Competència digital docent

Per fer realitat l’assoliment de les competències digitals dels alumnes i potenciar el procés de maduresa digital del conjunt del sistema educatiu, és necessari disposar d’un marc que permeti identificar les competències digitals que han de tenir els professionals i que possibiliti l’adquisició i l’acreditació d’aquestes competències. El Govern va crear el Projecte Interdepartamental de Competència Digital Docent (PICDD), amb l'objectiu d’identificar les competències digitals per als professors no universitaris i establir el marc i el disseny dels mitjans per a l’adquisició i acreditació d’aquestes competències, d'aquí es va aprovar la definició de les competències digitals que han de tenir els mestres i professors de Catalunya.

La competència digital docent (CDD) fa referència a les habilitats de caire didàctic i metodològic, però també és necessària una competència TIC referida a l’ús instrumental de les tecnologies. És a dir, la competència digital docent és la suma de la competència digital instrumental amb la competència digital metodològica.

La competència digital instrumental (CDI) fa referència a la competència digital per a la ciutadania en general, i està definida en els continguts de les competències ACTIC. L’ACTIC és la certificació acreditativa de la competència digital, la combinació de coneixements, habilitats i actituds en l’àmbit de les tecnologies de la informació i la comunicació.

La competència digital metodològica estableix cinc dimensions, els àmbits d'actuació de la pràctica educativa i defineix uns descriptors clars i indicadors i dels nivells d’assoliment.

competencia-digital-docent (1).pdf

La formació en cultura digital és un aspecte clau del centre. Aquesta formació s’articula, bàsicament, de tres maneres:


Per tal d'acreditar la competència digital docent (CDD) es porta a terme als centres educatius de Catalunya la FIC d'Estratègia Digital del Centre. Aquesta és una formació col·laborativa per compartir coneixements i recursos digitals per aplicar a l'aula. Està divida en cinc mòduls temàtics; seguretat, competència digital de l'alumnat, recurssos digitals, KUDIS i nou currículum. És una formació de 40 hores en total, de les quals 28 síncrones, i 12 asincrones.