groep 3/4

Hoi allemaal,

Welkom bij de muziekles! Nu we allemaal thuis zitten moeten we maar op deze manier muziek maken. Ik heb hieronder een muziekles voor jullie klaargezet en ik probeer er elke week een les bij te schrijven, dus kijk af en toe of er al weer iets nieuws staat. Ik hoop dat jullie er veel plezier aan zullen beleven. Helemaal onder staan nog wat links met liedjes voor wie lekker veel wil zingen.

Pannenkoeken bakken

Ik weet niet of jullie de afgelopen tijd in de supermarkt geweest zijn, maar toen ik er laatst kwam, was de halve winkel leeg! Alle wc papier was op, alle bloem, alle eieren en ook alle melk. Ik vroeg mezelf af wat iedereen aan het doen was met al die bloem, melk en eieren en ik kon eigenlijk maar 1 ding bedenken: pannenkoeken! Ik ga er dus maar van uit dat jullie allemaal lekker veel pannenkoeken eten en daarom heb ik deze pannenkoekenrap van Jeroen Schipper voor jullie uitgekozen.

Een rap is een liedje waarbij je de woorden niet zingt, maar zegt. Maar dat doe je natuurlijk wel in het ritme van de muziek. Ik heb bij deze rap een filmpje voor jullie gemaakt, met daarin gele en groene woorden. Bekijk het filmpje maar eens.


Welk woord is telkens groen? En zie je misschien nog iets groens? Kijk het filmpje nog eens en zeg alleen de groene woorden en dingen (dus pannenkoek en check!). Lukt het je ook om alleen de gele woorden te zeggen?

Behalve alle ingrediënten voor pannenkoeken, waren dus ook alle wc papier rollen uitverkocht. Hebben jullie ook heel veel wc papier in huis? Als een wc rol helemaal op is, blijft er een mooi knutsel rolletje over. Van dat knutsel rolletje kun je een mooie shaker maken. Hoe dat moet, zie je hier: schudkoker maken.


Als je een mooie schudkoker hebt gemaakt, zet dan nog eens het filmpje aan. Probeer nu eens alle groene woorden te schudden met je schudkoker in plaats van ze te zeggen. Als dat goed gaat, kun je ook eens proberen om alle gele woorden op de tafel te trommelen. Kun je het allebei? Vraag dan aan je papa, mama, broer of zus om met je mee te doen. De een heeft de schudkoker, de ander trommelt op de tafel. Zo kun je gezellig samen muziek maken!

Laat je me een filmpje zien van hoe jullie thuis muziek maken? Of een foto van hoe mooi je shaker is geworden?

Jambo bwana

Dit liedje hebben we de afgelopen weken op school geoefend. Kennen jullie het nog?

Nu we niet op school zijn, kunnen we natuurlijk niet met heel veel instrumenten samen spelen. Maar in je eentje kom je ook al een heel eind! Voor de grote trommel stamp je op de grond. En voor de claves en de woodblocks klap je in je handen. Je krijgt dan:

stamp stamp klap, klap, klap

stamp stamp klap, klap, klap

stamp stamp klap, klap, klap

stamp stamp (rust), klap, klap


Als je geen zin hebt om te klappen, kun je ook eens in de keuken kijken of je daar iets vindt waar je een mooi geluid mee kunt maken. Denk eens aan twee plastic bekers tegen elkaar. Of een houten lepen op een deksel. Er zijn genoeg geluiden te bedenken om het klappen mee te vervangen. Als je een goed idee hebt, laat je die dan aan mij zien op een filmpje of een foto?


lentemuziek

Ondanks dat we er niet heel erg veel van kunnen genieten, is de lente nu echt begonnen. Als je naar buiten kijkt zie je al heel veel bloemen en het zonnetje schijnt heerlijk. In het filmpje bij deze les zie een bij van bloem naar bloem gaan. Er zijn drie soorten bloemen: rode, blauwe en gele bloemen. Maak nu thuis zelf je eigen drumstel. Gebruik daarvoor niet te grote dingen die echt verschillende geluiden maken. Bijvoorbeeld: een klein emmertje, een stevig glas, een houten pot, een blikje, een leeg doosje, een theekopje ( je moet wel altijd even aan je ouders vragen of ze meedenken of het wel handig is om dat voor je drumstel te gebruiken). Als drumstokken gebruik je bijvoorbeeld een eetlepel of de achterkant van een vork. Je hebt er daar twee van nodig, voor elke hand één. Nu ga je goed luisteren hoe die onderdelen van je instrument klinken. De laagste toon wordt de rode bloem. Als je iets hebt wat lang en helder klinkt (een beetje als een triangel) wordt dat de gele bloem. En de laatste wordt dan de blauwe bloem. Zet de instrumenten dicht bij elkaar. Om het iets makkelijker te maken kun je vouwblaadjes in de juiste kleur er bij of eronder leggen, zodat je goed kunt onthouden welk drumonderdeel bij welke bloem hoort.

Als je het filmpje aanzet, kun je nu mee spelen. Telkens als de bij op een rode bloem komt, klinkt jouw rode drumonderdeel, als je de bij op een gele bloem komt, klinkt jouw gele drumonderdeel en als de bij op een blauwe bloem komt speel je op je blauwe drumonderdeel. Op het einde komt een bloem met alle kleuren. Je speelt dan twee drumonderdelen naar keuze tegelijkertijd.

Het is heel erg moeilijk, maar na een paar keer oefenen kun je het vast al weer stukken beter!

ritme maken

In de vorige les over lentemuziek moest je zelf een drumstel maken van drie onderdelen. Op de site apen ritme zijn twee aapjes die ook op een drumstel met drie onderdelen muziek maken. Je kunt voor hun een ritme maken door op de puntjes te klikken. Probeer het maar eens! Als je op de play knop drukt (het zwart driehoekje) gaan de apen spelen wat je geschreven hebt!

Lentemuziek 2

Bij de lente horen natuurlijk ook (paas)eieren. In het filmpje hiernaast verstopt de paashaas gekleurde eieren en de deteggtive (egg is engels voor ei) gaat ze zoeken. Heb je je drie kleuren drumstel van de vorige les nog? Die heb je namelijk weer nodig. Je mag natuurlijk ook een nieuwe maken met allemaal nieuwe verschillende geluiden. Probeer maar eens met de filmpjes mee te spelen. Het eerste filmpje is makkelijk, het tweede is moeilijker. Wie lukt het?

lieve oma lieve opa

Nu we allemaal thuis moeten blijven, kunnen we niet meer even langsgaan bij onze opa's en oma's. Dat is natuurlijk wel erg jammer. Gelukkig kunnen we ze nog wel bellen of op de computer met elkaar praten. In het filmpje hiernaast heb ik daar een liedje over gezongen. Als je dit liedje nou heel goed leert, kun je het zelf een keertje voor je opa of oma zingen. In het tweede filmpje zing ik niet meer mee en kun je het helemaal alleen proberen! Het is dan het allerleukst als je in het tussenstukje telkens als je een hartje of een bloem ziet, een kus geeft. Bij de bewegende harten en bloemen heb je zelfs tijd om een handkus te geven, eerst met rechts, dan met links. Laat je mij nog even weten wat jullie opa's en oma's er van vonden?


Lentecanon

Deze week heb ik een liedje opgenomen voor de hele school. Het is een liedje over de lente waar ik altijd heel vrolijk van word. Ik hoop jullie ook Als we dan straks weer terug op school zijn, kunnen we het met de hele school samen zingen!

Koningsdag

Ook dit jaar zal de koning zijn verjaardag vieren en daar hoort natuurlijk een liedje en een vlag bij. Misschien kun je zelf een mooie vlag maken? Daar kun je dan mooi mee zwaaien als je deze liedjes zingt.


werkblad koningsdag

Hoe voelt de koning zich?

Iemand die jarig is, is altijd blij! Toch? Of niet? Ben jij misschien soms ook wel eens verdrietig als het jouw verjaardag is? Of Boos? Hoe zou de koning zich voelen op zijn verjaardag? Waar zou hij wel eens boos of verdrietig om kunnen zijn?

In het filmpje hiernaast hoor je drie korte muziekstukjes. Deze laten horen hoe de koning zich voelt. Kun jij het horen? Print het werkblad onder het filmpje uit en teken hoe de koning zich voelt en misschien kun je ook tekenen waarom hij zich zo voelt.

Vrij

Zoals elk jaar, staan we ook dit jaar stil bij onze vrijheid. We zullen op 4 mei een krans leggen bij ons monument. Helaas kan dat niet met de hele school dit jaar, maar wat zou het leuk en bijzonder zijn als we die dag toch allemaal een keer dit lied zingen, om ons eraan te herinneren dat onze vrijheid niet vanzelfsprekend is.


stopdans

In het filmpje hiernaast hoor je heel veel muziekstukken, maar ze zijn allemaal niet af. Ze stoppen zomaar midden in het muziekstuk! Dans mee op de verschillende muziekstukken. Let daarbij ook op hoe de muziek klinkt. Klinkt het blij of boos? Lich of zwaar? langzaam of snel? Bedenk bewegingen die passen bij de muziek. Maar let op! Als de muziek stopt moet je in 1 keer zo stil als een standbeeld staan!

Jazz muziekinstrumenten

Het liedje van lie la lancelot dat ik jullie geleerd heb is jazz. Jazz is een muziekstijl die zo'n 100 jaar geleden in Amerika is ontstaan. Nog steeds zijn er veel mensen die graag jazzmuziek spelen of luisteren, en mensen die graag op jazz muziek dansen. Je kunt met heel veel instrumenten jazzmuziek spelen, maar een aantal instrumenten komen heel veel voor in de jazzmuziek. Hiernaast zie je bijvoorbeeld een foto van een jazz kwintet, dat zijn 5 muzikanten die samen jazzmuziek maken. Zie je hun instrumenten? Welke herken je? Er worden hier 5 instrumenten bespeeld: de piano, de bas, de gitaar, de saxofoon en de drum. Weet jij ook hoe ze allemaal klinken? Je kunt er wat filmpjes van zoeken op internet, dan hoor je ze niet alleen, maar dan kun je ook zien hoe je zo'n instrument moet bespelen.

bas: voorbeeld bas

gitaar: voorbeeld gitaar

saxofoon: voorbeeld saxofoon

piano: voorbeeld piano

drum: voorbeeld drum

In het filmpje onder de foto hoor je al die instrumenten door elkaar. Laat zien hoe je het instrument bespeelt dat je hoort, maar let op: als de muziek stopt sta je zo stil als een standbeeld!

Herken je nu ook welke muziekintrumenten gebruikt zijn bij het liedje van lie la lancelot? Het zijn 4 instrumenten....

Heb je even de tijd?

hier zie je verschillende klokken

slingerklok

koekoeksklok