Com aprèn el cervell? Neurociència i educació


Presentació d'experiències - Conferències - Tallers

31 de maig i 1 de juny 2018

Museu Es Baluard (Sala Aljub) i CEIP Rei Jaume I (Palma)

PROGRAMA DE LES JORNADES

Dijous 31 de maig

 • 15:30 a 15:45 Entrada i lliurament programa
 • 15:45 a 16:00 Inauguració i presentació autoritats
 • 16:00 a 17:30 Conferència David Bueno
 • 17:30 a 18:30 Experiència destacada CEIP Verge de Lluc amb la participació de Raul Genovés i Mª Antònia Riera
 • 18:30 a 19:00 Descans / Refrigeri
 • 19:00 a 20:30 Conferència Javier Espinosa

NOTA IMPORTANT:

 • TOTES LES ACTIVITATS D'AQUEST DIA ES REALITZARAN A L'ALJUB DEL MUSEU ES BALUARD DE PALMA

Divendres 1 de juny

 • 15:45 a 16:45 1r torn de Tallers / experièncices
 • 17:00 a 18:00 2n torn de Tallers /experièncices
 • 18:00 a 18:30 Descans / Refrigeri
 • 18:30 a 19:30 Conferència Boris Mir
 • 19:30 a 20:30 Conferència José Ramón Gamo

NOTA IMPORTANT:

 • TOTS ELS TALLERS ES REALITZARAN AL CEIP REI JAUME I DE PALMA
 • LES CONFERÈNCIES ES REALITZARAN A L'ALJUB DEL MUSEU ES BALUARD DE PALMA

CONFERÈNCIES

DAVID BUENO TORRENS

Com aprèn el nostre cervell? La sorpresa d'aprendre, aprendre amb la sorpresa

El cervell és l'òrgan que ens permet aprendre i ajustar el nostre comportament. De la seva funció sorgeixen tots els procesos cognitius. Per aquest motiu, el seu estudi ens està revelant què és allò que més valora, allò que vol aprendre, i de quina manera s'estima més fer-ho. A pesar de què els aprenentatges tenen molts elements racionals (i han de tenir-los), el més important pel cervell són les emocions. L'educació passa, precisament, per la seva gestió i integració amb la racionalitat. Les "sorpreses", en canvi, estan -i han d'estar- assegurades.

JOSE RAMÓN GAMO

El meu aprenentatge em fa una persona diferent al llarg de la vida

Aprendre és un acte intrínsec de cada persona, condicionat per les nostres competències neurocognitives, però determinades per les nostres experiències en relació amb l' ambient.

Allò absolutament meravellós és que les nostres competències evolucionen, se modifiquen i canvien a través de l' experiència. Tots aprenem, encara que no les mateixes coses ni de la mateixa forma.

Els dispositius bàsics de l´aprenentatge al llarg de la nostra vida: què els condicionen? Com es condicionen? Quin és el resultat a través de la interacció amb l'ambient i les nostres experiències?

BORIS MIR

BORIS MIR

Introducció a les estratègies d'aprenentatge

Les persones tenim formes diverses d’aprendre, força determinades pels nostres hàbits mentals, coneixements previs o interessos i necessitats. Abordar amb èxit aquesta complexitat és impossible sense un coneixement fonamentat de com les persones aprenen.

Us proposem una aproximació no acadèmica a les estratègies d’aprenentatge basada en l’experiència docent.

JAVIER ESPINOSA

El joc com a mecanisme de la motivació

Quin poder té el joc en l' aprenentatge? Quin paper juga la motivació durant el joc? Són tots els jocs motivants per als participants? Com podem dur el joc a l' aula?

Aquestes i d'altres preguntes poden ser respostes o no durant la meva intervenció a les jornades depenent de les ganes que tenguis de venir a jugar i aprendre.

INSCRIPCIÓ

Els DOCENTS heu de fer la Inscripció + Confirmació de l’activitat a través del Portal de Personal. Aquí teniu els detalls a la CONVOCATÒRIA DE LES JORNADES

AL MATEIX MOMENT DE FER LA INSCRIPCIÓ, HEU DE SELECCIONAR ELS DOS TALLERS EN QUÈ VOLEU PARTICIPAR EL DIVENDRES 1 DE JUNY EMPLENANT EL FORMULARI QUE TROBAREU A LA URL

(copieu aquesta URL a una pestanya nova del navegador)

RESUM DE LES JORNADES

El conseller d’Educació i Universitat, Martí March, acompanyat de la directora general de Formació Professional i Formació del Professorat, Maria F. Alorda, i del director del CEP de Palma, José A. Vega, va inaugurar el passat dijous 31 de maig al Museu d’Art Modern i Contemporani Es Baluard de Palma les jornades d’intercanvi d’experiències “Com aprèn el cervell? Neurociència i educació”.

Les jornades, que tingueren continuïtat l’endemà en el CEIP Rei Jaume I de Palma i a Es Baluard, pretenien promoure la reflexió entre el binomi neurociència i educació mitjançant diferents ponències de conferenciants i vivint de primera mà molts dels projectes i de les experiències que s’estan duent a terme als centres educatius de les Illes Balears per donar valor i visibilitat a la feina que es fa diàriament a les aules. Al llarg d’aquests dos dies, més de 10 centres i més de 270 docents dels centres d’infantil, primària i secundària de la illa de Mallorca varen compartir les seves experiències educatives amb presentacions orals i tallers vivencials.

Després de la inauguració i presentació de les jornades, David Bueno, especialista en neurociència i doctor en Biologia i professor de Genètica a la Universitat de Barcelona, va impartir la conferència “Com aprèn el nostre cervell. La sorpresa d’aprendre, aprendre amb la sorpresa”. A continuació, els representants del CEIP Verge de Lluc (Palma) varen presentar la seva experiència: “La neurociència darrere dels canvis metodològics: espais d’aprenentatge”. Finalment, i per acabar aquest primer dia, els docents assistents compartiren l’espai jugant a través de la ludificació i l’exploració a partir de la conferència que amb el títol d’“El joc com a mecanisme de motivació” va impartir Javier Espinosa, professor de secundària guardonat el 2015 amb el Premi Nacional d’Educació.

Per altra banda, el divendres 1 de juny el CEIP Rei Jaume I va obrir les seves portes per compartir en els seus espais tots els tallers vivencials que varen preparar els centres participants, tallers que varen transitar per diferents aspectes relacionats amb la neurociència i l’educació: “La gamificació” (CC Temple), “Per aprendre m’he d’emocionar” (IES Can Balo), “Mindfulness” (CEIP Pintor Joan Miró), “La metacognició” (CC Escolàpies), “La cultura del pensament” (IES Antoni Maura), “De la filosofia a l’art i viceversa: vols en caiguda lliure” (Maite Sbert), “Neurociència i aprenentatge: fluïm i transferim” (IES Josep Maria Llompart), “Visual thinking: ho has entès, dibuixa-ho!” (CC Santa Magdalena Sofia), “Neuromotricitat a l’aula” (Conservatori Professional de Música i Dansa de Mallorca) i “La música: un joc d’infants” (CEIP Son Serra).

Després d’un descans, les jornades es varen traslladar al Museu d’Art Modern i Contemporani Es Baluard, on Boris Mir, promotor de l’Institut-Escola Les Vinyes de Castellbisbal, i José Ramón Gamo, especialista en Audició i llenguatge i en Neuropsicologia infantil i del desenvolupament, varen impartir les conferències “Introducció a les estratègies d’aprenentatge” i “Mi aprendizaje me hace una persona diferente a lo largo de la vida”, respectivament.