És efectiu SPAKiVa?

Efectivitat Internacional de KiVa i particular de SPAKIVA

Evidència a Finlàndia i altres països

A Finlàndia s’ha avaluat KiVa en un assaig extensiu controlat aleatori, que inclou 117 escoles d'intervenció i 117 escoles de control. S'ha demostrat que el programa redueix de manera significativa els casos d'assetjament denunciats per la pròpia víctima i pels companys, així com la victimització (1). Fa front a múltiples formes de victimització, com ara verbal, relacional, física i ciberassetjament (2). Així mateix, s'han advertit efectes positius pel que fa a la motivació i els resultats acadèmics i això fa que als nens els agradi més l'escola (3). KiVa redueix també l'ansietat i la depressió i té un impacte positiu en la percepció que tenen els alumnes dels companys (4). El 98% de les víctimes participants en converses amb els equips KiVa de les escoles va sentir que la seva situació havia millorat (5). Finalment, les dades de més d'1.000 escoles fineses que van engegar el programa KiVa a la tardor de 2009 demostren que, després del primer any d'implementació, tant la victimització com l'assetjament havien disminuït de manera significativa (6). KiVa s'està avaluant actualment a diversos països: estan sorgint els primers estudis internacionals dels Països Baixos, Estònia, Itàlia i Regne Unit, que demostren que KiVa també és efectiu fora de Finlàndia.

El programa KiVa va guanyar el Premi Europeu a la Prevenció Criminal el 2009, el Premi de Polítiques Socials al Millor Article el 2012 i quatre Premis Nacionals el 2008, 2010, 2011 i 2012.

El Programa que implementem SPAKIVA gaudeix de la mateixa efectivitat i, fins i tot, arriba a superar-la en la gestió de casos donada l'adaptació que s'ha fet al centre escolar.

Bibliografia de referència
(1) Kärnä, A., Voeten, M., Little, T., Poskiparta, E., Kaljonen, A., & Salmivalli, C. (2011). Una evaluación a gran escala del programa antiacoso KiVa. Desarrollo de los niños, 82, 311-330.
(2) Salmivalli, C., Kärnä, A., & Poskiparta, E. (2011). “Contrarrestando el acoso escolar en Finlandia: El programa KiVa y sus efectos en las distintas formas de acoso escolar“. Una sección especial editada por C. Spiel, P. Smith y C. Salmivalli, ofrecida para su publicación en el Diario Internacional de Desarrollo del Comportamiento, 35, 405-411.
(3) Salmivalli, C., Garandeau, C., & Veenstra, R. (2012). “Programa antiacoso KiVa: Implicaciones para la adaptación en la escuela“. En G. Ladd & A. Ryan (Eds.), Relaciones entre compañeros y adaptación en la escuela (pp. 279-307). Charlotte, NC: Information Age Publishing.
(4) Williford, A., Noland, B., Little, T., Kärnä, A., & Salmivalli, C. (2012). Efectos del programa antiacoso KiVa en la percepción de los adolescentes sobre los compañeros, la depresión y la ansiedad. Diario de psicopatología infantil, 40, 289-300.
(5) Garandeau, C. F., Poskiparta, E., & Salmivalli, C. (2014). Confrontación de casos graves de acoso escolar en el programa antiacoso KiVa: Comparación de dos enfoques. Diario de psicopatología infantil, 42, 981-991.
(6) Kärnä, A., Voeten, M., Little, T., Alanen, E., Poskiparta, E., & Salmivalli, C. (2011). “Ampliación a gran escala: Ensayo no aleatorio a nivel nacional del programa antiacoso KiVa para escuelas de educación general“. Diario de consulta y psicología clínica, 79, 796-805.