1.1 Blinkende LED

I dette afsnit af bogen skal vi lære hvordan vi kan få en Arduino mikrokontroller til at styre en LED diode. Når vi har gennemført dette afsnit,, vil vi kende til hvorledes vi sætter komponenterne sammen og hvordan vi skriver koden der skal styre LED-dioden. Vi kan eksperimentere med hvorledes vi kan styre Diodens “blink” og arbejde med “pauser” i programmet.

Vi skal bruge:


  • Arduino Uno

  • breadboard

  • modstand

  • LED diode

  • ledninger

  • USB kabel


Inden vi starter skal vi lige kigge på LED´en. (Light emitting diode)


LED´en har 2 ben. Det lange ben hedder anoden og det er her strømmen skal tilgå LED´en.

LED´ens korte ben hedder katoden og det er her strømmen forlader LED´en.



Vi må også lige se på et “breadboard”


Breadboardet bruges når vi skal afprøve eller lave et “mockup” inden vi evt går til at lave en prototype.


Hullerne i breadboardet er forbundet neden under fronten. Men ikke alle hullerne er forbundne. På tegningen kan vi se hvorledes forbindelserne er.


Det giver os mulighed for at sætte komponenter på breadboardet på måder der enten sikrer forbindelse eller forhindrer forbindelse.



Sæt nu ledningerne i så alt sidder som på billedet:



I arduino IDE er der 2 processor.


void setup(){


}


som kører en gang når arduinoen sluttes til strøm. Dette tjener det formål at sætte de forskellige pins og evt. variabler op til den funktion de skal have i dette program.


void loop(){


}


som er her selve programmet står. Logikken er at programmet kører i loop og gentager sig uendeligt.



Når arduinoen er koblet til en USB port kan man under værktøjer vælge det rigtige Board


Under port vælges den rigtige USB-port. Hvis man kan se flere porte så kan man trække arduinoens USB ledning ud af computeren og kigge igen. Man ved nu at det er den der mangler der er den rigtige. Man sætter stikket i igen og vælger porten.



Når programmet er klar til at blive testet skal det uploades til Arduinoen. Dette gøres ved at klikke på pilen i øverste venstre hjørne.


Man kan inden man gør det, klikke på fluebenet. Det sætter en proces i gang der tjekker om der er fejl i programmet. Man kalder det at kompile. Hvis programmet ikke finder nogen fejl, så kan programmet sendes over til arduinoen. Programmet vil dog altid kompile inden upload, så man behøves ikke gøre det manuelt.



I vores setup her i det lille “diodeblink-program” fortæller vi kontrolleren at pin 13 skal bruges som en output. Det betyder at den kan stå i to tilstande. HIGH = der kommer strøm ud af den. LOW = der kommer ikke strøm ud af den.

Når vi i void loop skriver digitalWrite(13, HIGH); så fortæller vi kontrolleren at den skal sende strøm ud af pin 13 og der kommer lys i dioden.

med delay(1000) fortæller vi den at programmet skal sættes på pause i 1000 millisekunder = 1 sekund

Den næste digitalWrite ændrer pin 13 til LOW = den slukker dioden., og herefter endnu et delay (vent)


Nu kører loopet så med tænd - vent - sluk - vent - tænd vent osv.


Prøv at lege med at ændre i delays værdi., indsætte flere digitalWrite kommandoer eller andet...