ALOYSIUS

katholieke basisschool Maasland


Meester Postlaan 5 - 3155 BM Maasland Postbus 45 - 3155 ZG MaaslandT 010-5917116E directie@aloysiusmaasland.nl

School langer dicht

Helaas blijven de schooldeuren dicht. Met thuisonderwijs en noodopvang proberen we samen de kinderen door de Coronatijd te loodsen. Hopelijk zien we elkaar begin februari op school!

Voorlezen in lockdown waardevoller dan ooit

Ook De Nationale Voorleesdagen ontkomen in 2021 niet aan een online editie. Waar andere jaren scholen een voorleesontbijt met bekende Nederlanders als gast organiseerden, pakken ze het dit jaar digitaal aan.

De Nationale Voorleesdagen benadrukken het belang van voorlezen bij peuters en kleuters. Maar voorlezen blijft belangrijk, ook als kinderen ouder zijn. Zowel op school als thuis is voorlezen belangrijk.

Goed voor ontwikkeling

Voorlezen is gezellig en leuk, maar ook heel belangrijk in de ontwikkeling van het kind. Niet alleen op het gebied van taalontwikkeling en woordenschat, maar ook op sociaal-emotioneel vlak. Vooral aan peuters en kleuters wordt veel voorgelezen. Van deze groep wordt 90% regelmatig voorgelezen. Maar ook voor baby’s is voorlezen al belangrijk. Vooral verhaaltjes op rijm vallen bij hen in de smaak.

De lengte van het voorleesmoment hangt vooral af van het kind en zijn of haar spanningsboog. Bij jonge kinderen is het het beste om te kiezen voor een kort verhaal dat je in een keer uitleest. Jonge kinderen houden van herhaling. Daardoor leren ze het verhaal beter begrijpen en leren ze voorspellen. Door met kinderen te praten over het verhaal gaan ze er actief mee om. Sommige kinderen komen tijdens het voorlezen met vragen en opmerkingen, bij anderen zal je juist vragen moeten stellen.

Goed voor leesmotivatie

Hoe ouder de kinderen worden, hoe minder ouders voorlezen. Zo'n 40% van de kinderen tussen de negen en twaalf jaar wordt thuis voorgelezen. De belangrijkste reden voor het niet meer voorlezen is dan dat het kind zelf goed kan lezen.

Veel leerkrachten lezen op school voor, maar door de lockdown is het belangrijk dat ouders deze taak overnemen. Als ouders zelf ook veel lezen en voorlezen is er een grotere kans dat het kind op latere leeftijd ook meer gaat lezen.

Kinderen die veel worden voorgelezen leren dat lezen leuk is. En dat geldt niet alleen voor de lagere groepen, maar ook nog voor kinderen uit groep 8. Voorlezen werkt ontspannend en prikkelt de fantasie.

Zeker bij zwakke lezers heeft voorlezen een positief effect op de leesmotivatie, ze raken enthousiast voor lezen. Bovendien komen ze in aanraking met boeken die passen bij hun cognitieve niveau.

Lezen én praten

Laat kinderen vooral ook praten over de boeken die ze lezen. Stimuleer met name de korte gesprekken door eenvoudige vragen te stellen. Vraag wat leerlingen mooi vonden aan het boek, en waarom er bepaalde dingen in gebeurden. Praat na over het einde en hoe het ook heel anders af zou kunnen lopen.


De Nationale Voorleesdagen starten op woensdag 20 januari met een voorleesontbijt in het AVROTROS-programma Zin in Zappelin op NPO3. H.K.H. Prinses Laurentien opent het evenement. De Nationale Voorleesdagen duren tot en met zaterdag 30 januari.


Ga aan de slag met het prentenboek van het jaar 2021 "Coco kan het!" Dans en zing mee met Coco.

Hét Middagprogramma

Ook in de week van 18 januari biedt Heutink elke middag voor scholen (en daarna de BSO) een gevarieerd online programma aan in activiteitenblokken van hooguit 15 minuten. Hierdoor is er veel variatie en de kans op vervelen klein. De kinderen kunnen aan de slag met maken, bewegen, vragen, weten, ontdekken en meer, samen met gave gasten. Niks moet, alles mag.


Maandag 18 en dinsdag 19 januari hoogtepunten uit de vorige weken en vanaf woensdag tot en met vrijdag 22 januari weer LIVE vanaf 13.30 tot 16.00 uur met nieuwe activiteiten. De voorgaande dag is altijd terug te kijken.


Kinderen gaan HIER naar Hét Middagprogramma van uitgeverij Heutink.


BINGO: Wat kan ik thuis doen? Tips van Juf Bijtje.

Thuiswerken Tips

We zien en merken dat er thuis goed wordt gewerkt. Er zijn ongetwijfeld momenten dat er behoefte is aan ander of extra werk omdat de opgegeven opdrachten af zijn.

Op onze pagina met tips vinden u en/of de kinderen allerlei soorten opdrachten gesorteerd per bouw.

Het Middagprogramma van Heutink is vanaf woensdag 6 januari online met een "niks moet, alles mag" programma en is de moeite waard.

Thuiswerken Tips

Hét Middagprogramma

Jeugdbieb: Dingen om thuis te doen


Carousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel image