Üdvözöljük az Almafa Óvoda honlapján!

Az Almafa Óvoda (angol nevén: Apple Tree Kindergarten) több mint 10 éve magas színvonalú nevelést biztosít az óvodás életkorú gyermekek számára egy igazán nemzetközi, multikulturális környezetben. 

Évek óta a “Madárbarát Óvoda” és “Zöld Óvoda” címek büszke birtokosai vagyunk. 

A mindennapi nevelőmunka során játékba integrált korszerű, cselekvő felfedező, alkotó képességet, kreativitást erősítő tevékenységeket kezdeményezünk komplex módszerrel, melyek keretét az évszakok, jeles napok és az ünnepek határozzák meg.

Programunkban kiemelt szerepet kap a gyermekek élményekre és tapasztalatra építő, azaz tevékenységorientált környezeti nevelése, környezettudatos magatartásminták, értékek és életviteli szokások átadása, átvétele.

A játékos mozgásfejlesztésben a mindennapi láb- és testtartást javító tornát rendszeresen alkalmazzuk.

a Villa

Óvodánk Budapest 2. kerületében, egészséges, zöldövezeti, szép természeti környezetben helyezkedik el. Közelünkben található a Marczibányi téri Sportcentrum, a Vasas Sportcentrum, a városmajori uszoda és számos, szabadidős tevékenységet lehetővé tévő park, liget, erdő. Az óvoda tömegközlekedéssel jól megközelíthető helyen, a Széll Kálmán tértől néhány percre található.

Csoportszobáink tágasak, világosak, kertre néző fekvésűek, és egy hangulatos - a szülőkkel közös ünnepségek megtartására alkalmas - közös fogadótérből nyílnak. Csoportszobán belül tagoljuk a játéktereket, hogy legyen módja a gyerekeknek a tanulásra, csendes elvonulásra, meseolvasásra, szerepjátszásra, legyen hely körjátékozásra, mozgásra, közös tevékenykedésre. 

Udvarunkban gyümölcsfák pompáznak, amelyek ültetésében és gondozásában a gyermekek tevékenyen részt vesznek. Kialakítottunk egy kisebb zöldségeskertet és egy fűszernövényest. Két kisebb virágoskertet ültethetnek tele a gyermekek tavasszal és ősszel, virágokkal, virághagymákkal. Óvodánkba járó gyermekeknek egész évben lehetőségük van megfigyelni, hogyan alkalmazkodnak a fák az évszakok változásaihoz, miből lesznek és hogyan fejlődnek a zöldségek, gyümölcsök. A kertgondozáshoz gyermekméretű kerti eszközök állnak rendelkezésre. A kertben lévő komposztládában gyűjtjük a kerti munka során keletkező biohulladékot. Udvarunk mentes a legtöbb allergiát és esetleges mérgezést illetve sérülést okozó növényektől.

Jól felszerelt kültéri játszótérrel rendelkezünk. Mászókák, csúszda, mászófal, homokozók és hinta, billegő híd, kis házacskák, trambulin, álló ismeretterjesztő társasjátékok biztosítják a gyerekek számára a változatos szabadtéri tevékenységeket. Udvari játékaink környezetbarát anyagból készültek, és sokoldalúan hozzájárulnak a gyermekek mozgásfejlődéséhez. A szabadlevegőn történő futkározáshoz, kocogáshoz megfelelő füves területet biztosítunk. Finomörleményű gumiöntvénnyel leburkolt területünk a szervezett mozgásfejlesztés színtere. Öntött gumifelületű futópálya és többféle textúrájú burkolati anyagból kialakított mezítlábas sétaösvény  gazdagítja még udvari kínálatunkat.  

Érdekességek

32

nemzetiség

7

madárházak

23

nyelvek

108

elballagtak

2972

könyvek

80

gyermekek

 

A családi nevelést kiegészítő, a szülőkkel szorosan együttműködő óvodai programot készítettünk.

Óvodánk pedagógiai tevékenységrendszere és tárgyi környezete segíti a gyermekek környezettudatos magatartásának kialakulását, és a mindennapi tevékenységrendszerünk része a környezettel kapcsolatos értékek felismertetése és azok megóvásának hangsúlyozása. Óvodánk minden tekintetben megfelel az elnyert „Madárbarát Óvoda” és „Zöld Óvoda” paramétereinek. E cím büszke bírtokosai vagyunk immár harmadik alkalommal.

Programunkban az egészséges életmód fontos eleme az egészséges táplálkozási szokások kialakítása valamint a betegségmegelőzés és az egészségmegőrzés szokásainak alakítása a mindennapi mozgásos tevékenységek által.

Óvodánk elhelyezkedéséből adódóan a budai kerületekben élő és az ötödik kerületből ideutazó külföldi állampolgárságú családok gyermekeit is fogadjuk. A korábbi években épületünkben jól működő angol-magyar családi napközi volt, melynek partneri köre is óvodánkba iratkozott. Mindezek nyomán multikulturális, sokszínű környezetet teremtettünk, különböző országok nálunk élő óvodáskorú gyermekeinek is. Sok gyermekünk családja kétnyelvű, illetve idegen anyanyelvű. Az Óvodai Nevelés Országos Alapprogramjának megfelelően készült Pedagógiai Programunkban megfogalmazott irányelveken túl a fenntartó minden csoportban egy angol anyanyelvű pedagógiai asszisztenssel vagy pedagógussal támogatja a kommunikációt. Így a különböző nációk kis képviselőinek ezzel is segít a harmonikus személyiségfejlődés, az érzelmi biztonság és kötődés, értelmi képességek, szocializáció formálásában. Óvodapedagógusaink is kiválóan beszélnek angolul, ily módon valamennyi gyermek hallhat, szándék szerint követhet angol nyelvű kommunikációt a példaértékűen hangoztatott magyar beszéd mellett. Ezt a lehetőséget szolgáltatásként kínáljuk az érdeklődő családoknak. 

Óvodai rendezvényeink a családok közösségi életét is gazdagítják.

Filozófiánkat és pedagógiai programunkat megismerheti a fenti menüpontokra kattintva.

Apple Tree Családi Bölcsődék

Óvodánk épületében működik két angol nyelvű családi bölcsőde is, ahol tizenkét 16 hónapostól 2,5 éves korú kisgyermekeket nevelünk-gondozunk nagy szeretettel. Egyidejűleg három kisgyermeknevelő gondoskodik a világ minden tájáról érkező gyermekekről, akik közül legalább az egyik angol anyanyelvű. Az óvodánkba járó gyermekek kistestvérei előnyt élveznek a felvételnél.

Délutáni külön foglalkozásaink

Széles választékban délutáni különórát és foglalkozást kínálunk angol nyelven az óvodánkba járó gyermekeknek. Kínálatunkban szerepelnek művészeti foglalkozások, ügyesítő torna foglalkozás, úszás, gyermek jóga, futball, síelés, magyar néptánc magyar nyelven, és más izgalmas foglalkozások.

Étkezés

Az Almafa Óvodában törekszünk arra, hogy kiegyensúlyozott, egészséges étrendet biztosítsunk a gyerekek számára napi négy étkezés keretében.

A gyerekek a nap folyamán szűrt vízet isznak; gyakran kínálunk nekik más egészséges italokat (100%-os gyümölcslevek, gyümölcs/gyógyfüves teák, tej, banánturmix, stb.) is.

Tudomásul vesszük, hogy a gyermekeknek egymástól eltérő étkezési szokásaik vannak. Arra törekszünk, hogy a család segítségével megismerjük és elfogadjuk a gyermekek étkezési szokásait. Később fokozatosan ösztönözzük a gyermekeket a különböző változatos és egészséges ételek elfogyasztására a mindennapi friss zöldség, gyümölcs tízóraijaink és uzsonnáink tálalásával is. A különböző kultúrákból érkező gyermekek étkezési kötöttségeit is maradéktalanul figyelembe vesszük.

A gyermekek heti étrendjét dietetikus szakemberrel állíttatjuk össze, annak érdekében, hogy a vitamindús, zöldségekben, gyümölcsökben gazdag, kellő fehérjét tartalmazó, zsírszegény étrendet tudjunk biztosítani. Étrendünkből kikerült a sertéshús, fehérlisztes pékárú és fehér cukor, valamint mindennemű cukros innivaló. Ételallergia és ételintolerancia esetén külön étrendet tudunk biztosítani.

Az Almafa Óvoda alapítója

Az Almafa Óvoda fenntartója egy nonprofit korlátolt felelősségű társaság, melyet Stöllinger Edina alapított 2012-ben. Az Almafa Óvoda OM azonosítója: 202829.


Stöllinger Edina az Almafa Óvoda alapítója és tulajdonosa. Edina üzletasszonyként hosszú évekig dolgozott nemzetközi vállalatoknál. Később három gyermek anyukájaként szerzett élményei és tapasztalatai nyomán úgy döntött, hogy hivatásszerűen is kisgyerekekkel szeretne foglalkozni, ezért óvódapedagógusi képesítést szerzett. Számos óvodában dolgozott, illetve szerzett tapasztalatot Magyarországon és külföldön is. Másfél éven át volt egy Budapesten működő nemzetközi óvoda és bölcsőde igazgatóhelyettese majd megbízott vezetője. Az Almafa Óvoda megalapításával régi álma valósul meg, hogy egy, a saját elképzelései szerint működő óvodában dolgozhasson.

Óvodakép

A családi nevelésre építve, azt kiegészítve óvodai nevelésünk célja, hogy a gyermekek többsége óvodáskor végére elérjék az iskolai élethez szükséges megfelelő fejlettségi szintet.