AZI PENTRU MÂINE ÎN ȘCOALĂ

PROIECT EDUCATIV „ AZI PENTRU MÂINE ÎN ȘCOALĂ„

Regulament Azi pentru Maine in Scoli_2021.pdf

Regulament


implementare campanie educationala.docx

Implementare


raportare scoli activitati educationale.docx

Raportare


Scopul proiectului



Educarea și informarea populației privind adoptarea unui comportament responsabil față de mediul înconjurător, și importanța reciclării și colectării selective a deșeurilor.


Liceul de Arte „Bălașa Doamna„ Târgoviște desfășoară în parteneriat cu Asociația CSR Nest, proiectul educativ de colectare a deșeurilor, numit „ Azi pentru Mâine în Școală„ ediția 2020, finanțat de Fundația Coca-Cola. Partenerul de reciclare și colectare separată a deșeurilor este Greenpoint Management.




Informații utile


ORGANIZATORUL PROIECTULUI: Asociația CSR Nest, este beneficiarul unei finanțări obținute de la Fundația Coca-Cola, prin care dorește susținerea acțiunilor cu caracter social-educativ, cu impact direct în viața comunității locale, cu privire la educația populației și informarea populației privind un comportament responsabil față de mediul înconjurător, precum și importanța reciclării și colectării separate a deșeurilor.

PARTENERUL: Liceul de Arte „Bălașa Doamna„ Târgoviște implementează proiectul educativ.

RESPONSABILITĂȚI ÎN CADRUL PROIECTULUI


Informații suplimentare găsiți aici:

www.csrnest.ro/

azipentrumaine.ro/

https://greenpoints.ro/


ORGANIZATORUL:

  • va pune la dispoziție în format electronic:

  1. un film cu durata de 15 minute realizat pe tema importanței colectării separate a deșeurilor și adoptării unui comportament responsabil față de mediul înconjurător în rândul elevilor.

  2. un număr de 8-10 scurt metraje (5 minute fiecare), pe diferite teme legate de deșeuri și modalitățile de colectare separată a acestora.

  • dotează școala cu pubele (câte 2 la fiecare capăt al holului, la nivelul fiecărui etaj) de colectare separată a deșeurilor, și un container mare în curtea școlii (unde se vor depozita sacii cu deșeuri).

  • promovează proiectul prin intermediul canalelor sale de comunicare.


LICEUL:

  • alocă un interval de timp de 15 minute în cadrul cursurilor online, pentru difuzarea filmului educativ;

  • alocă un interval de 5 minute în timpul cursurilor online, pentru difuzarea lunar, a unuia dintre cele 8-10 scurt metraje (5 minute fiecare) pe diferite teme legate de deșeuri și modalitățile de colectare separată a deșeurilor.

  • promovează proiectul „Azi pentru Mâine în Școală„ prin intermediul canalelor sale de comunicare: e-mail părinți, site propriu, blog școală etc.

  • realizează materiale necesare promovării proiectului: descrierea școlii, logo.


Școala face parte dintr-un concurs care se va desfășura pe parcursul anului școlar 2020-2021. la finalul concursului, școala care va colecta cea mai mare cantitate de deșeuri reciclabile va beneficia de un premiu constând într-o excursie în valoare de 15 000 RON la o fabrică de reciclare.

În cazul în care contextul generat de pandemie nu va permite realizarea acestei excursii, școala va primi contravaloarea premiului ca sponsorizare.






Cum colectăm?

10 pași simpli pentru colectarea separată a deșeurilor

Vrei să te implici în comunitatea ta și să fii un cetățean responsabil față de mediul înconjurător? Poți începe prin a colecta separat deșeurile pe care le generezi, indiferent că ești acasă, la serviciu sau în comunitate. Acestea vor fi reciclate și folosite din nou: adică deșeul va deveni resursă valoroasă în economia circulară pe care toți ne-o dorim!

Știai că dacă nu ai infrastructură de colectare separată (pubele de colectare separată pe 2 fracții – umedă și uscată – sau pe 4 fracții – hârtie+carton; PET/plastic+metal; sticlă; deșeuri menajere), poti solicita acest serviciu?

Iată câțiva pași simpli pentru a practica și îmbunătăți colectarea separată a deșeurilor.

1. Individual, dacă locuiești la casă, sau prin asociația de proprietari/locatari, daca locuiești la bloc, solicită operatorului de salubritate din orașul tău/care operează în zona în care locuiești dotarea cu pubele de colectare separată sau saci pe culori.

2. Caută resurse de informare despre regulile privind colectarea separată a deșeurilor și tehnici de a aplica acest proces în mod corect. Poți găsi mai multe informații pe platforma

www.azipentrumaine.ro.

3. Începe procesul de colectare separată chiar de la tine de acasă: organizezi fie în 2 saci fie în 4 ( în funcție de tipul de infrastructură cu care ești dotat) deșeurile pe care le generezi.

4. Asigura-te că procedezi corect atunci când separi deșeurile, prima condiție fiind să nu amesteci deșeurile menajere de cele reciclabile (hârtie, carton, PET, plastic, metal, sticlă).

5. Asigura-te că nu colectezi deșeuri contaminate (ex. recipienți de detergent/săpun nespălate) 6. Încearcă pe cât posibil să diminuezi volumul deșeurilor colectate separat fie prin presare (deșeurile din PET, plastic, metal), fie prin împăturire (hârtia, cartonul). Asigura-te că sacii sunt în proporție de 90% plini când îi duci la pubelă.

7. Depozitează deșeurile colectate acasă separat în pubelele de la bloc, respectând codul culorilor: galben pentru plastic/PET și metal, verde pentru sticlă, albastru pentru hârtie și carton. 8. Depozitează separat bateriile uzate și le poți duce la diferite puncte de colectare separată (multe dintre ele se află în incinta hipermarketurilor sau supermarketurilor).

9. Niciodată nu arunca medicamentele expirate la gunoiul menajer. Acestea trebuie predate farmaciilor sau drogheriilor din proximitate. Dacă îți administrezi tratamente injectabile la domiciliu, trebuie să depozitezi aceste deșeuri în recipiente adecvate pe care le vei duce la cabinetul medicului tău de familie sau la cea mai apropiată unitate sanitară.

10. Când te decizi să îți schimbi mobilierul uzat, ai două opțiuni: fie donezi obiectele respective, fie le transporți la platformele de colectare a deșeurilor voluminoase. Dacă nu există în cartierul tău astfel de platforme, contactezi operatorul de salubritate și, contra cost, ți le ridică. La fel trebuie să procedezi în cazul în care îți renovezi proprietatea.



Ce putem face_colectăm selectiv.mp4
Colectăm selectiv.mp4
10-pasi-simpli-pentru-colectarea-separata-a-deseurilor
Cum colectezi separat?
Caption for the presentation above