Barnehagen som pedagogisk virksomhet

Planlegging  

Det er de pedagogiske lederne i samarbeid med øvrige ansatte har ansvaret for å utarbeide planer på avdelingen. Dette kan være planer som periodeplan, månedsplaner, ukeplaner eller aktivitetsplaner. 

Vurdering 

Det blir gjort jevnlige vurderinger, og evalueringer. De formelle vurderingene som kommer frem av ståstedsanalyser, foreldreundersøkelsen, trivselsundersøkelse for barn i 4-5 års alder og foreldresamtaler blir sammen med den jevnlige vurderingene lagt til grunn for videre planlegging og forbedringer. 

Dokumentasjon 

Barnehagen dokumentere sitt arbeid gjennom tilbakeblikk, bilder, dagen vår eller månedsbrev. Vi bruker også TRAS, evalueringer og referater for å dokumentere det pedagogiske arbeidet. Samt evaluering av gjennomførte periodeplaner .

Tilrettelegging av det allmennpedagogiske tilbudet for barn som trenger ekstra støtte


Vi har fokus på å tilrettelegge for gode rutiner og relasjonsbygging mellom barn-barn og barn-voksen da dette er grunnleggende for å tilby et godt allmennpedagogisk tilbud. Vi deler også barna i mindre grupper da vi vet at dette fremmer barnas lekekompetanse, og lek er som kjent barnas viktigste arena for utvikling og læring. I tillegg har vi flere gode samarbeidspartnere som kan bistå i dette arbeidet.  

Tverrfaglig innsatsteam

Et tverrfaglig samarbeidsmøte er et møte for å drøfte utfordringer eller bekymring knyttet til et barns utvikling, og der vi får belyst utfordringene og  bekymringene fra flere fagområder. Barnehagene har månedlige TFI- møter (tverrfaglig innsatsteam). Dette er et lavterskel tilbud der foreldre kan diskutere bekymringer eller problemstillinger om eget barn med fagpersoner med ulik kompetanse. (Barnehage, helsestasjonen,  Pedagogisk psykologisk tjeneste, barnevern)

Ressursteam

Vi jobber internt i barnehagene med å observere og støtte alle våre barn. Dette kalles "Internt  støttesystem". Hvis vi ønsker å drøfte utfordringer eller bekymringer med andre fagansatte i kommunen, inviterer barnehagen til et Ressursteam-møte. I ressursteamet er det Avdelingslederen for barnehagen, de pedagogiske lederne fra barnehagen, en rådgiver fra PP-tjenesten og en spesialpedagog som sitter. Her får de ansatte råd og tips og man bestemmer seg for om barnehagen fortsetter å følge opp internt eller om det eventuelt skal henvises til ekstern hjelp eksempelvis fra pedagogisk støtteteam, fysioterapeut, logoped, PP-tjenesten, helsestasjon eller andre hjelpetjenester.