Pedagogisch Project



Pedagogisch Project

De 6 peilers van ons pedagogisch project liggen aan de basis van de totale ontwikkeling van de ons toevertrouwde kinderen.


Verheldering en verruiming

Voor de kinderen gaan we hun omgeving verduidelijken of verhelderen. Hun leefwereld - mensen, voorwerpen, gebeurtenissen – krijgt dankzij deze duiding en verheldering een functie, een betekenis. Verheldering van de leefwereld gaat kinderen er toe aanzetten om te ontwikkelen in hun omgeving, om die omgeving zin te geven. Op deze manier creëren we voor de kinderen een evenwicht noodzakelijk als vertrekpunt voor verdere ontwikkeling. Het stelt kinderen in staat om de aangeboden leerkansen optimaal te benutten om hun omgeving te verruimen. Daardoor kan het kind in de toekomst zijn eigen weg vinden in de maatschappij. Verheldering en verruiming streven we als school na door de cognitieve, creatieve, en motorische mogelijkheden van de kinderen te ontwikkelen en te stimuleren. 


Geborgenheid en weerbaarheid

Verheldering van de omgeving creëert evenwicht. Dat evenwicht geeft veiligheid. Het kind weet zich geborgen. Vanuit deze geborgenheid leren we kinderen omgaan met de frustraties die hun beperkingen oproepen. We confronteren hen niet alleen met deze beperkingen maar ook met hun mogelijkheden om op te komen voor zichzelf, om zich te handhaven in hun verruimde omgeving en uitdagingen aan te gaan vanuit een gezonde weerbaarheid. Om deze peilers te stimuleren besteden we ruime aandacht aan de sociale en emotionele vorming van de kinderen. 

Zijn en samenzijn

Verheldering van de omgeving geeft geborgenheid in deze omgeving, geeft betekenis aan jezelf als persoon. Je bent iemand. Maar je bent ook iemand binnen een geheel. Verheldering en verruiming leren je dat geheel kennen. Vanuit geborgenheid en weerbaarheid durft het kind dit geheel tegemoet gaan. Zo kan het kind vanuit zijn eigen zijn, ontmoeten en zich bewust worden van het samenzijn met de natuur en de mensen, religieuze ervaringen beleven en vatten.