PROIECTE ȘI COOPERĂRI

”Suntem ceea ce mâncăm”

La 5 aprilie 2024, grupul țintă format din elevii și cadrele didactice implicați în proiectul transfrontalier "Suntem ceea ce mâncăm" au desfășurat activitatea dedicata Zilei Mondiale a Sănătății cu sloganul "Sănătatea ta - dreptul tău"  in cadrul IPLT "M. Eminescu" m. Cahul.

Au fost organizate doua activități interactive cu elevii din instituția gazda in care aceștia au aflat despre beneficiile fructelor și legumelor pentru dezvoltarea armonioasa a organismului fiind promovat modul sănătos de viață și alimentația corectă.

”Suntem ceea ce mâncăm”

În perioada 27-29 martie în cadrul I.P. Colegiul de Medicină Cahul a avut loc vizita de studii a partenerilor din instituții de învățământ similare din România, Colegiul Andronic Motrescu Radauti și Școala Postliceală Sanitară Rădăuți. Schimbul de experiență realizat este parte componentă a programului de activități conform Proiectului educațional transfrontalier ”Suntem ceea ce mâncăm”, implementat în perioada 25 februarie – 25 mai 2024.

La 28 martie, în cadrul I. P. Colegiul de Medicină Cahul în parteneriat cu Colegiul Andronic Motrescu Radauti și Școala Postliceală Sanitară Rădăuți a fost desfășurată conferința științifică cu genericul ”Alimentația sănătoasă în perioada COVID 19”. Această activitate este inclusă în programul de activități conform Proiectului educațional transfrontalier ”Suntem ceea ce mâncăm”, implementat în perioada 25 februarie – 25 mai 2024.

Obiectivele conferinței cuprind:

  Promovarea unui stil de viață sănătos prin implicarea elevilor, a cadrelor didactice în diverse activități care au în prim plan factorii care influențează pozitiv, sau negativ sănătatea omului.

  Stimularea interesului și a motivației pentru o alimentație sănătoasă și pentru mișcare.

  Conștientizarea de către întreaga comunitate academică a necesității adoptării unui stil de viață sănătos.

Din grupul țintă implicat în proiect fac parte 10 elevi din cadrul I. P. Colegiul de Medicină Cahul; 5 elevi din Colegiul Andronic Motrescu Rădăuți; 5 elevi din Școala Postliceală Sanitară Centrul de studii ”Ștefan cel Mare și Sfânt” Rădăuți.

Schimbul de bune practici a inclus la data de 28 martie realizarea lecției practice publice de către d. Savițchi Cornelia, profesor la discipline Nursing cu tema: Sondajul vezical. 

Obiective obținute: 

O1 Enumerarea indicațiilor și contraindicațiilor pentru sondajul vezical în funcție de scopul urmărit

O2 Pregătirea fizică și psihică a pacientului pentru sondajul vezical prin explicarea manoperei ce urmează a fi realizată

O3 Selectarea materialelor necesare pentru efectuarea sondajului vezical, în baza algoritmului standartizat.

O4 Efectuarea tehnicii sondajului vezical la femei și bărbați, conform algoritmului 

O5 Determinarea complicațiilor posibile după efectuarea sondajului vezical.

 În cadrul activității au fost implicați atât elevii din cadrul instituției cât și elevi și cadre didactice din Colegiul Andronic Motrescu Radauti și Școala Postliceală Sanitară Rădăuți.

Gheorghe Asachi - Om al Luminilor

Colegiul ,,Gheorghe Asachi" din Lipcani, lansează Proiectul educațional-concurs de creație artistică transfrontalier „Gheorghe Asachi - Om al Luminilor”,ediția II, 2024, destinat pentru elevii din licee și colegii, atât din țară cât și peste hotare. Participarea în cadrul proiectului oferă oportunitatea tuturor actanților educaționali de a valorifica opera iluministului.

Toate informațiile relevante sunt publicate aici: 📝

Pentru întrebări suplimentare, nu ezitați să ne contactați:

Poștaru Marina - profesoară de limba și literatura română;

Rusu Cristina - profesoară de limba și literatura română;

Bibic Alexandru - șef secția DPRI, coordonator local.

La data de 6 martie 2024, elevii din cadrul I.P. Colegiul de Medicină Cahul implicați în proiectul educațional ”Suntem ceea ce mâncăm” au făcut cunoștință cu elevii din instituțiile partenere din Rădăuți, Colegiul Andronic Motrescu Radauti și Școala Postliceală Sanitară Rădăuți În cadrul acestei activități fiecare dintre ei au prezentat care a fost motivația de implicare în cadrul proiectului cât și au venit cu propuneri cu referire la organizarea următoarelor activități incluse în program. 

Proiectul a fost conceput în vederea identificării celor mai simple modalități de stimulare a elevilor pentru o alimentație sănătoasă, de dezvoltare a competenței de cercetare și motivare pentru implicare în activități de voluntariat.

”Suntem ceea ce mâncăm”

La data de 29 februarie 2024 în cadrul I.P. Colegiul de Medicină Cahul a fost desfășurată activitatea de lansare a proiectului educațional transfrontalier ”Suntem ceea ce mâncăm” organizat la catedra Discipline fundamentale de către cadrele didactice de Nursing. Proiectul educațional este implementat în parteneriat cu Colegiul Andronic Motrescu Radauti și Școala Postliceală Sanitară Rădăuți și a fost conceput în vederea identificării celor mai simple modalități de stimulare a elevilor pentru o alimentație sănătoasă, de dezvoltare a competenței de cercetare și motivare pentru implicare în activități de voluntariat.

În perioada 06.12.-07.12.2023 o delegație din cadrul I.P. Colegiul de Medicină Cahul a realizat o vizită de studiu la instituțiile partenere Colegiul Andronic Motrescu Radauti și Școala Postliceală Sanitară Rădăuți. Obiectivul acestei vizite a fost stabilirea unui program de organizare a mobilității academice pentru elevi și cadre didactice în vederea formării și consolidării competențelor profesionale a viitorilor asistenți medicali. Mulțumim instituțiilor gazde pentru deschidere și accept. Ne dorim un parteneriat de durată și benefic pentru toate părțile implicate.

1 Decembrie 2023, zi cu o încărcătură emoțională deosebită, a fost pus baza unui parteneriat frumos între Școala Postliceală Sanitară CENTRUL DE STUDII ,,Ștefan cel Mare și Sfânt" Rădăuți, Colegiul ,,Andronic Motrescu" Rădăuți și I. P. Colegiul de Medicina Cahul. Acest parteneriat vizează încadrarea elevilor și cadrelor didactice în activități de mobilitate academică cât și organizarea activităților de formare și consolidare a competențelor profesionale pentru viitorii asistenți medicali.

I.P. Colegiul de Medicină Cahul în parteneriat cu Colegiul ,,Gheorghe Asachi” din Lipcani au participat în perioada 18 ianuarie 2023 – 10 februarie 2023, în cadrul proiectului educațional internațional Concursul „Amprente Einstein”, ediția I. Concursul „Amprente Einstein” este o componentă a strategiei de promovare a învățării materiilor STEM și vizează consolidarea interesului elevilor pentru studiul fizicii prin prisma valorificării competențelor atinse în procesul didactic la orele de fizică, pentru explicarea fenomenelor din lumea înconjurătoare și din Univers. Concursul a cuprins 3 probe: eseu structurat, prezentare electronică, video tutorial.

La etapa locală învingători sunt:

Locul I – Cuiujuclu Maria, AM16;

Locul II – Moraru Ana, AM11;

Locul III – Capanji Liudmila, AM14.

La etapa internațională a participat Cuiujuclu Maria, AM16 care s-a clasat pe locul I. Aducem sincere felicitări și mulțumiri pentru promovarea imaginii instituției, atât elevilor participanți, cât și mentorului Alexandru Bibic.