Metodologia de treball i apps

Els entorns virtuals d’aprenentatge (EVA) són espais de trobada i de comunicació telemàtica on té lloc l’ensenyament i l’aprenentatge. Aquests entorns contenen tot un seguit de funcionalitats que es poden utilitzar de manera coordinada:

● Funcionalitats de comunicació

● Funcionalitats per facilitar l’aprenentatge

● Funcionalitats d’organització i gestió

● Funcionalitats per al seguiment i l’avaluació

CLASSROOM

● Primers passos:

○ Creació de comptes de G Suite.

○ Organització de G Suite. Creació d’unitats organitzatives.

○ Configuració de Google Meet.

○ Configuració de Google Chat.

○Configuració de Gmail.

● Configuració de Classroom

○ La persona administradora ha d'habilitar qui pot crear cursos. L’administrador ha de controlar que tots els membres de la unitat organitzativa "Professorat" estiguin dins del grup de Google Professors de Classroom.

○ Les classes a Classroom les genera l'usuari mateix i es guarden al seu drive. Això fa que no hi hagi una estructura de centre de l’EVA i que sigui el professorat qui gestiona les seves classes. Si es vol tenir una estructura on poder consultar les creades al centre, s’ha de publicar al web. Són enllaços que redireccionen a Classroom i que únicament permeten l’accés al professorat i a l’alumnat del curs.

○ Cada docent crea el seus cursos. Això dificulta la ubicació del curs dins del centre. És un funcionament completament autònom que només vincula el professorat amb l’alumnat.

● Manteniment

○ Un cop acabat el curs se’n fa una còpia i es reutilitza en el curs següent si és necessari.

○ El curs actual s’arxiva. Pot ser interessant canviar-li el nom a fi de poder-lo identificar amb facilitat.

MOODLE

● Primers passos

○ Seguint els criteris establerts pel centre, la persona administradora personalitzarà Moodle quant al disseny i l’estructura lògica de cursos i categories.

○ Cal establir les estratègies d’administració i manteniment. Cal definir els rols necessaris per distribuir aquestes responsabilitats.

○ La persona encarregada de l’administració ha de revisar les configuracions per defecte tant de cursos com d’activitats per facilitar la creació de nous continguts.

● Gestió d’usuaris

○ La persona encarregada de l’administració ha de fer una càrrega massiva d’usuaris i crear les cohorts necessàries, a fi de poder inscriure els usuaris als cursos amb facilitat.

○ Cal valorar l’assignació de rols d’administració en les diferents categories per compartir l’administració de Moodle i facilitar la creació de nous cursos i la inscripció d’usuaris.

● Manteniment

En acabar el curs acadèmic, cal fer les tasques de manteniment:

○ La creació de còpies de seguretat dels cursos les fa el rol de “professor editor” dels cursos.

○ La creació i millora de cursos pot estar compartida entre docents del mateix àmbit. Després de l'avaluació del curs cal fer una fase de remodelació per part del o de la docent. Cal disposar de cursos amb l’esquema bàsic utilitzats com a plantilles per crear cursos en bloc.

○ Cal identificar els cursos amb patrons que facin referència al curs acadèmic i als continguts.