Rapoarte, proporții și procente în viața cotidiană

IP LT „Gaudeamus”, mun. Chișinău

Republica Moldova

L.T. ”Virgil Ierunca”,  Lădești

România

Clasa: a VI-a

Disciplina de bază: matematica

Discipline înrudite: fizica, chimia, biologia, geografia, limba română, arte

Argument:  

Prin proiectul „Rapoarte, proporții și procente în viața cotidiană”, ne propunem ca elevii să cunoască o altă latură a matematicii, nu doar un șir de exerciții și probleme.  

În urma acestui proiect, elevii vor putea să afle o parte din domeniile în care se folosesc rapoartele, proporțiile și procentele, dar și cât de des sunt utilizate în viața cotidană.

Tipul proiectului: aplicativ/practic

Scopul proiectului: Recunoașterea importanței și aplicabilității rapoartelor, proporțiilor și procentelor în viața cotidiană. 

Competențe specifice:

1.2.  Identificarea rapoartelor, proporţiilor şi a mărimilor direct sau invers proporţionale

2.2. Prelucrarea cantitativă a unor date utilizând rapoarte și proporţii pentru organizarea de date

3.2. Aplicarea unor metode specifice de rezolvare a problemelor în care intervin rapoarte, proporţii şi mărimi direct/invers proporţionale

4.2. Exprimarea în limbaj matematic a relaţiilor şi a mărimilor care apar în probleme cu rapoarte, proporţii și mărimi direct sau invers proporţionale

5.2. Analizarea unor situaţii practice cu ajutorul rapoartelor, proporţiilor şi a colecţiilor de date

6.2. Modelarea matematică a unei situaţii date în care intervin rapoarte, proporţii şi mărimi direct sau invers proporţionale

Obiectivele proiectului:

Pe parcursul și la sfârșitul proiectului, elevii vor fi capabili:

Proiectul STEM ”Rapoarte, Proporții și Procente in viața cotidiană”, va avea impact asupra:

Produsul/produsele proiectului: fișiere în format digital care prezintă aplicabilitatea rapoartelor,   proporțiilor și procentelor în viața cotidiană.

Resurse umane: profesorul, elevii.

Resurse materiale: computer, imprimantă, manualul, caiet, carioci, metale, vată, sulfat de cupru, plastilină, pahare Berzelius, cântar, albastru de metilien, harta, atlas.

Resurse informaţionale şi metodologice: Google, YouTube, prezentări ppt, explicarea, demonstrarea, argumentarea, modelarea.

Forme de realizare a proiectului: -frontal; - în grup; - individual. 

Produsele proiectului: prezentare ppt, poster digital cu Canva, digipad .app, Genially, macheta terenului agricol, Google forms, cartea fliphtml5, eBook Bookcreator, Google.sites