Leesplein Aloysius

ouders

Kinderboekenweek 2023

Op woensdag 4 oktober zal ook bij ons met een schoolbrede opening het startsein worden gegeven voor de Kinderboekenweek 2023 met als thema 'Bij mij thuis!'  Daarna zullen er binnen en buiten de groepen allerlei activiteiten georganiseerd worden waarbij verschillen en gelijkenissen binnen het thema 'Thuis' naar voren zullen komen.   Boeken staan centraal natuurlijk, maar ook zullen er bijvoorbeeld huizen worden gebouwd en ontworpen, verhalen worden geschreven,  foto's worden meegenomen van 'mijn familie',  liedjes worden gezongen en komt oud-leerling Maarten de Fockert langs om voor te lezen,  te vertellen over zijn podcast en waarom lezen niet alleen belangrijk, maar vooral ook leuk is. We kijken ernaar uit!

Elk jaar doen de groepen 6, 7 en 8 mee aan de Aloysius voorleeswedstrijd. Vanuit groep 7 of 8 komt vervolgens een winnaar die mee mag doen aan de voorrondes van de Nationale Voorleeswedstrijd.  Eind september starten wij met het traject naar de winnaar van onze school.  Uiteindelijk zal in mei, na verschillende tussenrondes, de laatste landelijke ronde plaatsvinden waaruit de nationale voorleeskampioen bekend wordt.

Winnaar Aloysius voorleeswedstrijd schooljaar '22-'23!

Groep 7 maakt een boekendoos

Een erg leuke en terugkerende opdracht in groep 7 is het maken van een boekendoos. U ziet hier een paar voorbeelden van vorig schooljaar en een paar leerlingen leggen uit hoe zij het ervaren hebben.

Wij kijken al uit naar de boekendozen van dit schooljaar! Succes gegarandeerd! Uiteraard zullen ze ook dit jaar weer tentoongesteld worden. U bent dan van harte welkom om ze te komen bekijken.

Verslag boekendoos

Ik heb de boekendoos gemaakt met mijn moeder. De opdracht was dat ik een boekendoos moest maken over een B of C boek. Ik ben begonnen aan de inhoud en daarna de doos zelf gemaak. De voorwerpen waren een hele uitdaging omdat het over dieren gaat. Gelukkig kon ik bij oma dieren lenen en had mijn broertje een lego leeuw. En hadden we knikkers en vuilniszakken om de Grote Geest te maken. Eigenlijk vond ik dat ik te weinig woorden mocht gebruiken, vooral voor mijn mening. Ik heb als een van de laatste mijn presentatie dus ik heb nog niet geoefend.


Hoe is het om een boekendoos te maken?


Ik vind het leuker dan een presentatie of zo want je kan veel creatiever zijn dan in een presentatie, dat maakt het zo leuk.


Voorwerpen


 Je moet bijpassende voorwerpen in je boekendoos doen die bij het boek passen, ik heb bijvoorbeeld: een pen die heet de Moppenschrijver2000tm die pen is heel belangrijk voor de mensen in het boek. Dus je moet proberen de hoofdpunten uit je boek te halen en daar voorwerpen van te maken door ze te knutselen of uit te printen (het leukste is natuurlijk om het proberen na te maken). En bij je voorwerpen moet ook een citaat zijn en de bladzijde waar je voorwerp in staat (in woorden).


Versieren


Je doos versieren hoort natuurlijk ook bij de opdracht (want je krijgt ook een cijfer voor je doos niet alleen voor je presentatie) je kan plaatjes op je doos plakken bijvoorbeeld en zo zijn er nog veel meer dingen om je doos te versieren.


Wat moet er allemaal in je boekendoos?


Een samenvatting ( van minimaal 200 woorden en maximaal 400 woorden ) en een mening ( van minimaal 50 woorden en maximaal 100 woorden) 


De presentatie


1.Vertel waarom je het boek hebt gekozen

2. De samenvatting ( doe het in je eigen woorden ) en je mag niet vertellen hoe het boek afloopt!

3. Dan vertel je je mening, dus vertel je wat je van het boek vind en waarom je dat vindt

4. Dan presenteer je je voorwerpen en vertel ook waarom je dat voorwerp hebt gekozen dus welke rol het speelt in het boek.

5. Je moet ook een stukje uit het boek voorlezen, kies een leuk stukje uit! 

6. Sluit je boekpresentatie af en vraag of er nog vragen, tips of tops zijn!

Waarom is lezen zo belangrijk?

Op de site van de bibliotheek op school leest u waarom lezen zo belangrijk is:


https://www.debibliotheekopschool.nl/waarom/Waarom.htmbibliotheek%20op%20school.html


De bibliotheek op school werkt!!!

In september 2020 zijn we begonnen met het klaarmaken van de bieb en het koppelen van de boeken die (na het sluiten) van de Maaslandse bibliotheek op school kwamen. In de hal is ons “leesplein” ingericht waar alle boeken te vinden zijn en waar ook een heerlijke leesplek is. Op 5 december 2020 werd de bibliotheek officieel geopend door  Sinterklaas en  Debbie, onze leesconsulent. Vanaf 8 december is het voor al onze leerlingen mogelijk om wekelijks boeken te lenen en mee naar huis te nemen.  En daar wordt gelukkig  volop gebruik van gemaakt!

Ook de kleuters komen op de maandag- of woensdagochtend hun prentenboek en/of eerste leesboekjes ruilen. De kinderen van de groepen 1 tot en met 4 maken trouw gebruik van het oranje tasje dat ze speciaal voor hun biebboeken  hebben gekregen. Leerlingen van de hogere groepen helpen bij de uitleen.

In het kader van de leesbevordering zijn er nog meer activiteiten opgestart. Kinderen vanaf groep 3 zijn uitgenodigd om mee te doen aan de kinderjury; zij lenen een boek dat in 2020 geschreven is ( ze herkennen deze boeken aan de boekenlegger die erin zit ) en geven via een formulier hun mening over dit boek. Zij doen dit formulier in de, door groep 4 gemaakte, stembus. Uiteindelijk worden alle formulieren verzameld en komen er landelijk de meest favoriete boeken  van kinderen naar voren. Tot 26 mei kan er gestemd worden.  Uiteraard kunnen hiervoor ook via de bibliotheek in Maassluis boeken geleend worden  (in deze corona-periode kunnen boeken gereserveerd worden via de website, daarna afhalen bij de bibliotheek).

Door middel van een tentoonstelling in de hal hebben de kinderen de favoriete kinderboeken van de leerkrachten leren kennen. Van iedere leerkracht was er een boek én een formulier waarom dit boek zo mooi is; deze boeken kunnen de kinderen nu ook lenen en mee naar huis nemen om zelf te lezen.

In groep 6 wordt binnenkort een project opgestart waarbij kinderen via een versierde “boekenrug” aan elkaar laten weten welk boek ze hebben gelezen en of het de moeite is om dit boek ook te gaan lezen. De suggesties worden op de achterwand geplakt zodat dit altijd voor iedereen zichtbaar en te raadplegen is.

Zo proberen we op allerlei manieren de belangstelling voor lezen aan te wakkeren; immers een kind dat beter leert lezen, krijgt hier ook steeds meer plezier in. Daarnaast leert een kind door het lezen van boeken de wereld kennen, leert nieuwe woorden en leert dat anderen ergens heel anders over kunnen denken dan zij. De fantasie wordt geprikkeld. 

Een goed voorbeeld doet ook veel; als kinderen zien dat ouders met veel plezier lezen, zullen de kinderen dit zelf vaker oppikken. Voorlezen blijft natuurlijk voor alle leeftijden noodzakelijk. Kinderen genieten ook van “samenlezen”; regelmatig wordt er in de bieb gevraagd naar een boek dat samen met de ouders gelezen kan worden (toneellezen/ samenleesboeken). Voor een goede  ontwikkeling is het ontzettend belangrijk dat de kinderen zoveel mogelijk “leeskilometers” maken. Wij blijven dit dagelijks stimuleren!

Je weet dat lezen goed is voor de ontwikkeling van kinderen. Daarom zie je graag dat jouw (klein)kind lezen leuk vindt en met regelmaat een boek pakt.

Maar het is niet altijd gemakkelijk je kind blij te maken met een boek: er zijn zoveel andere dingen waar kinderen blijer van worden. En dat zie je natuurlijk ook graag: een blij kind. Met een boek weet je het maar nooit: ga je met dit boek wel de juiste snaar raken? Krijgt je kind hiermee wél de smaak te pakken? En er zijn zoveel boeken om uit te kiezen! Dat iets een bestseller is betekent nog niet dat het ook aanslaat bij jouw kind. Ook dat maakt het niet gemakkelijk. Ook al is je kind wél een boekenworm: wat is uit die enorme hoeveelheid een geschikt volgend boek?

En daar willen wij bij helpen. Met onze passie voor kinderboeken, de kennis van experts binnen de uitgeverijen, en natuurlijk met de expertise van ons eigen Kinderpanel. Zo willen wij ervoor zorgen dat het juiste boek het juiste kind bereikt, zodat lezen iets is waar je kinderen blij mee maakt.

Persoonlijk advies

Daarom geven je heel graag persoonlijk advies over kinderboeken. Zoek je een cadeau voor een verjaardag, een kraamcadeau of een leuk boek voor aan het zwembad in de vakantie? Het is onze missie om kinderen mooie verhalen te laten beleven, dus we helpen je graag om voor iedereen het perfecte kinderboek te vinden.


Voorlezen  van 2+ tot 4+

Geanimeerde prentenboeken kijken is het nieuwe voorlezen. Het Kinderopvangfonds heeft een serie geanimeerde prentenboeken gemaakt: de WeP-boeken. Deze WePboeken stimuleren de taal-ontwikkeling bij peuters door gebruik te maken van woorden, beelden, geluiden en de mogelijkheden van multimedia bij de verwerking. Hierdoor gaat taalbegrip twee keer sneller dan bij een “gewoon” prentenboek! En samen kijken geeft bij peuters en kleuters een veilig en knus gevoel. Dit bevordert het leesplezier.

Op deze website staan 20 geselecteerde geanimeerde prentenboeken die u met uw kind of kinderen kunt bekijken. De geanimeerde prentenboeken helpen u als ouder of verzorger om samen met uw kind te lezen.

Veel lees en kijkplezier!


Lezen is leuk, maar ...

Passend Lezen heeft een oplossing voor kinderen met een leesbeperking. Een collectie voor jeugd en jongeren via Superboek!

De leukste en nieuwste boeken in audio. Handig ingedeeld op leeftijd. Zo duik je in een collectie van ruim 14.000 gesproken boeken, 100 hoorspelen en 20 tijdschriften. Van Jip en Janneke, Mees Kees tot aan Dummie de Mummie, Divergent, Julius Zebra en Kidsweek. Oók als je boeken wilt (voor)lezen op school!

Tot de leeftijd van 18 jaar is dit gratis. Dus aarzel niet om een abonnement af te sluiten en laat zodoende uw kind ook via onze schoolbibliotheek meelezen met zijn/haar favoriete boek.