Altres tècniques d'estudi

Subratllam

Tal vegada, una de les tècniques que més costa aprendre. Es tracta de marcar, normalment amb retoladors fosforitos, les paraules clau d'un text. Alguns trucs:

  • Llegiu el text com a mínim dues vegades abans de marcar res. Coses que ara ens pareixen importants, igual es repeteixen més endavant.

  • Utilitzau diferents colors segons allò que marqueu. Per exemple: en verd les dates importants, en groc les paraules tècniques i definicions...

  • Intentau no marcar més de dues o tres paraules seguides (ho sé, a les definicions si ho podeu fer però alerta!!! no vos passeu tampoc)

  • Podeu anar fent anotacions, fletxes, dibuixos... per clarificar o unir idees.

  • Evitau subratllar exemples, idees repetides, frases senceres...

Els mapes conceptuals

Els mapes conceptuals són mapes on posam les idees organitzades, generalment del centre cap a fora i de lo general a lo específic. Per fer-los, hem d'identificar el tema principal, les idees que surten d'aquest, com es relacionen entre elles i anar creant el mapa. És bàsic que ho facem de manera sintètica i no posem frases sino idees, paraules. Podem afegir conexions a través de fletxes, imatges, dibuixos...

Podeu utilitzar multitud d'aplicacions o programes d'ordinador per fer-los que vos ajudaran a donar color, estructura i a connectar coneixements.

Els mapes mentals

Són una mica diferents dels anteriors, menys jeràrquics i més colorits. En aquest cas, també les fletxes i connectors van en colors i predominen les imatges per damunt les paraules.

Vos deix una web que té molts exemples de mapes i de com fer-los que està molt bé. Aquí

Fitxes d'estudi

Les fitxes d'estudi, o flashcards, són molt útils per treballar continguts que podeu fer una pregunta i una resposta o definicions... Per un costat posau la pregunta amb blau, per exemple, i per l'altre la resposta amb vermell. La idea és anar passant les targetes i revisant les que sou capaços de contestar bé.

Per fer-ho bé, les que sabeu contestar les posau a un munt per repassar el dia següent i les que no les tornau a mirar. Així fins que sigueu capaços de contestar-les totes bé. Demà tornam a començar el munt de zero. Les fitxes es repassen després d'una hora, d'un dia, d'una setmana i d'un mes si vos fes falta.

Regles mnemotècniques

Les regles mnemotècniques ens ajuden a l'hora de memoritzar. La idea és memoritzar només algunes paraules clau com noms, dates, passes d'un protocol...

Hi ha moltes i diverses regles mnemotècniques. Personalment crec que són molt útils per conceptes puntuals. Aquí vos deix l'enllaç a una pàgina molt completa envers la memòria i algunes tècniques i trucs que vos poden ajudar a l'hora d'estudiar.

Aquí