Författare besök

Kajsa Gordan 2019-09-24 Klass 5A och 5B.


Kajsa Gordan författarbesök med klasserna 5a och 5b datum 24/9 2019


Det var ett roligt, intressant och bra möte med eleverna. Det var mycket uppskattat av både elever och personal som var med.Berättande engagerande om hur hon skriver sina böcker. Hur det är att arbeta som författare. Hennes skriv- och arbetsprocess. T ex att skriva, redigera, ändra och förkasta idéer. Tre olika förslag på hur man kan börja skriva början på en bok.


Om boken om jag får stanna

Gordan fick höra talas om en historia om ett rikt barnlöst par som lovar hjälpa till om de får hjälp att bli med barn. Det lyckas och de skänker två stora lastbilar med massor av leksaker. Det tragiska är att de vuxna står bakom en mur och tar leksakerna från barnen. Det eftersom de är så fattiga och säljer dem för. Medans Kajsa arbetade med denna bokidé såg på tv och i media om de stora flyktingströmmarna som kom till Europa. Under 2015 kom många flyktingar särskilt till Stockholm. Vad som slog henne var människors engagemang och medmänsklighet. Kajsa ville också hjälpa till. Så hon hjälpte till genom att med sin bil köra flyktingarna till och från centralen.


Började då tänka på historien till boken, Om jag får stanna. Det var mycket arbete med boken b la ett års research hur den gick till. Hon besökte två kloster tog med sin mobil och barnen fick berätta. Deras historier inspiration till boken. De två centrala huvudpersonerna i berättelsen Stella och Ilona. Stella som lever privilegierat och skäms ibland för att hon har det så bra, pengar och trygghet. Ilona lever med sin familj i ett kloster som gömda sedan flera år i väntan på beslut om de får stanna eller blir utvisade. Kajsa tycker att ofta är barn mer medmänskliga och visar förståelse för andra t ex hur barn kämpar och demonstrerar för att deras klasskamrat ska få stanna. Pratar även om nunnorna i klostret som inte såg till trosuppfattning, utan till människan. Nunnorna var katoliker och många av flyktingarna var muslimer. Hennes pappa hann läsa boken innan han dog. En tanke som slog Kajsa då var att hennes pappa var ensamkommande flykting. Jude som flydde ifrån nasizterna under andra världskriget. Kom som 16 åring till Sverige. Var så tacksam mot Sverige och all hjälp han fått från människor t ex möjligheten att läsa och utbilda sig.

Om författarskapet och skrivandet

Kajsa Gordan började skriva sent som författare, vid 50 års ålder. Men det har hon har tagit igen detta med råge. Genom att producera och skriva flertal böcker, både lättläst, kapitelböcker, bilderböcker, samarbete med andra författare. Kajsa hade med en hel resväska med böcker som biblioteket köpte in. Intresset var stort så fort de var registrerade och hamnade på bokbordet i biblioteket. Började lånas ut ett flertalet av dem direkt.


Särskilt intressant att Gordan visade tecknandet och illustratörens arbete. Visade hur bilderna teckningarna till boken Siri reser inte till Japan, bla bild på hur Siris rum ser ut. Ena bilden illustrerar Siris höjdrädsla när och pappa besöker en världens högsta byggnader i Tokyo. När Siri ser ut över staden genom glasrutan.


Några tips till eleverna om de vill skriva. Ta något t ex ur din vardag skapa händelse runt det hitta på historien runt. Samlar anteckningar och skriver ner i sin dator nästan varje dag.Skriva utefter känslor arg, ledsen, glad.


Hennes böcker har publicerats i flera länder bla utkommit i Sydkorea. Under namnet Min kompis håller sig gömd. Särskilt roligt och intressant var det för henne. När hennes böcker utkom i Kina. Fick då möjlighet att resa dit.


Vi tackar Kajsa Gordan för sitt besök på skolan. Gärna välkommen tillbaka.


Med vänliga hälsningar


Christian Runesson

Cordobaskolan

Skolbibliotekarie och IT-konsult.