TALLERs I EXPERIÈNCIES

EXPERIÈNCIES

CEIP Verge de Lluc: "La neurociència darrera dels canvis metodològics: espais d'aprenentatge"

TALLERS

IES Can Balo: "Per aprendre m'he d'emocionar"

CC El Temple: "Gamificació"

CEIP Pintor Joan Miró: "Mindfulness"

CC Escolàpies: "Metacognició"

IES Antoni Maura: "Cultura del pensament"

Maite Sbert: "De la filosofia a l'art i viceversa: Vols en caiguda lliure"

IES Josep Maria Llompart: "Neurociència i aprenentatge: fluïm i transferim"

CC Santa Magdalena Sofia: "Visual thinking: ho has entès, dibuixa-ho!"

Conservatori Professional de Música i Dansa de Mallorca: "Neuromotricitat a l'aula"

Centre Integrat d'Educació Primària i Ensenyaments Elementals de Música Son Serra: "La música: un joc d'infants"

RESUM DE LES JORNADES (CONFERÈNCIES, TALLERS I EXPERIÈNCIES)...

El conseller d’Educació i Universitat, Martí March, acompanyat de la directora general de Formació Professional i Formació del Professorat, Maria F. Alorda, i del director del CEP de Palma, José A. Vega, va inaugurar el passat dijous 31 de maig al Museu d’Art Modern i Contemporani Es Baluard de Palma les jornades d’intercanvi d’experiències “Com aprèn el cervell? Neurociència i educació”.

Les jornades, que tingueren continuïtat l’endemà en el CEIP Rei Jaume I de Palma i a Es Baluard, pretenien promoure la reflexió entre el binomi neurociència i educació mitjançant diferents ponències de conferenciants i vivint de primera mà molts dels projectes i de les experiències que s’estan duent a terme als centres educatius de les Illes Balears per donar valor i visibilitat a la feina que es fa diàriament a les aules. Al llarg d’aquests dos dies, més de 10 centres i més de 270 docents dels centres d’infantil, primària i secundària de la illa de Mallorca varen compartir les seves experiències educatives amb presentacions orals i tallers vivencials.

Després de la inauguració i presentació de les jornades, David Bueno, especialista en neurociència i doctor en Biologia i professor de Genètica a la Universitat de Barcelona, va impartir la conferència “Com aprèn el nostre cervell. La sorpresa d’aprendre, aprendre amb la sorpresa”. A continuació, els representants del CEIP Verge de Lluc (Palma) varen presentar la seva experiència: “La neurociència darrere dels canvis metodològics: espais d’aprenentatge”. Finalment, i per acabar aquest primer dia, els docents assistents compartiren l’espai jugant a través de la ludificació i l’exploració a partir de la conferència que amb el títol d’“El joc com a mecanisme de motivació” va impartir Javier Espinosa, professor de secundària guardonat el 2015 amb el Premi Nacional d’Educació.

Per altra banda, el divendres 1 de juny el CEIP Rei Jaume I va obrir les seves portes per compartir en els seus espais tots els tallers vivencials que varen preparar els centres participants, tallers que varen transitar per diferents aspectes relacionats amb la neurociència i l’educació: “La gamificació” (CC Temple), “Per aprendre m’he d’emocionar” (IES Can Balo), “Mindfulness” (CEIP Pintor Joan Miró), “La metacognició” (CC Escolàpies), “La cultura del pensament” (IES Antoni Maura), “De la filosofia a l’art i viceversa: vols en caiguda lliure” (Maite Sbert), “Neurociència i aprenentatge: fluïm i transferim” (IES Josep Maria Llompart), “Visual thinking: ho has entès, dibuixa-ho!” (CC Santa Magdalena Sofia), “Neuromotricitat a l’aula” (Conservatori Professional de Música i Dansa de Mallorca) i “La música: un joc d’infants” (CEIP Son Serra).

Després d’un descans, les jornades es varen traslladar al Museu d’Art Modern i Contemporani Es Baluard, on Boris Mir, promotor de l’Institut-Escola Les Vinyes de Castellbisbal, i José Ramón Gamo, especialista en Audició i llenguatge i en Neuropsicologia infantil i del desenvolupament, varen impartir les conferències “Introducció a les estratègies d’aprenentatge” i “Mi aprendizaje me hace una persona diferente a lo largo de la vida”, respectivament.