Més evidències

Visita al Camp d'Aprenentatge de Flix.

Què en sabem de les guerres i de la guerra civil espanyola? Com afecten a la població? 

En aquesta activitat descobrim l'origen del Castell Nou de Flix, el qual va ser construït al 1838 en època carlista, construït en una zona privilegiada i ben protegit dels enemics per va ser edificat just en un altiplà que s'alça al costat del Riu Ebre. 

El castell, va ser reconsrtuït pels republicans al 1938 per protegir-se dels atacs aeris dels nacionalistes; i finalment van ser el bàndol nacional es va fer amb la fortificació.

Després de fer una breu introducció, hem parlat del què va significar la Batalla de l’Ebre per la població i hem descobert els secrets que amaga el castell a partir d'un joc de descoberta i d'interactuació.

Visita al Camp d'Aprenentatge de Flix.

No havíem estat mai abans en un refugi antiaeri o si més no sabent tot el que ara sabem.

El Dani ens explica que aquest era només 1 dels 11 refugis que tenia la ciutat per refugiar als civils davant els bombardejos que va patir Flix durant 6 mesos. Ens explica també el motiu de les ziga-zagues  de l'entrada i la cabuda de gent en cadascun d'ells (no era il·limitada).

Visita a l'Arxiu de Valls i al Museu de Valls.

En aquesta visita, ens cal ser curosos, ja que entrem a l'Arxiu de Valls i comarca, per entendre ben bé què s'hi guarda, com es guarda i per a què serveix.

Entenem que part de la nostra història resta guardada entre tot aquell paperam, fotografies, pergamins i fins i tot roba i objectes personal que ajuden a entendre millor la història dels vallencs. En aquesta història, també hi trobem part del qual va viure Valls durant la guerra civil, amb imatges de la primera dona aviadora, la vallenca Dolors Vives; cartells reivindicatius del vallenc Pere Català o fins i tot un diari personal d'una vallenca anònima que va escriure sobre les alarmes que van sonar a Valls entre 1938 i 1939. 

Però alhora, la Mònica ens transporta al Valls dels anys trenta, a partir de la reproducció d'imatges de la guerra civil dins l'exposició "Oblit o Memòria".

A valors hem treballat els DRETS dels INFANTS, ja que ens hem adonat que en una guerra, els nens són uns grans perjudicats, pel fet que molts d'ells es troben en situacions de vulnerabilitat. En aquests casos, que no són els únics, els infants tenen vulnerats molts dels drets, molts no tenen una casa on viure, no tenen dret a l'educació, ni a un plat calent a la feina,...... i alguns d'ells, a conseqüència de la guerra perden fins i tot el dret a la família o el dret a ser NENS.

És per això, hem fet un vídeo per a reivindicar els drets dels infants, perquè ens agradaria que el dia 20 de novembre fos una festa, no un dia per reivindicar allò que no es compleix.