Aloysius
Katholiek basisonderwijs Maasland
Meester Postlaan 5 - 3155 BM - Maasland
Postbus 45 - 3155 ZG - Maasland
T 010-5917116
Downloads
Samenwerkingsverband SPOW
Obers gezocht
Na Sinterklaas volgt de kersttijd. Dit jaar is er weer een feestelijke diner en wel op woensdagavond 18 december.
Net als de vorige keer komen de gerechten van de ouders en vragen we de vaders om als obers te figureren op deze avond.
Het was toen een groot succes en daarom hopen we ook nu weer veel vaders/opa's in ons Aloysius restaurant te mogen ontvangen. Zie de Parro over kerst.
Paarse vrijdag
Door heel het land wordt op 13 december Paarse Vrijdag gevierd: dé dag waarop scholen laten zien dat iedereen zichzelf mag zijn, en dat niemand gepest of uitgesloten mag worden om wie die is. Ongeacht wie je bent, wat je huidskleur is, wat je gelooft of op wie je verliefd wordt.
Kinderen die als ‘anders’ worden gezien, ervaren vaak uitsluiting. Op Paarse Vrijdag staan ‘jezelf zijn’ en respect hebben voor de ander centraal. Dit helpt kinderen op een positieve manier bij identiteitsontwikkeling. Scholen die actief diversiteit bevorderen zorgen voor een veiligere schoolomgeving voor hun leerlingen en personeel. Dit geldt voor alle kinderen die als ‘anders’ worden gezien.
Dit jaar wordt er op Paarse Vrijdag extra aandacht besteed aan de samenwerking tussen ouders en scholen en aan de rol van burgerschap. Dit draagt bij aan een veilige en inclusieve school waarin alle kinderen zich thuis kunnen voelen.
Aloysius in Jeugdjournaal
Wat maakten kinderen mee tijdens de Tweede Wereldoorlog? En hoe zag hun leven er toen uit? Zo'n 120 kinderen uit Zuid-Holland interviewen ouderen die de oorlog hebben meegemaakt.
Jan en Bregje uit groep 8 gingen praten met de 92-jarige Han van der Kooij. Hij was 10 toen de oorlog begon. "Die dag herinner ik me nog goed. Boven Rotterdam zagen we vliegtuigen met elkaar vechten en brandend neerstorten."
Han is opgegroeid op een boerderij. Bij hem thuis zaten mensen die zich verstopten voor het Duitse leger. Han herinnert zich nog goed dat Duitse soldaten bij zijn huis kwamen om te zoeken naar mensen die ondergedoken waren. Hij moest liegen zodat de onderduikers veilig bleven. "Het was de spannendste dag uit mijn leven."
Bregje en Jan gaan het verhaal van Han opschrijven. Net als Nout en Levi die mevrouw Roels-Doelman hebben geïnterviewd. Hun verslagen komen in een boek met verhalen van 60 mensen die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt, Waarschijnlijk is het boekje volgend jaar klaar.
Het interview van Jan en Bregje is terug te kijken bij het Jeugdjournaal.
Voorleeswedstrijd
De Nationale Voorleeswedstrijd is de spannendste leesbevorderingscampagne voor groep 7 en 8. Kinderen nemen het tegen elkaar op in verschillende wedstrijdrondes. Kinderen leren hierbij veel van elkaar en het wedstrijdelement is heel aansprekend. De plezierige spanning én het enthousiasme van de supporters maken de wedstrijd onvergetelijk voor leerlingen.
Emma-Sophie is de voorleeskampioen geworden. Zij las voor uit "De verschrikkelijke badmeester".
De volgende ronde is de regioronde. Die wordt georganiseerd door de plaatselijke bibliotheek en vindt plaats begin 2025.
Bij winst in de regioronde(s) gaat Emma-Sophie door naar de provinciale finale en tenslotte volgt dan hopelijk de landelijke finale. Succes Emma-Sophie.
Onze school heeft ook een wedstrijd voor groep 6. Die werd gewonnen door Emma met het boek "Rik en Jesper overleven op een onbewoond eiland". Wie weet, zien we Emma volgend jaar terug in de wedstrijd voor groep 7 en 8.
Lezen op school
Onze schoolbibliotheek kunt u ook digitaal bekijken. Leuk om samen met uw kleuter/kind thuis alvast een boek uit te zoeken. Niet dat alle boeken op deze site op school aanwezig zijn, maar als dit zo is, staat het erbij. Er kan ook staan in welke bibliotheek in de buurt het boek te leen is.
Op de site staan ook andere leuke tips en weetjes voor kinderen. En er is een link naar het weekthema van Nieuwsbegrip, de methode waarmee de kinderen op school begrijpend leren lezen (vanaf groep 4).