs, εξασφαλίζοντας ευρεία συμμετοχή από την πλευρά τους.
Αξιοποίηση του απεριόριστου αποθηκευτικού χώρου Drive για τους εκπαιδευτές και τους καταρτιζόμενους και ανάκτηση των δεδομένων μέσω του eDiscovery.
Επιπροσθέτως δημιουργήθηκε η ένθετη υπηρεσία υποστήριξης του όλου εγχειρήματος του Δ.ΙΕΚ Αχαρνών Helpdesk η οποία:
Ενημερώνεται και εποπτεύει όλη την δραστηριότητα στη σύγχρονη και ασύγχρονη κατάρτιση
Επεμβαίνει για την επίλυση τεχνικών ζητημάτων
Υποδεικνύει καλές πρακτικές διαχείρισης της σύγχρονης και ασύγχρονης κατάρτισης
Προσφέρει άμεση τεχνική διευκόλυνση
Συγκεντρώνει και αποδελτιώνει τα ηλεκτρονικά Παρουσιολόγια/Απουσιολόγια/Βιβλία Ύλης
Οι 4 Πυλώνες της εξ αποστάσεως Κατάρτισης στο Δ.ΙΕΚ Αχαρνών
Η εξ αποστάσεως κατάρτιση στο Δ.ΙΕΚ Αχαρνών αποτελεί οικοδόμημα το οποίο στηρίζεται σε 4 πυλώνες:
Η Κοινωνική Θεωρία της Μάθησης (Bandura 1971 & 1973)
Η Θεωρία της Μετασχηματίζουσας Μάθησης (Mezirow, 1997)
Η Φιλοσοφία και Αρχές της εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης (Keegan, 1986, Λιοναράκης, 1999)
Το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο των Ψηφιακών Δεξιοτήτων DigComp 2.0