BREU DESCRIPCIÓ
La democratització de les eines generatives de IA, ens mostra un context en el qual cal acompanyar a les noves generacions en el ús crític d'aquesta tecnologia digital emergent. Aquesta proposta, consensuada per un equip educatiu, ha implementat un itinerari d'aprenentatge per l'alumnat d'ESO titulat: "La intel·ligència i la creativitat són atributs exclusivament humans?". Aquest Itinerari és una versió adaptada del dossier ALIA intel·ligència artificial creada pel Centre de Cultura Contemporània de Barcelona.
A través d'aquest itinerari, s'introdueixen els conceptes fonamentals de la intel·ligència artificial a partir de pràctiques per proporcionar eines tant als estudiants com als docents, amb l'esperança de fomentar una comprensió més àmplia d'aquest camp emergent.
SINGULARITAT I INNOVACIÓ
Aquesta proposta, avaluada per un equip de 7 docents de secundària, s'ha dissenyat per introduir alguns dels conceptes fonamentals de la IA, en especial la generativa, a l'alumnat i, al mateix temps al professorat. La singularitat de la proposta consisteix en la introducció de la formació docent de la IA com a tecnologia digital emergent dins l’horari laboral en un procés d’investigació i experimentació compartida amb l’alumnat.
Equip educatiu que ha implementat i avaluat la proposta amb 3 grups classe de 3r d'ESO durant el curs 2023-2024
RESUM DEL PROCÉS DUT A TERME
La seqüència d’ensenyament i aprenentatge consta de dues fases:
En la primera, de recerca i experimentació, alumant i equip docent descobreixen alguns conceptes fonamentals de la IA a partir del dossier d'aprenentatge i les activitats experimentals que inclou. Durant el procés, l’alumnat creava un quadern de recerca artístic recollint resultats de les experiències proposades i reflexions personals.
En la segona, de síntesi i creació, l’alumnat creava collages analògics a partir d’algorismes consensuats per equips.
Objectius
Investigar sobre la creativitat i la IA.
Participar en un procés de creació col·lectiva.
Crear un quadern artístic de recerca amb reflexions personals sobre el paper de la IA en la vida quotidiana.
Crear collages visuals analògics com a síntesi de la recerca a partir d’algorismes.
Productes finals
Creació d’un quadern artístic de recerca amb 7 fulls DIN-A4 doblegats per la meitat.
Creació de 5 collages a partir de 4 algorismes creats per cadascun dels components del mateix grup i relacionats amb la recerca del quadern artístic. El darrer collage es crea a partir d’un algorisme consensuat entre els 4 estudiants.
IMPACTE DE LA PROPOSTA
Un dels aspectes recurrents en qualsevol conversa docent és el de la sobrecàrrega de feina i el de manca de temps de qualitat per poder dedicar al desenvolupament professional. Des d’aquesta perspectiva, aquesta proposta aspira a introduir la formació docent de la IA com a tecnologia digital emergent dins l’horari laboral en un procés d’investigació i experimentació compartida amb l’alumnat.
Després de l'aplicació de l'experiència, l'equip docent va avaluar l'experiència a partir d'una discussió de grup.
Aquestes són les fortaleses de la proposta:
L'equip docent participant manifesta haver après conceptes fonamentals de la IA.
Les pràctiques i l'experimentació han ajudat a l'alumnat entendre conceptes bàsics.
L'itinerari d'aprenentatge ha permès un espai de reflexió.
La perspectiva creativa de l'itinerari fomenta la curiositat vers el descobriment.
El quadern de recerca artístic ajuda a sintetitzar els nous coneixements.
Enfocament interdisciplinari STEAM de l'itinerari.
Aquestes són les debilitats de la proposta:
Desafiament pel grau d'actualització del contingut del dossier. Es parla sobre la necessitat de revisar els continguts i actualitzar els serveis proposta per dur a terme les activitats davant de cada implementació.
La complexitat d'algun dels conceptes ha dificultat la comprensió per part de l'alumnat. La seva capacitat de lectura comprensiva és limitada i si els docents no tenien prou coneixement sobre els fonaments de la IA era difícil ajudar-los a entendre.
Es va trobar a faltar en algun moment algú especialista per afrontar alguns dubtes.
PROPOSTA PER A L'AVALUACIÓ DE L'ALUMNAT
De l’alumnat es recullen les següents evidències:
Fer 3 preguntes orals a ⅓ de l’alumnat de cada grup classe a partir de les dades que ells mateixos havien recollit als seus quaderns de recerca. Exemples de les preguntes:
Pots explicar què és un algorisme?
Quins són els riscos de la IA?
Com vau desenvolupar el vostre experiment per evidenciar els baixos?
Recollir el percentatge d’encerts del qüestionari de comprensió dels conceptes fonamentals. El qüestionari s’ha realitzat dues vegades: la primera en equip, la segona a títol individual.
Definir una qualificació dels quaderns de recerca feta a partir d’una llista de verificació que han tingut des del primer moment i que està inclosa al mateix dossier de treball que se’ls proporcionava.
Recollir l’autoavaluació de cada alumne a partir de la reflexió d’un autoinforme.
La qualificació final de l’itinerari d’aprenentatge s’obtindrà de la ponderació dels 4 apartats anteriors.
ALTRES OBSERVACIONS
A molts claustres, s’ha parlat de manera informal sobre l'ús, les possibilitats i amenaces de la intel·ligència artificial. Afortunadament, els currículums oficials, ja fa temps que tendeixen a dissenyar tasques que fomenten la creativitat i productivitat dels alumnes, superant la simple reproducció d'informació.
Per altra banda, probablement som conscients que alguns dels nostres estudiants utilitzen eines generatives amb IA per abordar les seves tasques diàries, de la mateixa manera que alguns docents utilitzen les mateixes eines per a crear continguts per l'alumnat. Tot i que ja hi ha debats entre l’equip docent sobre les possibilitats d'aquestes eines, només una petita fracció les està utilitzant.