Is je stage je bevallen en overweeg je op korte of langere termijn bij Ligo te solliciteren? Schrijf je dan zeker in op onze attenderingsmail. Die sturen we rond als er vacatures zijn. Spontane sollicitaties houden we om praktische redenen niet bij.
Als je aan een job bij Ligo denkt is het wellicht interessant om te weten dat werken bij Ligo net wat anders is dan in de rest van het onderwijs.
Basiseducatie is een volwaardig deel van het Vlaamse onderwijs, en dat zie je ook in het personeelsstatuut. Leraren basiseducatie worden rechtstreeks betaald door het Departement onderwijs, net als leraren in andere onderwijsniveaus. De anciënniteit waar je recht op hebt in andere onderwijsniveaus neem je mee naar de basiseducatie.
Let wel: de regeling waardoor je in het basis- en secundair onderwijs ervaring uit de privé-sector kunt laten meetellen voor je anciënniteit bestaat in de basiseducatie niet.
Ook een verlof tijdelijk andere opdracht (TAO) naar Basiseducatie is mogelijk als je vastbenoemd bent in het onderwijs. Toch is werken in de basiseducatie op een aantal vlakken net iets anders dan werken in de rest van het onderwijs:
Als leraar basiseducatie krijg je een functieverloning, geen diplomaverloning: of je nu een bachelordiploma met lerarenopleiding hebt of een masterdiploma met een lerarenopleiding, je wordt betaald volgens salarisschaal 346.
(Heb je geen lerarenopleiding, dan word je betaald volgens de salarisschaal 301.
Ligo Gent-Meetjesland-Leieland werft enkel mensen die de lerarenopleiding gevolgd hebben of aan het volgen zijn. Uitzonderingen maken we eventueel voor wie ervaring heeft in onderwijs of vorming).Er is geen formele koppeling tussen je diploma en de modules/opleidingen die je mag geven. Alle leraren worden aangenomen in het ambt van leraar basiseducatie. Los van dat formele vinden we het als centrum ook belangrijk dat onze leraren breed inzetbaar zijn. We hebben daarom nooit specifieke vacatures voor een leraar NT2 of een leraar wiskunde.
Je opdracht in de Basiseducatie wordt niet uitgedrukt in lestijden, maar in klokuren. Dat systeem wordt aangeduid met de term centrumopdracht. De voltijdse opdracht zoals bepaald in de regelgeving bedraagt 36u/w, maar in Ligo Gent-Meetjesland-Leieland realiseren we die als 38u/w. Je “spaart” dus als voltijdse 2u per week op die je dan later, doorgaans in de vakantieperiodes, kunt inzetten. De effectieve voltijdse lesopdracht per week bedraagt 18 klokuren.
De rest van de tijd wordt ingezet voor voorbereiding, evaluatie, overleg en centrumbrede taken.De centrumopdracht betekent ook dat leraren een groot deel van hun lessen in Ligo zelf voorbereiden. De faciliteiten zijn daarvoor ook aanwezig (bureauruimte, computers, …). Je krijgt ook een chromebook van het centrum ter beschikking. Na een half jaar inwerking kun je 1/5de van je opdracht in telewerk doen.
Wat de vakanties betreft: je hebt niet per se alle schoolvakanties vrij. Doorgaans zijn er wel geen lessen in de schoolvakanties. Veel van onze cursisten hebben nl. kinderen in de schoolgaande leeftijd en kunnen dan sowieso moeilijk naar de les komen. Er is een ruime vakantieregeling met 35 dagen vakantie en daarbij komen nog de arbeidsduurverminderingsuren waarvan hierboven sprake. In de vakanties buiten de grote vakantie kun je doorgaans vakantie opnemen als je dat wil en als je nog voldoende vakantiedagen etc. ter beschikking hebt. In de zomervakantie wordt er verwacht dat je de eerste week nog werkt en wordt iedereen vanaf ongeveer 20 augustus terug verwacht.
Uiteraard bieden we ook avondlessen aan. Bij Ligo komen werken betekent dan ook: bereid zijn om ‘s avonds te werken. Het gaat dan wel om maximaal twee avonden per week.
De meeste leraren in Ligo hebben Gent als standplaats. Voor een kleinere groep is dat Eeklo. We vinden het belangrijk om met ons aanbod op plaatsen te komen waar we onze doelgroep makkelijk kunnen bereiken. We geven daarom vaak les op locatie, bij een samenwerkingspartner. Ongeacht wat je standplaats is, kan je gevraagd worden om een lesopdracht op te nemen op een andere lesplaats (een lesplaats van Ligo zelf of bij een samenwerkingspartner). De verplaatsingstijd van je standplaats naar de lesplaats wordt tot de arbeidstijd gerekend.
We hechten veel belang aan de aanvangsbegeleiding. Als je wordt aangeworven word je niet meteen voor de klas gezet. We voorzien minstens een week en doorgaans iets meer voor de eerste inwerking. Een naaste collega wordt aangeduid als je mentor. Ben je in twee verschillende leergebieden actief, dan komt daar nog tweede mentor bij. Je hebt ook nog een staflid als coach. Die heeft de eindverantwoordelijkheid voor je inwerking en je evaluatie. Voor een efficiënte aanvangsbegeleiding, is het belangrijk dat de startende collega een voldoende ruime opdracht heeft. We werven daarom enkel mensen aan die initieel minimaal 4/5de willen werken.
De centrumopdracht creëert ruimte voor vakoverleg, interne vormingen, enz. De periode eind augustus wordt bijvoorbeeld ingevuld met workshops, intervisies, lezingen, … voor leraren.
Als Ligo staan we voor leren, verbinden, versterken. Dat verbinden realiseren we onder andere door cursistenactiviteiten. Er zijn hiervoor overkoepelende taken waarbij je onze diverse doelgroep beter leert kennen (onthaal cursisten, in klasgroepen rondgaan, cursisten wegwijs maken).