Objectius/Continguts/Activitats

OBJECTIUS

  • Sensibilitzar l’alumnat en relació a la importància de les praderies de Posidonia oceanica per a la Mar Mediterrània.

  • Fomentar l’aprenentatge a través de l’emoció, generar coneixement del medi marí mitjançant els sentits.

  • Fomentar les vocacions científiques i posar en pràctica el mètode científic per al plantejament i la resolució de preguntes.

  • Valorar el medi ambient com generador de qualitat de vida i de recursos

  • Reconèixer els factors que componen un ecosistema natural i els factors que el poden degradar.

  • Sensibilitzar a nivell mediambiental, prendre consciència de la responsabilitat ambiental a nivell individual i local.

CONTINGUTS PRIMÀRIA

En la selecció dels blocs de continguts per a aquest projecte, s’han prioritzat els tres que poden tenir més incidència. En tot cas, el desenvolupament a cada context i la dinàmica de projectes, fa que el punt de partida sigui molt obert:

  • Bloc 1. Iniciació a l’activitat científica.

  • Bloc 2. L’ésser humà i la salut.

  • Bloc 3. Els éssers vius.

En el bloc 1 es planteja la necessitat social de més educació científica. És per aquest motiu que es proposa treballar des de la perspectiva d’observar, pensar, experimentar i comunicar els continguts. És convenient que els alumnes s’iniciïn en el desenvolupament del pensament científic a través de la utilització de mitjans propis de l’observació i entrin en contacte amb la ciència consultant i utilitzant documents escrits, imatges i gràfics.

En el bloc 2 s’hi inclouen les funcions vitals, malalties i la importància de tenir hàbits saludables.

El bloc 3 està orientat al coneixement, respecte i estima pels éssers vius en tota la seva diversitat.

CONTINGUTS SECUNDÀRIA

Igualment, el desenvolupament a cada context i la dinàmica de projectes, fa que el punt de partida sigui molt obert:

  • Bloc 1. La metodologia científica. Característiques bàsiques. L'experimentació en biologia i geologia: obtenció i selecció d'informació a partir de selecció i recollida de mostres del medi natural.

  • Bloc 2. L'atmosfera. Composició i estructura . Contaminació atmosfèrica. Efecte hivernacle. Importància de l'atmosfera per als éssers vius / la hidrosfera. Aigua a la Terra. Aigua dolça i salada (importància per a éssers vius). Problemàtica ambiental en la gestió d'aigua a les Balears.

  • Bloc 3. Sistemes de classificació dels éssers vius. Concepte d'espècie. Nomenclatura binomial. Regnes dels éssers vius.

  • Bloc 5. Factors que condicionen el relleu terrestre. Modelatge de relleu. Agents geològics externs i processos. Acció geològica dels éssers vius.

  • Bloc 6. Ecosistema: identificació dels components. Factors abiòtics i biòtics. Ecosistemes aquàtics. Factors de desequilibri. Accions de conservació.

  • Bloc 7. Projecte de recerca en equip.

SEQÜENCIACIÓ D'ACTIVITATS

Després del muntatge, el seguiment de l’aquari s’adaptarà a l’edat, currículum i metodologia educativa dels cursos implicats amb un enfocament pedagògic d’educació basat en projectes.

Primeres passes:

  1. Incentivam la curiositat dels nins o adolescents: Ens plantejam preguntes: Què sabem? Per què és important? Breu introducció teòrica a la Posidònia i presentació de les possibles preguntes científiques a respondre d’acord a l’edat de l’alumnat i el currículum.

  2. Explicació del projecte i motivació dels nins. Se’ls presenta el projecte com una oportunitat única d’aprendre com fan feina el investigadors marins en Posidònia i de reproduir la feina de la comunitat científica de l’IMEDEA.

Seguiment durant el curs:

  1. Amb els recursos ofertats, iniciar processos d’investigació per tal de promoure el coneixement de l’espècie (biologia, ecologia, amenaces i conservació).

  2. Conscienciar del valor ecològic de l’espècie i promoure activitats d’impacte sociocomunitari. Assumir reptes en aquest sentit i desenvolupar pràctiques transformadores amb incidència directa que contribueixin a la millora del coneixement de l’espècie en la comunitat.